در ماه های اخیر شاهد قاچاق عمده دام از مرزهای غربی بوده ایم که در نهایت موجب کمبود گوشت و افزایش قیمت در بازار داخلی شده است.
آذر صبح/ محمد یوسفی: در دو ماه اخیر کمبود گوشت و افزایش قیمت ها باعث شد دولت اقدام به واردات گوشت قرمز کند، راهکاری که به نظر نمی رسد در تعدیل قیمت گوشت تغییر چندانی ایجاد کرده باشد.
کمبود گوشت و نبود دام درحالی اتفاق می افتد که مسئولان استانی در ماه های گذشته خبر گسترده قاچاق دام را از مرزها انکار می کردند و یا آن را عامل اصلی گرانی نمی دانستند.
نکته جالب انکارها و کم ارزش تلقی کردن قاچاق دام زمانی بیشتر به چشم می خورد، که در اوایل سال جاری و در اعلام نظری غیرمنتظره رئیس اتحادیه تهیه و توزیع گوشت گوسفندی کشور در گفتگو با ایلنا گفته بود: در چهل سال گذشته سابقه نداشت ذبح کاران ما بیکار باشند و گوسفندی برای ذبح وجود نداشته باشد.
وی همچنین قاچاق عمده دام به کشورهای همسایه را عامل اصلی کمبود دام عنوان و اضافه کرده بود: هشدار کتبی به مسئولان ذیربط ارسال شده است.
حال پس از گذشت ۸ ماه از این مصاحبه شاهد کمبود دام و گوشت در بازار هستیم که بار اصلی آن بر دوش مردم افتاده و دولت علیرغم تلاش های فراوان به خوبی توان مقابله با آن را نداشته است تلاش هایی که می بایست ۸ ماه قبل صورت می گرفت امروز انجام می شود که دیگر کار از کار گذشته و مردم شاهد گرانی گوشت در بازار هستند.
برخی از دامداران در نقاط مختلف کشور در چند ماه گذشته هشدار داده بودند که مرزنشینان استان های غربی به روستاها رفته، دام های آنها را به قیمت خوبی خریده و از مرزهای غربی و جنوبی به کشورهای همسایه قاچاق می کنند اما باز هم مورد بی توجهی مسئولان قرار گرفت.
براساس گزارش های دریافتی مقصد عمده قاچاق دام های زنده، سه کشور: ترکیه، عراق و امارات اعلام شده است.
از طرفی این روزها در فضای مجازی تصاویر مردم در صف های خرید گوشت در شهرهای مختلف واکنش های زیادی را برانگیخته است، عده ای آن را بازگشت به گذشته و دوران کوپنی اقتصادی می دانند.
افزایش قیمت گوشت و کمبود عرضه در بازار قیمت گوشت را به دو برابر حد معمول رسانده است.
رئیس شورای تامین دام کشور از تامین انواع گوشت قرمز وارداتی و داخلی خبر داد و گفت: مشکل گرانی قیمت گوشت قرمز داخلی ناشی از حضور دلالان و عرضه نامناسب آن (تفکیک و خردشدن گوشت) در سطح خرده فروشی های بازار است.
با وجود تمام این مسائل و واردات گوشت به صورت عمده هنوز بازار داخلی گوشت دچار نوسان است.
نگارنده یادآور می شود که، دولت در روزهای اخیر و پس از وارد شدن خسارت های مالی و روانی به جامعه در راستای کاهش قاچاق و صادرات بی رویه اقداماتی انجام داده که یکی از آنها شناسنامه دار کردن دام ها است اما باید منتظر ماند و دید که آیا این گام های دیر هنگام نتیجه بخش خواهد بود یا خیر؟