مدیر عامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی گفت: میزان برداشت از آب های زیرزمینی استان بیش از ۸۰ درصد است که حکایت از وضعیت بحرانی دارد.
به گزارش آذر صبح، یوسف غفازاده امروز در آستانه دوم فروردین ماه روز جهانی آب در نشست خبری افزود: به واسطه برداشت های بیش از حد از آب های زیرزمینی افت دشت های استان به سالانه بیش از ۴۰ سانتی متر رسیده است.
وی به شعار سال روز جهانی آب اشاره کرد و اظهار داشت: امسال شعار روز جهانی آب « آب برای همه » است ؛ در حال حاضر بیش از دومیلیارد نفر در جهان به آب سالم دسترسی ندارند این در حالی است که خوشبختانه بیش از ۹۷ درصد جمعیت کشورمان به آب سالم دسترسی دارند.
وی میزان آب تجدیدپذیر آذربایجان شرقی را سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب خواند و اظهار داشت: ما موظفیم بر اساس میزان توان تجدیدپذیری آب های زیرزمینی از آنها برداشت کنیم در حالی که هم اکنون دو میلیارد و ۸۰۰ میلیون مترمکعب برداشت می کنیم که بالغ بر ۸۰ درصد است.
غفارزاده تصریح کرد: این میزان مصرف به معنای استفاده از حقآبه نسل های آینده و طبیعت است که وضعیتی بحرانی دارد.
این مقام مسئول در این خصوص تاکید کرد: برنامه های عملیاتی مختلفی برای کاهش این میزان آب از آب های زیرزمینی در حال انجام است که در فاز اول باید به ۶۰ درصد کاهش دهیم.
وی ادامه داد: ۵۰ درصد دشت های آذربایجان شرقی منطقه ممنوعه اعلام شده اند چرا که میزان برداشت از آب های زیرزمینی استان موجب نشست دشت ها شده اند، در برخی دشت ها تا ۴۰ سانتی متر نشست زمین داشته ایم.
وی افزود: تمام توان خود را به کار می گیریم تا با به کار گیری برنامه سازگاری با کم آبی استان زمینه کاهش مصرف آب های زیر زمینی فراهم شود.
مدیر عامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی با بیان اینکه بیش از ۸۵ درصد مصرف آب استان توسط بخش کشاورزی انجام می گیرد اذعان داشت: تغییر الگوی کشت و اصلاح راندمان آبیاری بی شک تاثیر فراوانی در کاهش میزان هدر رفت آب و مدیریت منابع آبی دارد..
وی وضعیت دو دشت مرند و شبستر را از لحاظ منابع آب زیرزمینی بحرانی خواند و اذعان داشت: متاسفانه میزان برداشت از آب های زیرزمینی در این دو دشت بیش از حد است که موجب نشست محسوس در دشت های مرند و شبستر شده است.
وی ادامه داد: امسال در سطح آذربایجان شرقی یک هزار و ۴۲ چاه غیرمجاز در استان مسدود شده اند که آمار قابل توجهی است.
آخرین وضعیت دریاچه ارومیه
غفارزاده با اشاره به آخرین وضعیت دریاچه ارومیه گفت: سطح دریاچه ارومیه نسبت به وضعیت مشابه سال گذشته ۲۲ سانتی متر تراز آبی اش افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینکه یکی از دلایل بهبود وضعیت دریاچه ارومیه بارش های اخیر است، افزود: امسال میزان بارش در آذربایجان شرقی نسبت به سال آبی گذشته ۱.۲ درصد افزایش و نسبت به بلند مدت (۴۰سال) اخیر ۳۱.۵ درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: با وجود افزایش بارش ها در استان نسبت روان آب ها در استان ۴۱ درصد کاهش یافته است.
مدیر عامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی در ادامه به شهرستان های پر بارش وکم بارش استان اشاره کرد و اذعان داشت: امسال مراغه و هشترود به ترتیب با ۲۶۸ میلی متر و ۲۶۱ میلی متر پربازش ترین شهرستان ها استان و سراب و خداآفرین با ۱۱۵ میلی متر و ۱۴۰ میلی متر کم بارش ترین شهرستان ها بودند.
انتهای پیام/