دومین جلسه ی آسیب شناسی اجتماعی با موضوع بررسی جامعه شناختی رمان “بیشتر از نیمه ی پنهان” با حضور اساتید حوزه ی علوم اجتماعی در محل موسسه ی افق اندیشه های درخشان تبریز برگزار شد.
به گزارش آذر صبح، مژگان ستاری، مولف کتاب “بیشتر از نیمه ی پنهان” در تحلیل محتوا و پیلوت اصلی این رمان گفت: بیشتر از نیمه ی پنهان، روایت زندگی و روزمرگی انسان هایی است که بیشتر از نیمه ی پنهانشان در تناقض، تعارض، استیصال و تردید هستند. انسان هایی که هستند، ولی دیده نمی شوند و انسان هایی که خاصیت ویژه ای ندارند، ولی به خاطر قرار گرفتن در موضع قدرت همواره به عنوان نما در معرض دید قرار دارند. این رمان، روایت درون همه ی ماست. بیشتر از پنهانی که با آن زندگی می کنم و کسی به جز خودمان از آن نیمه ی پنهان، مطلع نیست.
وی در پاسخ به سوال مهمانان جلسه مبنی بر شیوه و سبک نگارش رمان، افزود: رمان بیشتر از نیمه ی پنهان، رمانی روانشناختی است که به معضلات جامعه می پردازد. هرچند این رمان ، رمان فلسفی نیست، ولی؛ در طول تالیف سعی کرده ام از چاشنی فلسفه به ملات آن بیافزایم و در مورد اخلاقیات و باید و نبایدها و دغدغه هایم سخن به میان بیاورم.
وی در مورد طرح اصلی داستان افزود: در این رمان سه زوج از اقشار مختلف جامعه را به تصویر کشیده ام که هریک، نماد سبک خاصی از زندگی، ایدوئولوژی و جهانبینی هستند. سه زوج میانه رو، افراطی و تفریطی که با به چالش کشیدن این شش کاراکتر، سعی در هدایت مخاطب به سوی آرمانی ترین و ایده آل ترین شخصیت داستان داشته ام.
وی در پاسخ به سوال مهمانان جلسه مبنی بر دلیل طراحی آرمانشهر در بطن داستان توسط شخصیت هایی که نویسنده آنها را خلق کرده است، افزود: انسان های آرمانگرای درون داستانم را دوست دارم،زیرا؛ آرمانگراها تمدن می سازند.
وی در ادامه ی این سخن افزود: قهرمان اصلی این رمان، پذیرفتن فرزند خوانده و انجام عمل وازکتومی را به پدر شدن ژنتیکی و زادو ولد ترجیح داده است که نماد یک فرد آرامانگرا است و من در درون داستان هایم احترام خاصی به چنین کاراکترهایی قائل هستم و هرچه در توانم باشد به این کاراکترها یاری می رسانم تا درجهان نامحدود داستانی به آرمانشهر خود دست بیابند.
ستاری با تایید سخن دکتر سلمانزاده مبنی بر تالیف کتاب مبتنی بر مشاهدات میدانی و اتنوگرافی، تصریح کرد: “بیشتر از نیمه ی پنهان” حاصل یک سال تجربه ی زیستی ام در مناطق حاشیه نشین شهرهای بزرگی مانند شهر تهران و کرج و حاصل همزیستی با مردم این مناطق هست. مردمی که دچار معضل حادی با عنوان معضل ” فقر فرهنگی” هستند. مردمی که بیشتر از نیمه ی پنهانشان در رنج و محنت غوطه ور است و باتلاق فقری از این نوع، بیش از بیش آنها را به درون خود می بلعد .
وی در ادامه افزود: هرچند فقر”، ریشه ی اصلی اکثر آسیب های اجتماعی است، ولی در این رمان در پیدایش یک معضل و آسیب اجتماعی بین طبقه ی فرودست، فقر فرهنگی استه که بر فقر مالی می چربد.
سلمانزاده، در تحلیل رمان بیشتر از نیمه پنهان با اشاره به پرداختن رمان به معضلات اجتماعی و فردی روز جامعه افزود: نویسنده در این رمان، داستانی بلند به زبان روانشناسی عامیانه ارائه داده است که بیشترین تمرکزش، روی جامعه شناسی رنج بوده است.
سلمانزاده بروز معضلات درون داستان را به دلیل مانور نویسنده بر روی مفاهیم اجبار و جبر در داستان عنوان کرد و افزود: راوی این داستان خود نویسنده است که با تکیه بر مشاهدات میدانی و تجربه زیستی خود یک رمان اتنوگرافی خلق کرده و به طور غیرمستقیم از جبر زندگی در میان مردم، سخن گفته است. که این جبر، خود، موجب پدید آمدن معضلات، بحران ها و مسائل متعددی در طول داستان شده است.
در پایان نشست آسیب شناسی اجتماعی، مختاری؛ با تاکید بر تاثیرپذیری رمان از زندگی واقعی مولف افزود: طرح و محتوا و داستان کلی این رمان بیانگر این موضوع است که ۶۵ درصد داشته های رمان حاصل زندگی واقعی و مشاهدات خود مولف است، طوری که در بحث هرمنوتیک و کشف پیام ها و نشانه ها، اغلب نشانه هایی بکار رفته است که جنبه ی عینی دارند، نه جنبه ی تخیلی و ذهنی و بر این اساس، می توان این رمان را به یک اثر مستند همانند؛ فیلم یا عکس مستند تشبیه کرد تا یک اثر ادبی که این ویژگی می تواند نقطه قوتی باشد در به دنبال کشاندن مخاطب برای رسیدن به انتهای داستان و آسیب شناسی آن.