مدیرکل بیمه سلامت آذربایجانشرقی این طرح بیمه را نعمت گمشده جامعه ایرانی خواند و گفت: دولت باید سرانه بیمه را واقعی دیده و نواقصات بیمه شدگان و سازمان را برطرف کند تا منابع و مصارف باهم همخوانی داشته باشند.
آذر صبح/ دکتر وحید مجیدی از سال ۹۳ ، مدیرکل بیمه سلامت در استان آذربایجانشرقی است، شروع به کار وی در این سمت با طرحی که به منظور بهبود سیستمهای سلامت ایران در دولت یازدهم تعریف شد همراه بود، “طرح تحول نظام سلامت” ، اقدام ارزندهای بود که انتقادهای بسیاری را هم متوجه خود کرد، با دکتر مجیدی درخصوص فراز و نشیب و عملکرد طرح تحول نظام سلامت در استان، چالشها و برنامههای پیش روی اداره کل بیمه سلامت به گفتوگو نشستیم که مشروح آن در ادامه میآید:
مدیرکل سلامت استان در ابتدای سخنان خود با اشاره به اینکه سازمان بیمه سلامت در سال ۱۳۹۱ از سازمان بیمه خدمات درمانی تغییر نام داد، گفت: سازمان بیمه خدمات درمانی از سال ۱۳۷۳ تصویب شد و تمامی صندوق های بیمهای شامل صندوق بیمه روستاییان، کارکنان دولت، خویشفرمایان و سایر اقشار در این نهاد تجمیع شده و سال ۹۱ تغییر اساسنامه تحت عنوان سازمان بیمه سلامت روی داد.
وی افراد تحت پوشش بیمه سلامت آذربایجانشرقی را نزدیک ۵۴ درصد جمعیت استان عنوان کرد و ادامه داد: سازمان بیمه سلامت در کل کشور بیش از ۴۰ میلیون بیمه شده دارد که این آمار در استان ما نزدیک به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر و شامل ۵ صندوق است. بیشترین عضو مربوط به صندوق روستایی و نزدیک یک میلیون و ۱۰۰ نفر عضو است، صندوق کارکنان دولت و خانوادههای آنها و بازنشستگان حدود ۳۰۰هزار نفر و صندوق سایر اقشار نیز شامل خانوادههای معظم شهدا، آزادگان، مددجویان بهزیستی، طلاب و دانشجویان در حدود ۷۸ هزار نفر عضو دارند.
مجیدی گفت: صندوق بیمه سلامت همگانی از سال ۹۳ در دولت تدبیر و امید به صورت رایگان شروع شد و علیرغم یک سری مسائل بسیاری از مشکلات درمانی و دغدغه بیمه مردم را برطرف کرد.
وی با بیان اینکه در استان ما نزدیک ۵۰۰ هزار نفر تحت پوشش این صندوق و حدود ۵۰ هزار نفر هم عضو بیمه ایرانیان هستند، گفت: در بیمه ایرانیان نیز دولت، ۵۰ درصد تخفیف داده و بیمه شده در حق بیمه ۵۰ درصد مشارکت دارد.
وی یادآور شد: طبق برنامه آیین نامه ششم برنامه بودجه سال ۹۶ و ۹۷ هرکسی که دفترچه رایگان میگیرد، فقط باید از خدمات مراکز دولتی استفاده کند، در نتیجه کسی که میخواهد از بخش خصوصی خدمت گیرد با ۵۰ درصد تخفیف دولتی و پرداخت ۲۲ هزار تومان حق بیمه ماهانه، میتواند یک سال از مزایای بیمه درمانی همانند سایر صندوقها استفاده کند.
مدیرکل بیمه سلامت استان اظهار کرد: سازمان بیمه سلامت کاملا وابسته به بودجه دولتی است و فقط ۲۸۰ هزار نفر حق بیمه پرداخت میکنند، آنها هم بخشی از هزینه را پرداخت میکند بدین صورت که ۱۵ درصد از هزینهها از محل درآمد تامین میشود و ۸۵ درصد را دولت پرداخت میکند.
وی ادامه داد: از جمعیت بزرگ ۴۰ میلیونی تحت پوشش بیمه سلامت، فقط ۱۵ درصد حق بیمه میدهند که ۵ درصد آن را دولت و ۲ درصد از خود فرد بیمهشده دریافت میشود.
به گفته مجیدی تعداد مراکز طرف قرارداد ادارهکل بیمه سلامت در استان نزدیک ۲ هزار و ۷۰۰ مورد است که حدود ۹۳ درصد موسسات طرف قرارداد این اداره کل محسوب میشوند و از لحاظ عقد قرارداد محدودیت خاصی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه ۶۸ دفتر پیشخوان بیمه سلامت در استان خدمات بیمهای به مردم ارائه میدهند، گفت: در دورترین بخشهای استان نیز دفتر پیشخوان فعال شده تا مردم به ادارات مرکزی مراجعه نکنند.
مدیرکل بیمه سلامت آذربایجانشرقی در بخش دیگر سخنان خود یادآور شد: از مهم ترین اقدامات سال ۹۷، طی هفته دولت، هفته بیمه سلامت و دهه فجر، نزدیک به ۳ هزار مترمربع از فضاهای موجود مراکز بیمه سلامت ۶ شهرستان با اعتباری بالغ بر ۵۰ میلیارد ریال، از شرایط استیجاری درآمده و بصورت ملکی تبدیل شد.
مجیدی خاطرنشان کرد: این قول را میدهیم که مراکز ۴ شهرستان بناب، مرند، شبستر و اسکو را که استیجاری باقی ماندهاند تا دههفجر سال آینده، از حالت استیجاری خارج و ملکی خواهیم کرد، اداره کل بیمه سلامت در سال آینده در تمامی شهرستانها صاحب ساختمان ملکی برای ارائه خدمات مناسب خواهد بود.
وی تاکید کرد: اداره کل بیمه سلامت آذربایجانشرقی توانسته برای سه سال پیایی در جشنواره شهید رجایی رتبه برتر را در شاخصهای عمومی و اختصاصی کسب کند.
مدیرکل بیمه سلامت استان با بیان اینکه کل مطالبات سال ۹۶ تسویه شده، گفت: در سال ۹۷ تاکنون توانستیم ۸ ماه از مطالبات دانشگاه را پرداخت کنیم و در طی بهمن و اسفندماه نزدیک ۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال به سیستم درمانی استان پول ترزیق شده است.
وی خاطرنشان کرد: با تکیه بر همین کمک مالی الان ۸ ماه از مطالبات سال ۹۷ پرداخته شد. از مطالبات سال ۹۶ نیز در حدود ۱۶۰۰ میلیارد به دانشگاه پرداخت کردیم، حدود ۲۰ میلیارد تومان بدهی به این مراکز باقی مانده که پرداخت خواهد شد.
نسخه نویسی الکترونیکی در بخش سرپایی مهم ترین اقدام در سال ۹۷ بوده است
وی با اشاره به بحث توسعه دولت الکترونیک گفت: از سال ۹۵ سازمان در این راستا گامهای مثبتی برداشته و از ۹۶ استارتهای کلیدی آن زده شد، در سال ۹۷ به نتایج مورد انتظار رسیدیم، در حال حاضر در تمامی ۶۰۰ بیمارستان دانشگاهی نیاز به ارائه دفترچه نبوده و فقط با زدن کدملی استحقاقسنجی انجام میشود.
وی با بیان اینکه نسخه نویسی الکترونیکی در بخش سرپایی مهم ترین اقدام در سال ۹۷ بوده است، گفت: از سال ۹۵ ارسال نسخه به صورت اینترنتی را بسترسازی کردیم، این طرح به صورت پایلوت در استانهای آذربایجان شرقی، کرمان و قم انجام میشود که در کرمان از اول سال شروع شده و تمامی پرونده های درمانی بیماران در این سامانه ثبت شده است.
به گفته مجیدی یکی از مهمترین مزایای طرح نسخه نویسی الکترونیکی، برونرفت حوزه سلامت از هزینههای غیرضروری است که به این حوزه تحمیل میشود، که این طرح در تمام کشور شروع شده و در استان ما نیز شهرستان بستان آباد به صورت پایلوت در جلسات توجیهی انتخاب شده است.
مدیرکل بیمه سلامت آذربایجان شرقی از شناسایی و رفع هم پوشانی ۱۸۰ هزار بیمه شده در استان طی سال جاری خبر داد.
وی ادامه داد: بحث رفع هم پوشانی بیمهای که از سال ۹۶ به صورت جدی آغاز شده بود، در سال ۹۷ به طور جدیتر مورد توجه سازمان بیمه سلامت قرار گرفت و طی این مدت انجام تمام خدمات داروخانهها و مراکز تصویر برداری، برای چهار مجموعه بزرگ بیمهای کشور؛ سازمان بیمه سلامت، سازمان تامین اجتماعی، کمیته امداد و نیروهای مسلح مورد استعلام و استحقاق سنجی قرار گرفت.
کسری بودجه در صورت عدم تخصیص منابع مناسب به بیمه سلامت در سال ۹۸
مجیدی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: براساس گزارش سال۹۶، منابع و درآمد اداره کل سلامت حدود ۱۲ هزار میلیارد بوده ولی هزینه کردهای ما در حدود ۱۶ هزار و ۷۰۰ هزار میلیارد است، یعنی نزدیک ۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد کسری داریم.
مدیرکل بیمه سلامت آذربایجان شرقی ادامه داد: تا پایان سال ۹۵ حدود ۱۲ هزار کسری داشتیم، که با تصویب مجلس نزدیک ۸ هزار میلیارد تومان اوراق آن جبران شده و ۴ هزار میلیارد آن باقی ماند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اختصاص ۴ هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی به بیمه سلامت گفت: با پرداخت ۵۰۰ میلیون یورو از صندوق توسعه ملی، تقریبا توانستیم بخشی از معوقات خود را پرداخت کنیم. ولی همچنان ۲ هزار میلیارد کسری داریم.
دکتر وحید مجیدی با تاکید بر لزوم هماهنگی منابع با مصارف گفت: این توازن باید ایجاد شود، امیدواریم با استقرار دولت الکترونیک، جلوی هدررفت و اسراف هزینههای درمانی را بگیریم، اگر مجلس در این راستا تصمیمات درست اتخاذ نکند، هر سال این کسری ادامه خواهد داشت.
مجیدی با اشاره به ضرورت فرهنگسازی در خصوص استفاده از دفترچههای درمانی گفت: قدر و منزلت و نحوه نگهداری از دفترچه را باید دانست و مراقب آن بود، از طرفی فرهنگ استفاده از دارو و آزمایشگاه را باید تقویت کرد.
وی با بیان اینکه قاطعانه میتوان گفت که هزینه تمام شده خدمات سلامت در ایران کمتر از دیگر کشورهاست، گفت: در همه جای دنیا هزینه پزشک متخصص بسیار بالا است و مردم ترجیح میدهند از طریق پزشک خانواده ویزیت و درمان شوند، در کشور ما مردم در یک روز میتوانند به چندین پزشک متخصص مراجعه کنند که این یک نمونه از تحمیل هزینه به بیمه است.
وی با بیان اینکه هزینهتراشیهای انجام شده منجر به مقروض شدن صنعت بیمه به مراکز درمانی میشود، خاطرنشان کرد: دولت سرانه بیمه را واقعی ببینند، نواقصات بیمه شدگان و سازمان را برطرف کند تا منابع و مصارف باهم همخوانی داشته باشند.
مدیرکل بیمه سلامت استان در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: طرح تحول نظام سلامت که توسط وزیر بهداشت سابق استارت زده شد، طرح بسیار مناسبی بود، چراکه اولویت های اساسی دولت یازدهم و دوازدهم را به سمت و سوی سلامت کشاند، این مسئله امری بسیار شایسته بود که تمام مباحثش را مورد ارزیابی قرار دادند، حال آنکه هر طرحی یک سری اشکالاتی دارد.
دکتر مجیدی ادامه داد: در جامعه ما مردم فدای برخی جریانات سیاسی می شوند، متاسفانه هرکس به این طرح به صورت کارشناسی انتقاد کرد، آن را نقدی سیاسی تلقی کردیم، هجمهها علیه این طرح بالا بود و همین هم شد که بسیاری از مشکلات این طرح در جریان سیاسی دیده نشد.
وی ادامه داد: امیدواریم با نگرش وزیر جدید و برداشتن گام های اساسی نقاط ضعف طرح تحول نظام سلامت برطرف شود.
وی در خصوص سامانه صدای مردم گفت: تمام فلسفه وجودی بیمه سلامت بخاطر بیمهشدگان است، باید با کانال ارتباطی قوی با مردم ارتباط برقرار کنیم، طی هر سال ۳ نوع نظرسنجی از مردم توسط سازمان داریم که هر سه ماه یک بار تکرار میشود.
مجیدی متذکر شد: علیرغم این گزارشات، سامانهای تحت عنوان ۱۶۶۶ ایجاد شده تا از طریق آن پاسخگوی مشکلات مردم باشیم، روزانه ۳ کارشناس به سوالات این حوزه در استان پاسخگو هستند و هر دو هفته یک بار روزهای دوشنبه از ساعت۱۰ تا ۱۱ مدیرکل به همراه معاونان صدای مردم را شنیده و نتیجه را به مردم میرسانند .