درحالیکه تا پیش از این، منتقدان عملکرد سازمان خصوصی سازی، ارزان فروشی و نیز عدم رعایت اهلیت در واگذاری واحدهای دولتی به بخش خصوصی را به باد انتقاد می گرفتند، نحوه واگذاری کشت و صنعت مغان به چهره های موفق بخش خصوصی کشور، به عرصهی تناقض در گفتار برخی محافل تبدیل شده است.
به گزارش آذر صبح، کشت و صنعت مغان با شرایط منحصر به فرد اقلیمی و زیرساخت های مناسب به نگین صنعت-کشاورزی آذربایجان شهرت داشت و میتوانست به تنهایی عامل توسعه استان اردبیل و حتی شمالغرب کشور باشد؛ با اینحال، طی ۴۰ سال گذشته به دلیل سوءمدیریت و بی مسئولیتی مدیران دولتی، به مجموعه ای زیانده تبدیل شده بود و البته صدایی هم از کسی بر نمی خواست!
اعلمی: کشت و صنعت مغان به قیمت پفک نمکی فروخته می شود
نام کشت و صنعت مغان با ورود سازمان خصوصی سازی به واگذاری آن دوباره بر سر زبان ها افتاد؛ جاییکه اکبر اعلمی، فرماندار سابق مغان و نماینده ادوار تبریز در مجلس طی یادداشتی با اشاره به وسعت ۶۳۰۰۰ هکتاری کشت و صنعت مغان، نوشت: با توجه به قیمت گذاری ۱۷۵۰ میلیارد تومانی برای کشت و صنعت مغان، زمین این شرکت از قرار هر متر مربعی ۲۸۰۰ تومان یعنی کمتر از قیمت دو بسته پفک نمکی ۱۰۰گرمی به فروش رفته است!
مطالب اکبر اعلمی که به سلامت مالی و نیز صراحت لهجه شهرت دارد بازتاب زیادی در رسانه های هردوجناح داشت. با اینحال برخی از کارشناسان عقیده داشتند اطلاعات رسیده به وی ناقص و یا تاریخ گذشته بوده است.
به دنبال جنجال های رسانه ای، اتهام زنی و نیز فشارهای محافل مختلف، برنده ی مزایده کشت و صنعت مغان از خرید آن پشیمان شد و با انصراف وی، نوبت به نفر دوم مزایده یعنی مجموعه شیرین عسل با مدیریت یونس ژائله رسید.
درحالیکه انتظار می رفت مالکیت یونس ژائله در کشت و صنعت مغان به عنوان مدیر موفق بخش خصوصی و از نوابغ اقتصادی جهان اسلام با همراهی افکار عمومی همراه شود اما مشکل تراشی و ایراد گیری برخی محافل همیشه معترض، تعجب کارشناسان و نیز حساسیت رسانه های جمعی را برانگیخت.
حقیقت مزایده کشت و صنعت مغان چه بود؟
علی اشرف عبدالله پوری حسینی، رئیس سازمان خصوصی سازی با رد اظهارات مطرح شده در خصوص قیمت گذاری و نحوه واگذاری کشت و صنعت مغان گفت: نخستین مزایده کشت و صنعت مغان پس از قیمت گذاری ۲۲۰۰ میلیارد تومانی از سوی کارشناسان مربوطه، در تیرماه ۹۶ برگزار گردید. با اینحال پس از ۴ بار مزایده، هیچکس برای خرید آن مراجعه نکرد.
وی افزود: در نهایت از آنجا که مجموعه در حال احتضار بود، به پیشنهاد وزرای کشاورزی و اقتصاد، قرار شد این مجموعه در ازای ۱۴۰۰ میلیارد تومان آن هم به صورت اقساطی و در طول ۱۲ سال، به بنیاد مستضعفان واگذار شود.
پوری حسینی یادآور شد: در آن ایام با این قیمت گذاری موافقت نکرده و گفتیم خوب نیست ۲۲۰۰ میلیارد تومان را به یکباره ۱۴۰۰ میلیارد کنیم لذا با بررسی های مجدد، هیئت واگذاری با قیمت ۱۷۵۰ میلیارد تومان موافقت کرد.
رئیس سازمان خصوصی سازی در پاسخ به انتقادات مطرح شده به قیمت این مجموعه و مقایسه آن با قیمت پفک نمکی گفت: اشتباه محافل یاد شده از یک اختلاف آماری نشات می گیرد. آقایان مدعی هستند که مجموعه کشت و صنعت مغان ۶۳ هزار هکتار وسعت دارد درحالیکه امروزه از آن وسعت فقط ۲۳ هزار هکتار باقی مانده است. دلیل این کاهش وسعت هم در طول چهار دهه گذشته، دخل و تصرف ها و واگذاری های مختلفی بوده که از سوی اشخاص حقیق و حقوقی صورت گرفته است.
وی تصریح کرد: با لحاظ وسعت ۲۳ هزار هکتاری، قیمت مصوب برای هر متر مربع ۶۵۰۰ تومان است که برای آن منطقه قیمت پایینی محسوب نمی شود. ضمن اینکه اراضی مختلف شهرستان گرمی و منطقه مغان مورد بررسی کارشناسی قرار گرفته و مستندات آن موجود است. از آن گذشته به دنبال اعتراضات صورت گرفته، مستندات یاد شده مورد بازبینی مجدد نهادهای نظارتی قرار گرفته و صحت آن هم تائید شده است.
خریدار اول پا پس کشید؛ نوبت به ژائله رسید
رئیس سازمان خصوصی سازی با اشاره به سرنوشت مزایده کشت و صنعت مغان و فشارهای وارده به برنده مزایده گفت: به دنبال برگزاری آخرین مزایده، فردی با ارائه بسته پیشنهادی، در ازای پرداخت ۱۷۵۰ میلیارد تومان به صورت اقساطی برنده مزایده شد. با اینحال این پایان داستان نبود و برخی محافل به اتهام زنی علیه خریدار روی آوردند.
پوری حسینی ادامه داد: برای جلب اطمینان، یک ماه و نیم منتظر ارائه مستندات از سوی مدعیان عدم اهلیت خریدار ماندیم اما وقتی خبری نشد، از برنده مزایده برای تحویل مدارک و دریافت چک های خرید دعوت به عمل آمد غافل از اینکه وی به دلیل فشارهای وارد شده از خرید کشت و صنعت مغان منصرف شد و عطای سرمایه گذاری در آن را به لقایش بخشید!
به گفته وی، از آنجاکه نفر دوم مزایده کشت و صنعت مغان، شیرین عسل تبریز است به ایشان اعلام کردیم برای انجام مراحل قانونی اقدام نماید.
حمایت استاندار اردبیل از واگذاری کشت و صنعت مغان به شیرین عسل
استاندار اردبیل در واکنش به فشارهای وارد شده برای عدم واگذاری کشت و صنعت مغان به مجموعه شیرین عسل، ضمن حمایت از یونس ژائله گفت: مالک جدید کشت و صنعت مغان از جمله کارخانه داران و صادرکنندگان موفق کشور بوده و در ده ها کشور خارجی نیز به فعالیت اقتصادی مشغول است.
اکبر بهنامجو، اضافه کرد: یونس ژائله همچنین دارای تجربه در زمینه راه اندازی و اداره کشت و صنعت بوده و تصورم این است که می تواند موجب تحرک و پویایی مجتمع کشت و صنعت و دامپروری مغان باشد.
او اضافه کرد: ژائله نفر دوم مزایده برگزار شده توسط شرکت خصوصی سازی برای واگذاری کشت و صنعت مغان بوده و پس از انصراف نفر اول به طور قانونی کشت و صنعت به او که نفر دوم مزایده می باشد، واگذار شده است.
استاندار اردبیل گفت: علاوه بر انجام تحقیقات دقیق و کافی در زمینه اهلیت ژائله، با وی دیدار و در جریان چند و چون طرح های توسعه ای وی در مورد کشت و صنعت مغان قرار گرفته ام.
بهنامجو با بیان اینکه اهلیت و شایستگی اقتصادی این فرد امری ثابت شده ،افزود: طرح های توسعه ای مورد نظر این فرد دورنمای خوشی برای کشت و صنعت مغان در پی خواهد داشت.
استاندار اردبیل همچنین افزایش میزان تولیدات دامی، باغی ، بازسازی ، ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی و صادرات محور کردن این مجموعه را از جمله شروط واگذاری کشت و صنعت مغان عنوان کرد.
مفهوم مخالفت های کش دار محافل همیشه معترض چیست؟!
درحالیکه تا پیش از این، منتقدان عملکرد سازمان خصوصی سازی، ارزان فروشی و نیز عدم رعایت اهلیت در واگذاری واحدهای دولتی به بخش خصوصی را به باد انتقاد می گرفتند، واگذاری کشت و صنعت مغان به چهره موفق بخش خصوصی کشور، به عرصه ی تناقض در گفتار برخی محافل تبدیل شده است.
تا دیروز، قیمت پایین و نیز نداشتن اهلیت دو بهانه اصلی منتقدان خصوصی سازی به ویژه در خصوص کشت و صنعت مغان بود؛ اما امروز مانع تراشی در واگذاری این مجموعه به یکی از موفق ترین چهره های اقتصادی جهان اسلام، سئوالات بسیاری در خصوص حقیقت پشت پرده مخالفت های کش دار برخی افراد در این مسیر ایجاد کرده است.
برخی کارشناسان با مقایسه فشارهای وارده به سازمان خصوصی سازی در واگذاری واحدهای مشابه، کوتاه ماندن دست برخی محافل از ثروت های باد آورده ملی را یکی از مهمترین عوامل این مانع تراشی می دانند.
به عنوان مثال، فردی که با قیمت ۱۲۰ میلیارد تومان، به شدت پیگیر خرید شرکت پالایش نفت کرمانشاه بود پس از واگذاری آن به قیمت ۲۱۰ میلیارد تومان به شخصی دیگر، برخی مسئولان محلی را همراه خود ساخت تا نسبت به ارزان فروشی این مجموعه اعتراض کنند! موضوعی که با بررسی نهادهای نظارتی به طور کامل رد شد.
برخی کارشناسان نیز اذعان می کنند، جمع شدن بساط حیات خلوت های اقتصادی و نیز کوتاه شدن دست محافل همیشه بانفوذ از عزل و نصب در واحدهای دولتی، یکی از اصلی ترین دلایل مقاومت در واگذاری واحدهای مشابه بوده است.
در خصوص کشت و صنعت مغان اما رد پای عوامل دیگری نیز به چشم می خورد که دامن زدن به آن، می تواند به عاملی برای واگرایی و افزایش اختلاف و تنش در شمال غرب کشور باشد.
به نظر می رسد، تبریزی بودن برنده مزایده کشت و صنعت مغان به مذاق برخی محافل خوش نیامده و عده ای سعی دارند با بهانه تراشی های جدید، از واگذاری آن جلوگیری کرده یا با اعمال فشار، یونس ژائله و شیرین عسل را از ورود به این حوزه پشیمان سازند.
باید به انتظار نشست و منتظر بود تا پایان این ماراتن غیرمنصفانه چه خواهد شد…!