در سال های اخیر رشد نفوذ اینترنت و به دنبال آن برنامه نویسی و ساخت برنامه های خدماتی در بستر شبکه اینترنت گسترش یافت که نمونه های موفقی از این برنامه های خدماتی در کشور ما وجود دارند که نفوذ بالایی در زندگی روزمره مردم داشته و در زمینه خرید و فروش اجناس، املاک و هر چیز قابل خرید و فروش فعالیت می کنند اما این برنامه ها در بلند مدت تاثیر حبابی بر قیمت های بازار دارد.
به گزارش آذر صبح / محمد یوسفی: این روزها کمتر کسی دیده می شود که سخنی از اپلیکیشن های موبایلی خرید و فروش اجناس نو و کارکرده نشنیده باشد تقریبا همه با این برنامه ها آشنایی دارند و بسیاری حداقل یک بار از طریق این اپلیکیشن ها اقدام به خرید و فروش کرده اند.
هر شخصی با در دست داشتن یک گوشی یا دسترسی به اینترنت با یک عضویت ساده و بدون دردسر در این برنامه ها توان خرید و فروش بسیاری از اجناس را به قیمت های حتی پایین تر از بازار دارد و نیاز به مجوزهای خاصی برای فروش اجناس در آنها وجود ندارد.
دو وب سایت معروف ایرانی در کنار مزایای تسهیل روند خرید و فروش برای مردم در زمینه قیمت نوساناتی بر بازار وارد می کنند که نگاهی وسیع و بررسی موشکافانه تری می طلبد.
با نگاه کوتاه به جزئیات دسته بندیهای مختلف این سایت ها میبینیم، فردی خودرویی کار کرده دارد و آن را ۲۰میلیون تومان برای فروش قیمت زده و شخص دیگری با دیدن مشخصات مورد ثبت شده قبلی و مقایسه خودرو خود با آن قیمت را برای وسیله نقلیه خود کمی بالاتر در نظر می گیرد و این قیمت گذاری ها همینطور پیش می رود تا اینکه به قیمت های باورنکردنی و نجومی می رسد.
در بررسی نوسانات قیمت ها و کیفیت اجناس ارائه شده این نکته جلب توجه می کند که نبود مرجع واحد و اصلح قیمت گذاری در این اپلیکیشن ها باعث تورم غیرواقعی و به وجود آمدن حباب قیمتی می شود و این درحالی است که تنها بازار خودرو در این قیمت گذاری های بدون کارشناسی متضرر نیست و بخش های مختلف همچون املاک، پوشاک، لوازم خانگی و…نیز در این حباب قیمتی ساخته شده گرفتار می شوند.
از طرفی اشاره به این نکته لازم است که، برخی از افراد تنها با درج یک آگهی ساده و بدون داشتن مجوز از نهادهای حاکمیتی اقدام به فروش مواد و وسایلی می کنند که خرید و فروش آنها نیاز به مجوزهای خاصی دارد.
حال سوال اینجاست: چرا وزارت بهداشت، وزارت صنعت، معدن و تجارت و بسیاری از اصناف و نهادهای نظارتی به این خرید و فروش ها و قیمت گذاری های یک شبه و کارشناسی نشده اعتراض نمی کنند، چرا نظارتی بر قیمت گذاری این اپلیکیشن ها وجود ندارد؟
اما نکته اصلی این است، وجود برنامه های اینچنینی نه تنها بد نیست بلکه صرفه اقتصادی نیز برای مردم دارد اما باید ساز و کاری برای قیمت گذاری ها در این زمینه وجود داشته باشد تا شاهد ایجاد حباب قیمتی در بازار نباشیم.
دکتر محمدباقر بهشتی، اقتصاددان در گفتگو با آذر صبح، در این زمینه گفت: در شرایط فعلی بی نظمی هایی در اقتصاد کشور و به خصوص در بازار وجود دارد که هر لحظه شاهد این بی نظمی ها در بخش های مختلف هستیم.
وی افزود: وجود پول های سرگردان در دست مردم باعث شده است که این پول ها هر بار در بخشهایی بی نظمی ایجاد کنند.
بهشتی گفت: در بازار واقعی عرضه و تقاضا با افزایش قیمت اجناس کاهش مییابد اما این در بازار غیرواقعی برعکس می شود و ما در چند وقت اخیر شاهد این موضوع بودیم .
در اپلیکیشن های موبایلی نیز این موضوع وجود دارد، در این اپلیکیشن ها بستر سو استفاده به راحتی مهیاست تا افراد سودجو بخواهند با ایجاد عرضه و تقاضای غیرواقعی قیمت های غیرمنطقی را در بازار ایجاد کرده و به نفع خود قیمتها را تغیر دهند.