اِلکه و اُولی دو گردشگر خارجی در سفرشان به شهر اولین ها از رفتار مردمان تبریز مبهوت شده اند.
آذر صبح/ سمیه گل محمدی، دو زوج آلمانی به نام الکه و اُولی در آستانه ی میان سالی شان به جهانگردی مشغول شده اند، آنها چهار ماهی می شود از خانه و دیار خود بیرون زده و شهرهای مختلف جهان را گشته اند.
الکه و اُولی اینک پس از سفر به ارمنستان وارد کشور ایران شده و در شهر اولین ها مهمان تبریزی های خون گرم اند، آنها سه روز پیش به دیار آذربایجان آمده و در نظر دارند گشت و گذاری در تمامی شهرهای ایران داشته باشند.
ماجرا از دم در آذر صبح شروع می شود، آنها در حال رزرو بلیت برای تهران بودند که با دعوت خبرنگار این پایگاه خبری، به دفتر آمده و شروع به یک گفتگوی صمیمانه می کنند.
الکه می گوید: ساعت ۶ صبح بود که اتوبوس ما را از تهران به تبریز آورده و در کنار خیابانی نزدیک فرودگاه پیاده کرد ، این قضیه برای من و همسرم کمی مبهم به نظر می رسید که چرا این وقت بامداد باید ما را در کنار خیابان رها کنند، ولی بعد متوجه شدیم که به مقصد رسیده ایم، نکته جالبش آن جا بود که از همان لحظه ورود به تبریز مردمان مهمان دوست اش از ما استقبال کرده و پذیرای ما شدند، آنها برای ما ماشین گرفتند، مارا به مراکز خرید برده و در اولین حضورمان در خاک ایران خیلی گشاده رو و مهربانانه با ما برخورد کردند.
اولی ادامه داد: این روش استقبال برای ما خیلی جالب است، وقتی مارا می بینند سلام می کنند و دوست دارند که به ما کمک کنند، از نظر من این اقدامات نکات قوت گردشگر پذیری شهر به شمار می رود.
گردشگران آلمانی ابراز می کنند: از مکان ها تاریخی و تفریحی تبریز همچون مسجد کبود، بازار سرپوشیده تبریز و روستای تاریخی کندوان دیدن کرده ایم و به این نتیجه دست یافته ایم که بنای این مکان ها از لحاظ معماری بسیار متفاوت است.
اولی از گم شدن در بازار تبریز می گوید، من نیز به او پیوستم و گفتم که حتی خود ما هم در بازار تبریز گم می شویم. اما او ادامه می دهد که در نهایت توانستیم به همان نقطه شروع برسیم.
الکه و اُولی در جهان گردیشان از غذاهای همه ی مناطق استفاده کردند ولی در خصوص غذاهای ایرانی توضیح می دهند: کوفته ی معروف تبریز یکی از لذیذترین غذاهایی بوده که ما در سفر جهانگردی مان خورده ایم، علاوه بر آن کباب و آبگوشت هم باب میل مان بود.
الکه می گوید: بهترین غذا از نظر من پس از کوفته قورمه سبزی ایرانی است شاید لذت و طعمش برای من گردشگر خاص تر از خود ایرانی ها به نظر می رسد.
اُولی ادامه می دهد : آبگوشت را در کشور ارمنستان هم خوردیم ولی طعم آبگوشتی ایرانی لذیذ تر بقیه است.
غذای سنتی معروفی که از نظر آنها اسم عجیب و غریبی دارد جیز بیز بوده که حتی تلفظش برایشان سخت است، آنها با تکرار نام این غذا تا بازار سرپوشیده راهی شده و دوست دارند طعمش را بدانند.
تبریز را نمی شناختیم
آنها می گویند: به تازگی متوجه شده ایم که در کشور ایران شهری به نام آذربایجان وجود دارد، زیبایی های و جلوه های بصری خاص تبریز برای مان جذاب و تعجب آور است.
اُولی از مطالعه خود درباره ی ایران و کتاب هایش توضیح می دهد:کتاب های بسیار زیادی در رابطه با ایران خوانده ام ولی تاکنون هیچ مطلبی از تبریز به گوش و چشمم نخورده است.
وی در مقایسه آذربایجان های دو کشور جمهوری آذربایجان و ایران اضافه می کند: گرچه در گذشته های بسیار دور باکو و آذربایجان به یکدیگر متصل بوده ولی اینک متفاوت از هم شده اند، باکو سبک اروپایی به خود گرفته ولی تبریز از لحاظ معماری مکان های تاریخی و.. سبک سنتی خود را حفظ کرده است.
الکه و اُولی می گویند که عاشق صنایع دستی به ویژه فرش و تابلو فرش شده اند، بافت ریز و رنگ بندی آنها بسیار جالب است و می توان گفت زحمت های زیادی برای بافت شان صورت گرفته است.
این دو زوج ادامه می دهند: به دلیل مسافرت دراز مدت نمی توانیم سوغاتی های بیشتری برای خانواده بخریم ولی تصمیممان آن است که در روزهای واپسین از سفر برای صنایع دستی از نوع ایرانی به هم میهنانمان هدیه ببریم.
اُولی درخصوص شیرینی های معروف تبریز می گویند: نوقا، ریس شیرینی هایی که طعم شان ماندگار است، با معرفی شیرینی قرابیه تصمیم به خوردن این سوغاتی شهر تبریز گرفتند.
مقصد آنها پس از گفت و گو بازدید از ائل گلی و مقبره الشعرا بود تا دست پر به تهران رفته و در آخر به کشور خود بازگردند.
مسئله جالب این مصاحبه آنی بود که وقتی فهمیدند برج معروف تبریز یعنی برج ساعت توسط آلمانی ها ساخته شده تعجب کردند و از این موضوع خوشحال شدند.
***
بسیاری از کارشناسان امور فرهنگی، گردشگری را یکی از ارزشمندترین پدیدههای اجتماعی و اقتصادی جهان امروز میپندارند و معتقدند که به واسطهی حضور توریستها در سرزمینهای مختلف، تعاملات فرهنگی صورت میپذیرد و ایشان با سفر به کسب تجربیات و دانش جدید دست خواهند یافت.
به راستی کشوری با این همه قابلیت و زمینه در حوزهی صنعت توریسم باید جایگاهش در حوزه گردشگرپذیری بیشتر از هر چیزی مد نظر بوده و مهمانان خود را با خون گرمی در آغوش گیرد.