در پی تجمع شبانه اهالی محله کوجوار در مقابل شرکت پتروشیمی تبریز در اعتراض به بوی مواد شیمیایی اشاعه شده از این شرکت که موجب آزار ساکنین این محل شده، روابط عمومی و امور بین الملل پتروشیمی تبریز در گفتگو با ترجمان صبح، دلایل و تاریخچه این اعتراض ها را تشریح کرد.
آذر صبح/ برخی از کانال های خبری استانی دیشب نهم آذر ماه خبری مبنی بر تجمع جمعی از اهالی محله کوجوار در مقابل پتروشیمی تبریز در اعتراض به بوی برخی از موارد شیمیایی اشاعه شده از این شرکت که به بوی “کلم فاسد” معروف شده، پس از پیگیری های خبرنگار آذر صبح، روابط عمومی و امور بین الملل پتروشیمی تبریز در گفتگو با این پایگاه خبری جوابیه این شرکت و همچنین تاریخچه چندین ساله این اعتراض ها را تشریح کرد.
لازم به ذکر است که این اعتراض ها فقط مربوط به دیشب نبوده و سال های سال است که اهالی روستاها و شهرهای اطراف دو کارخانه پتروشیمی و پالایشگاه تبریز بوی شبیه به کلم فاسد که بویی آزاد دهنده همراه با احساس تهوع، سردرد، سوزش چشم و گلو و ناراحتی شدید بیماران آسمی و ریوی دارد، احساس می شود.
دیشب با حضور جمعی از شهروندان ساکن محله کوجووار و مسئولین سازمان حفاظت محیط زیست، اعلام شد بوی اشاعه شده از پتروشیمی تبریز نبوده و منبع دیگری دارد.
در این بین گزارش های محلی حاکی است برخورد نامناسب مدیران سازمان حفاظت از محیط زیست موجب تعجب و ناراحتی حاضران در محل شده که صرفا برای اعتراض به وضعیت محیط زیستی و بوی نامناسب این این محل در این اعتراض حضور داشتند.
معترضین میگویند باید جنبه دیگر این ماجرا نیز دید؛ آیا مدیران مربوطه حاضر به زندگی همراه خانوادشان در این شریط هستند؟ حتما که جواب این سوال “نه” می باشد، اهالی می گویند اگر مسئولان مربوطه مرهم درد ما نیستند لااقل نمکی بر روی زخممان نپاشند!، آلودگی هوا و بوی شدید مواد شیمیایی جان ما را به لب رسانده است.
افشار، مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل پتروشیمی تبریز در گفتگو با آذر صبح با بیان اینکه بررسی صحت ادعای اهالی بدون حضور مسئولان محیط زیست امکان پذیر نیست، گفت: در ساعات ابتدایی این اعتراض ها، این شرکت به اهالی اعلام کرد که بوهای مواد شیمیایی مربوط به این شرکت نیست و برای تایید این مطلب بنا به به روش های قبل، از کارشناسان محیط زیست نیز برای بررسی در خواست کمک کردیم.
وی افزود: با حضور نمایندگان اهالی معترض و آقای حسن عباس نژاد معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی بازدید شبانه از مجتمع سایت های این شرکت انجام شد که در این بین تایید شد بوی استشمام شده مربوط به پتروشیمی تبریز نیست.
افشار ادامه داد: متاسفانه اکثر رسانه های استان بدون اطلاع از دلیل اصلی این بود که مربوط به صنایع دیگر این منطقه است اقدام به نشر این اخبار می کنند که خواهشمندم جوابیه این شرکت که به تایید محیط زیست استان نیز رسیده است را منتشر کنید.
وی اعلام کرد: شب گذشته همراه با تجمع و ناراحتی شدید اهالی تمام نقاط این شرکت مورد بازدید نمایندگان قرار گرفت و اهالی نیز قانع شدند که بو از محل دیگری ناشی شده و متاسفانه مسیر این بو از محل مخزن های پتروشیمی تبریز عبور می کند که باعث شک اهالی شده بود.
افشار ضمن اشاره به اینکه این بو در بین اهالی به بوی کلم فاسد مشهور است، اظهارداشت: این گونه مواد به هیچ وجه در شرکت پتروشیمی تبریز استفاده نمی شود، حتی گاها شاهد ادعای بوی گوگرد نیز هستیم و این در حالی است که نفت های سبک و سنگین محصولات پتروشیمی تبریز است و این گونه مواد به هیچ وجه نه جز مواد اولیه و نه محصولات این شرکت نیست.
جوابیه پتروشیمی تبریز به اعتراض اهالی محله کوجووار در مورد بوی ناشی از مواد شیمیایی روز جمعه ٩ آذر ١٣٩٧
در پی اعتراض اهالی محله کوجووار ، به درخواست پتروشیمی تبریز کارشناسان محیط زیست استان به همراه نمایندگان محترم اهالی محله کوجووار در حضور کارشناسان پتروشیمی تبریز اقدام به بازدید از محوطه کلیه واحدهای تولیدی مجتمع پتروشیمی تبریز نمودند.
پس از بازدید و بررسی های لازم مشخص گردید بوی ناشی از مواد شیمیایی ذکر شده مربوط به پتروشیمی تبریز نمی باشد.
لذا عدم ارتباط موضوع فوق با شرکت پتروشیمی تبریز توسط کارشناسان محیط زیست استان و نمایندگان اهالی محله کوجووار مورد تایید قرار گرفت.
بوی کلم فاسد از چیست؟
در حالی منشا بوی کلم از سوی پتروشیمی تبریز رد شده که صبح امروز معاون محیط انسانی حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی اعلام کرد شرکت پالایش نفت تبریز اخطاریه زیست محیطی دریافت کرده است.
حسن عباس نژاد در گفتوگویی با اشاره به اعتراض اهالی کوجوار به آلودگی و بوی نامطبوع شب گذشته در این منطقه، افزود: بلافاصله اکیپی از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست جهت پایش آلودگی منطقه به پتروشیمی تبریز اعزام شد.
وی ادامه داد: با همراهی نمایندگانی از سوی اهالی محل از شرکت پتروشیمی و برخی صنایع اطراف در منطقه بازدید و مشخص شد که منشاء آلودگی و بوی نامطبوع پتروشیمی تبریز نبوده است.
عباس نژاد گفت: در بازدید از پالایشگاه تبریز مشخص شد که منشاء بوی نامطبوع از واحد بنزین سازی پالایشگاه تبریز بود که فرایندهای شیمیایی علت بروز این بوی نامطبوع بود.
وی با بیان اینکه سیستم های سنجش آلودگی آنلاین حفاظت محیط زیست در پالایشگاه تبریز مستقر هستند، گفت: آلودگی و بوی نامطبوع متصاعد شده از واحد بنزین سازی پالایشگاه تبریز ممکن است به دلیل مشکلات فنی و با تغییرات مربوط به رطوبت، دما و فشار رخ داده باشند؛ در هر حال باید شرکت پالایش نفت تبریز این مشکل را حل و در صورت لزوم فرایند واحد بنزین سازی را اصلاح کند.
معاون محیط انسانی حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی اضافه کرد: پرونده پالایشگاه تبریز همچنان در ادارهکل حفاظت محیط زیست مفتوح است و چنانچه برای جلوگیری از آلایندگی اقدامی صورت نگیرد، با اعمال ماده ۶۸۸ با موضوع اقدام علیه بهداشت و سلامت عمومی، پرونده را به دادستانی ارجاع میدهیم.
وی افزود: پیشتر پرونده پتروشیمی تبریز به دادستانی ارجاع داده شده بود که این شرکت متعهد به اجرای پروژههای زیست محیطی جهت پیشگیری از آلایندگی شدند و پروژه «آر.تی.او» نیز در این راستا به بهرهبرداری رسید است.