مدیرعامل موسسه فرهنگی نابینایان بصیر، ریشه مشکلات عمده نابینایان و کم بینایان در فرهنگ و آموزش آن ها دانست و گفت: نابینایان و کم بینایان استان نیاز اساسی به تامین امکانات آموزشی و بهره گیری از زیرساختهای شهری دارند که رفع این مشکلات نیابه مشارکت همگانی دارد.
به گزارش آذر صبح، مهدی رفعتی در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به تاریخچه موسسه فرهنگی هنری نابینایان بصیر گفت: این موسسه از سال ۱۳۸۸ با هدف فرهنگ سازی برای عموم مردم و مسئولین جهت احقاق حق نابینایان تاسیس شده است.
وی با اشاره به ۴ هدف عمده فعالیت این موسسه، ادامه داد: دروهله اول اقدام به شناسایی و پرورش استعداد از اکثر نقاط استان کردیم که در این راستا از روستاهای دور افتاده نفراتی شناخته شده اند که نه تحصیل و نه آموزشی داشتند شناسایی شده و به شهر تبریز منتقل شدند تا از خدمات این موسسه بهره مند شوند.
رفعتی ریشه مشکلات عمده نابینایان و کم بینایان در فرهنگ و آموزش آن ها دانست و گفت: تامین نیازهای آموزشی و کمک آموزشی نابینایان را دیگر هدف تاسیس موسسه بصیر است.
مدیرعامل موسسه فرهنگی نابینایان بصیر، ادامه داد: این موسسه تقریبا تمام نیازهای آموزشی کم بینایان و نابینایان را تامین می کند و حتی در رشته هایی که به نظر اکثر مردم نابینایان نمی توانند در آن فعالیت کنند مانند طراحی و نقشه کشی ساختمان این موسسه اقداماتی را انجام داده و آموزش هایی را به صورت پروژه محور پیش برده است.
رفعتی با اشاره به تامین نیازهای کمک بخشی مانند سخت افزار و نرم افزارهای مورد نیاز، افزود: علاوه بر تامین نیازهای تجهیزاتی مانند عصا، لوح و قلم، ماشین حساب گویا و یا نرم افزارها و سخت افزارهای ارتباطی مانند موبایل های مختص نابینایان، نرم افزارهای ویژه برای موبایل های دیگر تامین شده است. همچنین نرم افزارهایی جهت استفاده در کامپیوتر برای نابینایان طراحی و در اختیار آن ها قرار داده شده تا پیشرفت این قشر هم سطح نفرات عادی جامعه انجام گیرد.
وی تامین بستر اشتغال و خودکفایی و استقلال از جهت شئون مختلف آنها را چهارمین هدف موسسه بصیر خواند و خاطرنشان کرد: در این رابطه در ۲ محور ۲ پیش رفته ایم. اول مطالباتی از ادارات جهت بکارگیری نابینایان تحصیل کرده داشته ایم که متاسفانه مسئولین بی توجهه هستند، دوم اینکه تامین اشتغال از طریق مهارت آموزی مانند صنایع دستی ( شمع سازی و گل سازی و گل دوزی برای بانوان و سبد بافی برای آقایان ) توسط موسسه انجام شده است.
رفعتی یادآور شد: در سال جدید در زمینه آموزش ماساژ درمانی برای اولین بار با ۲۰ نفر اقدام کردیم که ۸ نفر آز آن ها توانستند مدرک نهایی را کسب کنند.
وی با اشاره به تعاملات موسسه بصیر با شهرداری برای مناسب سازی معابر برای نابینایان، گفت: از لحاظ مناسب سازی داخل شهر شهرداری کارهایی انجام داده، برای مثال کفپوش های حسی و کفپوش های سکه ای برای هشدار جهت تغییر مسیر در بعضی نقاط شهر نصب شده ولی ما مشکلاتی داشته ایم که برای طرح مسائل درخواست دیدار با شهردار تبریز را دادیم اما متاسفانه در این مدت امکان دیدار میسر نشده است.
مدیرعامل موسسه فرهنگی نابینایان بصیر، گفت: مشکل دیگری که در سطح شهر با آن مواجه هستیم بحث نصب داربست بصرت غیرکارشناسی و بدون توجه به امنیت شهروندان است. مردم بی توجه به وضعیت ما در هر مکانی که دوست دارند داربست نصب می کنند که متاسفانه نهادی هم متولی نظارت به این موضوع نیست. عدم استفاده از موارد ایمن ساز مانند فوم ها نیز باعث شده است در صورت برخورد شخص نابینا به صدماتی مانند شکستی سر، دست یا پا دچار شود.
مهدی رفعتی گفت: موسسه فرهنگی نابینایان بصیر، حدود ۷۵۰ عضو کم بینا و نابینا دارد و همچنین بیش از یک هزار عضو افتخاری فعال عمدتا از اشخاص خیر استان هستند و به عنوان مربی دروس خاص، آموزش مهارت و ضبط کتاب با مجموعه همکاری دارند و اکثر آنها را نیز دانشجویان تشکیل می دهند.
وی افزود: آخرین آماری که بهزیستی استان اعلام کرده است ۳۲۰۰ نفر است که ۷۵۰ نفر از آن ها عضو این موسسه بوده و در سال اخیر ۷۵ نفر از آن ها از بسته های غذایی، پوشاکی و آموزشی موسسه استفاده کرده اند. روزانه بین ۳۰ الی ۴۰ نفر در موسسه رفت و آمد دارند.
در ادامه این نشست، پورعلی، عضو هیئت مدیره موسسه فرهنگی هنری نابینایان بصیر گفت: حقوق معلولین در سال ۹۶ در مجلس تصویب شده است و با وجود الزام آور بودن این قانون متاسفانه موانعی وجود دارد و دستگاه ها دولتی که بایستی ۳ درصد از نیروهای خود را از میان معلولین تامین کنند از این مورد چشم پوشی کرده اند. از جمله آموزش و پرورش که به افراد کم بینا و نابینا اجازه تدریس در مدارس را نمی دهد.
وی با بیان اینکه متاسفانه اکثر مسئولین گوش شنوا ندارند، افزود: رئیس جمهوری که خود منشور حقوق شهرندی را رونمایی می کند چرا باید اجازه دهد حقوق نابینایان نادیده گرفته شود؟