عضو مجلس خبرگان رهبری درباره اقدامات مجلس خبرگان جهت تشکیل این هیئت گفت: اکنون در رابطه با تشکیل هیئت اندیشهورز در مرحله نظرخواهی از اعضای خبرگان قرار داریم.
به گزارش آذر صبح به نقل از تسنیم، آیتالله هاشم هاشمزاده هریسی صبح امروز در گفتوگو با خبرنگاران با اشاره به ضرورتها و آثار تشکیل هیئت اندیشهورز در مجلس خبرگان رهبری اظهار کرد: اولاً باید ریشههای این مسئله و روندی که طی کرده تا به پیشنهاد و رهنمود مقام معظم رهبری برسد بیان شود تا هدف ایشان از بیان این مسئله بیشتر مشخص شود.
وی ادامه داد: نمایندگان خبرگان در اجلاس سالانه در سالهای مختلف، نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را درباره مسائل گوناگون مطرح میکردند و در دیدار با مقام معظم رهبری در قالب گزارشی به ایشان ارائه میشد. مقام معظم رهبری در دیدارهای قبلی فرمودند که خود اعضای خبرگان میتوانند این مسائل و انتقادات را از مسئولان مطالبه کنند و همه جا هم ایشان این مطالبهگری را با «میتوانید» بیان میکردند و به صورت یک حکم ولایی نبود و در واقع یک رهنمود و توصیه بود.
هاشمزاده هریسی اظهار کرد: این باعث شد که در مرحله بعد مسئله مطالبهگری در مجلس خبرگان مطرح شود و اعضا از هیئت رئیسه میخواستند که این مطالبات به اطلاع مسئولان کشور برسد و این مرحله دوم از این کار بود. اما در دیدار اخیر، مسئله مطالبهگری در دیدار مقام معظم رهبری مجدداً مطرح شد و ایشان هم آن وقت این جمله که «در مجلس خبرگان میتوان یک هیئت اندیشهورز» را تشکیل داد بیان فرمودند و اینجا هم از واژه «میتوان» استفاده کردند.
عضو مجلس خبرگان رهبری عنوان کرد: ایشان درباره وظیفه این هیئت نیز فرمودند که مسائل کلان و راهبردی نظام و انقلاب میتواند در این هیئت مورد بررسی کارشناسی قرار بگیرد تا مشخص شود در چه حوزههایی پیشرفت، در چه حوزههایی توقف و در چه حوزههایی پسرفت کردهایم و پس از این بررسی عالمانه و اندیشهورزی است که میتوان از مسئولان مطالبه کرد.
وی تصریح کرد: به عبارتی نباید این مطالبهگری، فلهای و بدون عقبه کارشناسی باشد و هر کسی هر چیزی به نظرش آمد، حتی دلسوزانه، را مطالبه کند. در واقع اگر این مسائل و مطالبات در این هیئت اندیشهورز کارشناسی و ساماندهی شود به صورت مجموعهای منظم و مدون درمیآید که میتوان از طریق هیئت رئیسه از مسئولان پیگیری کرد و اینگونه دیگر در مطالبهگری افراط و تفریط پیش نمیآید.
هاشمزاده هریسی ابراز کرد: لذا هیئت اندیشهورز در وهله اول باید مطالبات را عالمانه و برمبنای یک اندیشه کارشناسی شده بررسی کند تا نقاط ضعف و قوت مطالبات پراکنده اعضا کاملاً مشخص شده و انتقادات اعضا با بررسی دقیق این هیئت اندیشهورز یک حالت عادلانه و منصفانه پیدا کند. نکته دوم اینکه با تشکیل این هیئت اندیشهورز راههای قانونی برای پیگیری این مطالبات نیز ایجاد میشود.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه این هیئت اندیشهورز میتواند یک شمشیر دولبه باشد، گفت: اگر قانون رعایت نشود و این هیئت حساب شده تشکیل نشود ممکن است اثرات منفی هم داشته باشد. لذا باید بهگونهای عمل کرد که تشکیل هیئت اندیشهورز آثار منفی نداشته و اثرات مثبت آن نیز حداکثری شود. اگر تشکیل این هیئت برمبنای اندیشه و کارشناسی باشد، قانون رعایت میشود، منابع و پشتوانههای قانونی به کمک تشکیل این هیئت میآید و نه تنها قانون اساسی نقض نمیشود بلکه قانون اساسی اجرا میشود.
وی اظهار کرد: مسئله دیگر اینکه وظیفه هیئت اندیشهورز فراتر از بررسی و کارشناسی مسائل اجرایی بوده و این هیئت کارشناسی مسائل کلان و راهبردی و بررسی مسیر حرکت نظام و انقلاب را در دستور کار دارد تا مشخص شود در چه زمینههایی پیشرفت، توقف و پسرفت صورت گرفته و علل و ریشههای هر یک نیز استخراج شود.
هاشمزاده هریسی افزود: یادم میآید رهبر معظم انقلاب در یکی از دیدارها با جامعه دانشگاهی در ماه مباک رمضان فرمودند که بسیاری از شعارها و برنامهها تحقق پیدا نمیکنند و لازم است بررسی علمی، فنی و اصولی انجام شود تا دلایل این مسئله مشخص شود و یک آسیبشناسی بر روی آن صورت بگیرد.
وی اضافه کرد: اگر بررسی کارشناسانه و آسیبشناسی درباره دلایل توقفها و عقبگردها و عدم اجرای برنامهها نشود آنگاه مسئولان تقصیرها را گردن هم میاندازند و تنها فرافکنی صورت میگیرد و هر دولتی دولت قبلی را متهم میکند. هیئت اندیشهورز هم در واقع وظیفه کارشناسی علمی و آسیبشناسی مسائل کلان کشور را بر عهده دارد نه اینکه قرار باشد مسئولان متهم شوند و همه تقصیرها بر گردن آنها انداخته شود و آن مسئول نیز در مقام دفاع برآید که در این وضعیت اصل مسئله به حاشیه رفته و دعواهای سیاسی برجسته میگردد.
عضو مجلس خبرگان رهبری یادآور شد: از این جهت است که میگویم تشکیل این هیئت اندیشهورز و تبیین وظایف آن، یک امر ظریف و مهم است و مخصوصاً قانونمندی، نظاممندی و عمل به قانون اساسی در این باره باید خیلی رعایت شود.
وی ادامه داد: مسئله دیگر اینکه رهنمود رهبری تفویض اختیار نیست که رهبر معظم انقلاب بخشی از اختیارات خود را به مجلس خبرگان تفویض کرده باشند تا مجلس خبرگان بخشی از وظایف رهبری را انجام دهند. در واقع هیئت اندیشهورز نتیجه بررسیهای کارشناسیخود را به مسئولان انتقال میدهند یا از طریق هیئت رئیسه خبرگان به اطلاع مسئولان میرسانند و بعضی مسائل حل نشده نیز به مقام معظم رهبری ارسال خواهد شد تا ایشان درباره آن مسئله تصمیمی که صلاح میدانند را بگیرند.
هاشمزاده هریسی درباره اقدامات مجلس خبرگان جهت تشکیل این هیئت گفت: اکنون در رابطه با تشکیل هیئت اندیشهورز در مرحله نظرخواهی از اعضای خبرگان قرار داریم و هر یک از اعضا نظرات خود را درباره نحوه تشکیل این هیئت، نوع اجرا و روش مطالبهگری ارائه میدهند. رهبر معظم انقلاب نیز در این رهنمود شیوه مطالبهگری را بیان فرمودند و میخواهند این مطالبهگری، کارشناسیشده، اندیشمندانه، جامع و کلاننگر باشد.
وی درباره پیشنهاد خود در این رابطه اظهار کرد: بنده از سالهای پیش پیشنهاد تشکیل یک کمیته مشورتی را برای مجلس خبرگان ارائه داده بودم که این کمیته قانونمند هم هست. این کمیته مشورتی متشکل از متخصصان دانشگاهی و حوزوی در رشتهها و تخصصهای مختلف است که نظرات کارشناسی و عالمانه خود از مسائل مبتلابه کشور را به مجلس خبرگان ارائه میدهند. از طرفی این کار باعث مشارکت دادن همه تخصصها در مجلس خبرگان میشود. در واقع از طریق این کمیته مشورتی با شرایط ذکر شده، نخبگان و متخصصان حوزههای مختلف در مجلس خبرگان مشارکت پیدا میکنند.
عضو مجلس خبرگان رهبری عنوان کرد: این اقدام باعث میشود که نظرات اعضای خبرگان درباره مسائل مختلف نیز عالمانهتر و کارشناسیشدهتر باشد و به جای اینکه تک تک اعضای خبرگان با کارشناسان و متخصصان مختلف ارتباط برقرار کنند این ارتباط در قالب یک کمیته مشورتی دائمی برقرار میشود.
وی تأکید کرد: من به عنوان پیشنهاد ایجاد این کمیته مشورتی را برای کمک به تشکیل هیئت اندیشهورز مطرح خواهم کرد. از طرفی کمیته مشورتی ریشه قرآنی هم دارد و به آیه شریفه «و امرهم شوری بینهم» و «شاورهم فی الامر» بازمیگردد.