به دنبال فیلترینگ تلگرام و عدم توانایی اپلیکیشن های وطنی برای جایگزینی آن، آشفته بازاری از نرم افزارهای مشابه مانند تلگرام طلایی ، هاتگرام، موبوگرام و … در فضای مجازی ایجاد شده که ماهیت واقعی آن ها برای مردم مشخص نیست!
به گزارش آذر صبح، دبیر شورای عالی فضای مجازی پیشتر، نیمهی شهریور را ضربالعجل تلگرام طلایی و هاتگرام، موبوگرام و اپلیکشین هایی از این دست اعلام کرده بود، این تاریخ رد شده؛ اما مشخص نیست که سرنوشت آنها چه خواهد شد.
پس از مسدودسازی شبکه اجتماعی تلگرام در کشور، علاوهبر پیامرسانهای بومی در کشور، نسخههای هاتگرام و تلگرام طلایی ، موبوگرام و غیره بهعنوان نسخههای ایرانی تلگرام بدون فیلتر در اختیار کاربران قرار گرفت.
از همان روزهای نخست بعد از فیلترینگ تلگرام، این سوال مطرح بود: اینکه چرا با وجود فیلترینگ تلگرام نسخههای فارسی این پیامرسان از جمله هات گرام، تلگرام طلایی و موبوگرام همچنان کار میکنند و حتی در فروشگاههای ایرانی برنامههای کاربردی در دسترساند؟
از طرفی سئوال دیگر این بود: این برنامهها اساسا چگونه کار میکنند؟
ابتدای تیر ماه سال جاری دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه در پی سوالات خبرنگاران دو نرمافزار “هاتگرام” و “تلگرام طلایی” که در شرایط فیلتر تلگرام همچنان به کار خود ادامه میدهند، را معرفی کرد.
عبدالصمد خرمآبادی با بیان اینکه هاتگرام و طلاگرام، پیامرسان نیستند در صفحه شخصی خود نوشت: آنها در واقع دو فیلترشکن داخلی با مدیریت واحد هستند که بهطور غیرقانونی و بهخلاف دستور قضایی با امکانات وزارت ارتباطات دسترسی کاربران ایرانی را به شبکه اجتماعی فیلترشده “تلگرام” فراهم میکنند.
در پی آن اظهارات، خبرگزاری تسنیم اقدام به انتشار جزئیات بیشتری از ماهیت این نرمافزارهایی که دسترسی به تلگرام را فراهم کردهاند با عنوان «تولید فیلترشکن با حمایت دولت / شرکت دانشبنیان در خدمت تلگرام» کرد.
در آن گزارش به توصیف پروسه فنی دسترسی به تلگرام با استفاده از این اپلیکیشنها که به زعم خرمآبادی حکم فیلترشکن را دارند، پرداخته شد.
آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فن آوری اطلاعات اما در مرداد ماه سال جاری به این برداشت ها واکنش نشان داد و گفت: از هات گرام و تلگرام طلایی حمایت و یا کمک نکرده ایم. در دی ماه سال گذشته این مسئله را پیگری کردیم و درباره حریم خصوصی افراد به آنها تذکر داده ایم و رعایت کرده اند.
وزیر در خصوص فیلترینگ این اپلیکیشن ها نیز گفت: ما تصمیم گیر درباره فیلترینگ هات گرام و تلگرام طلایی نیستیم.
این گفتهها مزید بر علت شد که مخاطبان ایرانی همواره به سلامت و امنیت چنین اپلیکیشنهایی با دیده تردید نگاه بکنند و در این آشفته بازار مجازی نه خیالشان از بابت تلگرام راحت باشد که گفته می شود در خدمت سرویس های اطلاعاتی بیگانگان است و نه از اپلیکیشنهایی همچون تلگرام طلایی، طلاگرام، هاتگرام و موبوگرام و غیره؛ چرا که در همین مدت کم مشخص نشده است که ساز و کار فعالیت چنین اپلیکیشنهای چگونه است، چه شباهتی به هم دارند و آیا می توان به آنها اعتماد کرد یا نه؟!
گفته میشود، بقای چنین نرمافزارهایی به فعالیت آنها بستگی دارد؛ اگر بتوانند ظرفیتی برای مستقل شدن از تلگرام فراهم کنند، طبیعتا میتوانند به فعالیت خود ادامه بدهند؛ اما بیشک دیگر نمیتوانند نقش یک واسطه را برای استفاده از تلگرام ایفا کنند.
پشت پرده پیام هایی که اپلیکیشن های جدید معرفی میکنند
در حالی آژیر فیلتر و ممانعت از این اپلیکیشن ها به صدا در آمده است که این روزها کاربران فضای مجازی پیام های عجیبی دریافت میکنند، پیام هایی که از آنها خواسته می شود با توجه به احتمال قریب الوقوع فیلتر تلگرام طلایی، هاتگرام و موبوگرام و غیره، نسخه های جدید این اپلیکیشن ها و یا اپلیکیشن های دیگری دانلود کنند، اپلیکیشنهای گمنامی که با لمس لینک موجود در پیام، مخاطبین به صفحات و اپلیکیشنهای دیگر راهنمایی می شوند.
زمان زیادی نگذشته که تلگرام طلایی، هاتگرام و موبوگرام مخاطب پیدا کردهاند ، حال با شنیدن زمزمه های ممانعت از فعالیت این اپلیکیشن ها این سئوال مطرح میشود که اپلیکیشنهای جایگزین کدام اپلیکیشن ها خواهند بود، به نظر نمی رسد اپلیکیشنهای بومی همچون سروش، ایتا، آیگپ و غیره در این مدت توانسته باشند مشکلات فنی خود را حل کرده و به سلیقه مخاطبینی که به هنگام فیلتر تلگرام، آن ها را ترجیح ندادند، نزدیک شوند، در سلامت اپلیکیشن هایی هم که این روزها در برخی پیام ها در کانال ها و گروه ها به عنوان جایگزین و یا نسخه جدید تلگرام طلایی، هاتگرام و موبوگرام معرفی می شود، تردید و جای شک و شبهه های جدی وجود دارد.