حدود سه ماه از انتخابات شورای پنجم می گذرد و افکار عمومی بر این انتظار بود که شهردار تبریز در جلسات محرمانه و غیرعلنی طی این مدت انتخاب می شد اما همینک فرسایشی شدن پروسه جلسات این نهاد، نگرانی های بسیاری نزد کارشناسان ایجاد کرده است.
به گزارش آذر صبح، از آنجا که معضل افراط و تفریط از ویژگی های اجتماعی و سیاسی ایران به شمار می آید، اختلاف بر سر اینکه نباید در انتخاب شهردار عجله کرد جریان را به سمت فرسایشی کردن این روند کشانده است!
فرسایشی کردن مذاکره، تکنیکی برای تسلیم کردن طرف مقابل!
یکی از اعضای سابق تیم مذاکره کننده هسته ای ایران با اشاره به اینکه فرسایشی کردن مذاکرات یکی از تکنیک های اعمال فشار و در نهایت تسلیم کردن طرف مقابل است می گوید: برخی از طرف های مذاکره همواره تلاش می کنند جلسات رایزنی را به درازا کشانده و در نهایت با خسته کردن طرف مقابل، شروع به امتیازگیری و یا حتی پذیراندن نظرات خود می کنند.
وی اظهار می دارد: یکی از تکنیک های معروف مذاکره مربوط به دیپلمات های غربی است بطوریکه مذاکرات را روزها ادامه داده یا حتی به نیمه های شب می رساندند تا در اوج خستگی طرف های مقابل، شروع به امتیازگیری نمایند.
نگرانی از فشارهای ناشی از فرسایشی شدن جلسات انتخاب شهردار
در همین حال، یکی از اعضای شورای شهر تبریز نیز در گفتگوی خود با بیان اینکه فرسایشی شدن پروسه ی انتخاب شهردار حساسیت های زیادی نزد افکار عمومی و محافل مختلف ایجاد کرده است می گوید: نگرانی ما این است که برخی از همکاران در نهایت به دلیل مراعات برخی موارد، به بهانه ی تسریع در انتخاب شهردار از مواضع خود عقب کشیده و در نهایت به برخی لابی های صورت گرفته تن در دهند.
یکی دیگر از اعضای شورای شهر نیز با بیان اینکه بخش عمده ی انرژی اعضای شورای شهر در لابی ها و جلسات فردی یا گروهی می گذرد ادامه می دهد: پر واضح است که طولانی شدن روند انتخاب شهردار نه تنها ممکن است موجب اشتباه در گزینش شود بلکه بسیاری از امورات شهرداری را نیز مختل خواهد کرد.
لیستی که با معیارهای ۲۷ گانه ی انتخاب شهردار سازگار نیست
درحالیکه کریم صادق زاده، سخنگوی شورای شهر تبریز از معیارهای ۲۷ گانه در تعیین شهردار سخن گفته و برخی موارد آن را نیز برشمرده بود اما بررسی اسامی و گزینه های طرح شده از ابتدا تا امروز نشان می دهد “برخی” از افراد یاد شده بخش مهمی از معیارهای مورد اشاره را دارا نبودند!
به اعتقاد کارشناسان، مطرح شدن اسامی برخی که چه بسا توان اداره ی یک اداره را هم نمی توانند داشته باشند، باعث تعجب همگان شده و نشان از آن دارد که معیارهایی به غیر از موارد مطرح شده در تعیین شهردار دخیل هستند!
پرواضح است که مدیریت در شهرداری با مدیریت در نهادهای دولتی بسیار متفاوت است چراکه شهردار باید علاوه بر معیارهای کلی چون تخصص و تعهد و پاکدستی و … باید از توان برنامه ریزی برای درآمدزایی و جذب سرمایه گذاری های خصوصی و خارجی برای تامین منابع پایدار برخوردار باشد.
وقتی صدای نایب رئیس مجلس در می آید!
روند طولانی انتخاب شهردار تبریز صدای نائب رئیس مجلس را هم درآورده است.
مسعود پزشکیان در این خصوص با تاکید بر لزوم شفاف سازی مذاکرات شورای شهر، گفته: چرا جلسات انتخاب شهردار تبریز به صورت غیرعلنی برگزار میشود؟
وی با اشاره به اینکه جلسات مذاکرات برای رای گیری کابینه بصورت مستقیم از رسانه ملی پخش شد، پیشنهاد کرده که مذاکرات شورای شهر نیز بصورت مستقیم به اطلاع عموم برسد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود از روند انتخاب برخی مدیران و مسئولان نهادهای مختلف انتقاد کرد و افزود: گاهی یک فرد صفر کیلومتر که مراحل را پلهپله طی نکرده است و تا امروز حتی ریاست یک دفتر را به او نسپردهایم به یکباره میبینیم چنین فردی ریاست یک اداره را به عهده گرفته است؛ قطعا چنین مسئلهای نمیتواند نتیجه مطلوبی داشته باشد.
با توجه به گفته های نایب رئیس مجلس، بدون شک مسئولیت شهرداری تبریز به غیر از داشتن معیارهای اولیه، شایسته کسانی است که آزمون های سخت و دشواری را با موفقیت پشت سر گذاشته و از توان و تخصص و تجربه ی مدیریت بالایی برخوردار باشند.
تبریز در انتظار تصمیم لیست امید
در حالی بحث فرسایشی شدن انتخاب شهردار تبریز مورد انتقاد محافل مختلف قرار گرفته که بسیاری از کارشناسان از عدم هماهنگی بین اعضای لیست امید که اکثریت شورای شهر را در اختیار دارند باعث تعجب شده است.
هادی دهقانی، روزنامه نگار تبریزی معتقد است: کسب اکثریت کرسی های شورای شهر از سوی اصلاح طلبان، این امید را در میان شهروندان ایجاد کرده که شهردار آینده تبریز ، میتواند مدیری متخصص باشد که بر اساس ضوابط و نه روابط سیاسی و حزبی، قومی وقبیله ای و دوستی انتخاب خواهد شد.
با این اوصاف اما به نظر می رسد ناهماهنگی بین اعضای لیست امید هم به معضلی اساسی بدل شده و چه بسا ادامه ی این روند، معادلات شورای شهر را بر هم خواهد زد.
تبریز، شهردار ناپلئونی نمی خواهد
به طور حتم، انتخاب شهردار تبریز با اکثریت قاطع آرای اعضای شورای شهر عامل مهمی در توفیقات وی خواهد بود اما برگزیدن فردی با آرای ناپلئونی صدمات بسیاری به مجموعه ی شهر و شهرداری خواهد زد.
سعید نیکوخصلت، رئیس کمیسیون توسعه پایدار شورای شهر نیز معتقد است شهردار نباید با رای ناپلئونی انتخاب شود.
وی خبر می دهد که طبق توافق صورت گرفته بین اعضا شورا ، انتخاب شهردار با اجماع کل اعضای شورا خواهد بود.
نیکوخصلت با بیان اینکه اعضای شورا تمایل به انتخاب شهردار با رأی کم ندارند تاکید می کند که در جلسه مختص انتخاب شهردار تصمیم بر آن است بههیچوجه شهردار ناپلئونی انتخاب نشود تا بهتبع آن منافع شهری و شهروندی حفظ شود.
***
با تمام این اوصاف انتخاب شهردار تبریز در جلسه ی یکشنبه نیز مقدور نشد تا کارشناسان امیدوار باشند گزینه اصلح و شایسته برای این مسئولیت در جلسه سه شنبه انتخاب و معرفی شود.