استفاده از لوازمآرایشی یکی از اقلام پرمصرف روزمره بسیاری از خانوارهای ایرانی است بهطوریکه بدون استفاده از آن حاضر نیستند وارد جامعه و حتی یک جمع خانوادگی شوند.
به گزارش آذر صبح، امروزه فروش لوازم آرایشی و بهداشتی از پیچ وخم های قانونی و بهداشتی عبور کرده و به کف خیابان ها رسیده است به طوری که با عبور از خیابان های پرتردد، حتما دست فروشانی به چشم خواهند خورد که در گوشه ای بساط کرده اند و باقیمت های بسیار کم، انواع لوازم آرایش را به ظاهر مارک های معروف می فروشند.
متاسفانه با نگاهی دقیق تر به بازار کالاهای آرایشی و بهداشتی، در بخشی که به اصطلاح به آن کف بازار یا مکان های عرضه در کوچه و بازار میگویند و نه داروخانه ها که تحت نظارت و کنترل کامل، منظم و دقیق سازمان غذا و دارو قرار دارند، در می یابیم این حوزه به شدت هم به کالاهای قاچاق آلوده است و هم لبریز از کالاهای تقلبی شده است.
آنچه شاید مغفول مانده است اما یک حقیقت است، آن است که خریداران بازار لوازم آرایشی و بهداشتی، بیشتر از آنکه در انتخاب یک کالا به کیفیت آن توجه کنند، اولویت را به قیمت آن می دهند و اینجا است که بازار کالاهای تقلبی و بی کیفیت، داغ تر از کالاهای برند و اصلی و البته با کیفیت می شود و اینجا است که پای دلالان و سودجویان به این بازار باز می شود.
ایران رتبه دوم را در مصرف لوازم آرایشی در میان کشورهای خاورمیانه دارد، همچنین در کل جهان رتبه هفتم مصرف لوازم آرایشی برای ایرانیان، آن هم نه از راه قانونی، بلکه از راه قاچاق به ثبت رسیده است؛ به گفته مسئولان مربوطه، ۸۰ درصد از کالاهای آرایشی واردشده به ایران از راه قاچاق وارد کشور می شوند.
آن سوی استفاده از لوازم آرایشی قاچاق یا قانونی، اینکه چرا میزان مصرف بالای این لوازم در ایران وجود دارد، پرسشی اساسی است. گاهی آرایش بعضی از همین زنان و دختران به قدری تند و غلیظ می شود که از میان رنگ های مختلف به سختی می توان چهره واقعی فرد را در ذهن ترسیم کرد البته اگر از هر یک بپرسید چرا آرایش می کنند، دلایل خاص خودشان را دارند.
البته آنچه در این بخش از سایر صدمات موجود مهم تر است، صدماتی است که به مصرف کنندگان این برندهای تقلبی وارد می آورد و سلامت خانواده ها را با توجه به قیمت پایین و به طبع به دلیل کیفیت پایین این محصولات به مخاطره می اندازد.
کمبود اعتماد به نفس یکی از دلایل اصلی روی آوردن زنان به آرایش است
خبرنگار نصر این پرسش را از “نرمینه تمییزی” استاد جامعه شناسی در دانشگاه آزاد تبریز مطرح می کند و او کمبود اعتماد به نفس را یکی از دلایل اصلی روی آوردن زنان به آرایش می داند.
وی افزود: اعتماد به نفس پایین، بی اعتمادی به ظاهر را نیز در افراد شکل می دهد و درنتیجه فردی که اعتماد به نفس ضعیفی دارد، قضاوت در مورد ظاهر خود را نیز قضاوتی نادرست ارزیابی و سوء تعبیر می کند. این فرد برای اینکه این قضاوت را تغییر دهد، شروع به ایجاد تغییر در ظاهر خود می کند.
این جامعه شناس، چشم هم چشمی زنان را عامل دیگری از افزایش مصرف لوازم آرایشی دانست و گفت: اینکه دوست یا بستگانم از چه نوع برندی برای آرایش خود استفاده می کنند، خود به خود مصرف این دست لوازم افزایش پیدا می کند.
تمییزی اذعان کرد: خانواده ها می توانند از همان دوران کودکی و نوجوانی با ارائه الگوهای مناسب و استقلال فکری فرزند خود و محدود نکردن آنان از بروز الگوهای نادرست، که شاید بر خواسته از گروه همسالان یا دوستان باشد، جلوگیری کنند.
جذب جنس مخالف یکی دیگر از عوامل مصرف لوازم آرایشی
“ساناز برزگر” دکتری روانشناسی بالینی بابیان اینکه در جامعه ما ابتدا بر اساس ظاهر و چهره قضاوت می کنند، گفت: در جامعه ما، صورت در میان زنان و مو در میان مردان بیش از همه مورد توجه قرار دارد و افراد در ارتباط با یکدیگر و در نگاه اول، بدون شناخت شخصیت فرد مقابل و تنها از طریق ظاهر با او وارد ارتباط و قضاوت می شوند.
وی با اشاره به اینکه کمبود اعتماد به نفس یک امر روان شناختی است، خاطرنشان کرد: فردی که زندگی اش با پیروزی ها و اتفاقات مناسبی همراه باشد، نگرشی مثبت پیدا می کند و در نتیجه به خود نیز نگرشی مثبت خواهد داشت و در مقابل فردی که شکست های زیادی را تجربه کرده باشد، طبیعتا حس منفی نسبت به خود پیدا خواهد کرد و جامعه ما که همیشه درگیر استرس های زیادی است، تاثیر زیادی بر شخصیت افراد خواهد گذاشت.
این روانشناس بالینی استفاده از لوازم آرایشی را یکی از راه های فرار از کمبود اعتماد به نفس در افراد دانست و افزود: برای مثال دختری که با خانواده اش در تنش است، زنی که دچار شکست عاطفی شده، اتفاق ناگواری برای وی پیشآمده و … سعی می کند تا با «عامل حواس پرتی» همچون آرایش کردن رنج و درد را کمتر متوجه شود، اما باید بگویم این عامل تنها به افراد در زمان کوتاهی کمک می کند و پس از آن، دوباره افراد به همان استرس ها و مشکلات همیشگی شان باز میگردند و به همین دلیل نوعی رقابت پنهان برای آرایش بهتر در میان زنان شکل می گیرد تا سلیقه و زیبایی آن ها را مورد دید و قضاوت سایرین قرار دهد.
برزگر تصریح کرد: در جامعه امروز ما، افراد بر اساس ظاهر و پوشش قضاوت و سطح بندی می شوند و زنان و مردان به هر نحوی در حال حرکت کردن در این مسیر هستند که در بسیاری مواقع برای لوازم آرایشی و بهداشتی خود از مواد قاچاق و غیراستاندارد، استفاده می کنند که بر مشکلات شان اضافه می کند.
وی آرایش در مردان را نیز پدیده ای رو به گسترش دانست و تاکید کرد: امروز لوازمآرایشی مختص زنان و دختران نیست بلکه مردان نیز سهم قابل توجه ای در استفاده از این لوازم دارند.
این روانشناس افزود: یکی دیگر از عوامل میزان بالای مصرف لوازم آرایشی در زنان را می توان جذب جنس مخالف دانست که این موضوع نیز در مردان صدق می کند.
ماهواره ها نقش بسزایی در تغییر سبک زندگی زنان و مردان دارد
“آیدا عبدلله زاده” کارشناس بهداشت روان بر نقش ماهواره در تغییر سبک زندگی زنان و مردان تاکید کرد: فیلم ها و سریال های شبکه های ماهواره ای که ساعت ها یک زن و مرد را پای تلویزیون میخکوب می کند و گسترش روابط نامشروع با چهره های جذاب در این فیلم ها، مستقیما بر ضمیر ناخودآگاه مردان و زنان تاثیر می گذارد و آنان را به حرکت در مسیر سبک زندگی این دست سریال ها سوق می دهد.
وی راه برون رفت از این معضل را فرهنگ سازی در جامعه دانست و گفت: باید خانم های جوان جامعه مان را آگاه کنیم که زیبایی به معنی استفاده از لوازم آرایش نیست و زیبایی را باید در چیز دیگری جستجو کنند، همچنین مطلع شوند استفاده بی رویه لوازم آرایشی خطرات جبران ناپذیری را برای زیبایی واقعی آنان به همراه دارد؛ به ویژه اینکه بسیاری از لوازم آرایشی تقلبی بوده و از استانداردهای لازم برخوردار نیستند.
سوداگری مواد آرایشی تقلبی در بازار ایران
یکی از فروشندگان صنف لوازم آرایشی در تبریز به خبرنگار نصر گفت: مواد آرایشی تقلبی مارک های معروف، به دلیل رونق بازار مصرف در ایران سود زیادی برای واردکنندگان آن به همراه دارد و متاسفانه به دلیل تقاضای مردم و استقبال از کالاهای تقلبی قاچاق، که از قیمت پایین تری برخوردار هستند، برخی از خرده فروشان بازار داخلی نیز به توزیع و عرضه این کالاها روی میآورند.
جدا از نقش موثر و بازدارنده دستگاه های نظارتی نظیر تعزیرات حکومتی در جلوگیری از عرضه کالاهای قاچاق و تقلبی در بازار، این خریداران محصولات آرایشی و بهداشتی هستند که در کف بازار حضور دارند و بهتر از هر کسی، مطلع از تقلبی بودن اجناس دارند و این یعنی اینکه مصرف کنندگان نقش بسزایی در جلوگیری از عرضه لوازم آرایشی تقلبی دارند.
چینی ها بازار لوازم آرایشی و بهداشتی کشور را شکننده کردند
هر چند در این گزارش، ضمن اشاره به صدمات گاه جبران ناپذیر استفاده از لوازم آرایشی تقلبی و قاچاق به دلیل کیفیت پایین این محصولات و عدم مشخص بودن تاریخ تولید و انقضای آن، بر عدم اصالت و نیز واردات قانونی محصولات آمریکایی موجود در بازار و زیان استفاده از آن اشاره شد، اما باید بگوییم حجم زیادی از کالاهای قاچاق و تقلبی این بازار به محصولات آرایشی چینی بر میگردد که سهم بسزایی در بازار این کالا در کشور را از آن خود کرده است.
بازار داغ مصرف لوازم بهداشتی و آرایشی از یک سو و عدم تطابق تولیدات داخلی با نیاز کشور باعث شده محصولات تقلبی و قاچاق در پوشش برندهای معتبر، تمام کشور را قبضه کنند و این در حالی است که لوازم بهداشتی و آرایشی همواره در رده های نخست، لیست کالاهای مکشوفه قاچاق قرار دارد./ نصر