رشید شهشهی رئیس هیات چوگان آذربایجانشرقی معتقد است چوگان ورزش اصیل ایرانی است اما کشورمان نمیتواند تجهیزات این ورزش را تولید کند.
عرفان ولینژاد؛ چوگان، ورزشی که به نام ایران ثبت شده است اما شاید خیلی از مردم علاقمند ورزش ایران، چندان آشنایی با این ورزش که ریشه ایرانی دارد، ندارند.
چوگان یکی از ورزشهای اصیل ایرانی است و استان آذربایجانشرقی که جزو استانهای برتر کشور در این رشته ورزشی است. به همین بهانه گفتوگویی داشتیم با رشید شهشهی رئیس هیات چوگان آذربایجانشرقی که در ادامه میخوانید؛
رشید شهشهی در گفتگو با آذر صبح در خصوص وضعیت فعلی چوگان آذربایجانشرقی اظهار داشت: چوگان دو سال است که در استان ما تشکیل شده است و ما یک سال آن را صرف فعالیتهای فرهنگی کردهایم که تا چوگان را به مردم معرفی کنیم. حدود ۹ ماه در سال ۹۷، حدود ۲۸ کلاس و کارگاه عملی چوگان را در استان برگزار کردیم که در این راستا ۱۳ نفر آقا و ۳ نفر خانم زیر نظر مربی فدراسیون، که وی هم کاپیتان تیم ملی چوگان بود آموزش دیدند.
وی ادامه داد: نتیجه عملی کارگاههای برگزار شده توسط هیات، این میتواند باشد که برای اولین بار توانستیم تیم استان را در رقابتهای قهرمانی کشور شرکت دهیم و با رقیبهای همیشگیمان از جمله اصفهان رقابت کنیم و آنها را شکست دهیم که تیمهایی همانند تهران و کرج باعث شد که به رتبه سه رضایت دهیم که بدون شک این مقام برای ما حکم قهرمانی داشت.
شهشهی در پاسخ به اینکه “چرا تیم استان ما در حد تهران نیست؟” مطرح کرد: در تهران تمامی امکانات از جمله زمین استاندارد و اسبهای چوگانی برای ورزشکاران فراهم است و مربیان نیز در دسترسشان هستند که یک دوره نیز مربی خارجی به این بازیکنان آموزش داده بود. برای همین امید ما برای چهارم و پنجم شدن بود که توانستیم مقام سوم را کسب کنیم.
وی بیان کرد: ما از چشماندازی که برای یک سال داشتیم از آن بالاتر هم رفتیم و آن افرادی که با ما همکاری میکردند همگی سوارکار بودند که از طریق استعدادیابیهای باشگاهها معرفی شده بودند که بسیار در این موفقیت تاثیرگذار بود.
رشید شهشهی گفت: در بین ۹ هیات چوگان در استانهای کشور، اولین هیاتهایی که تشکیل شدهاند تهران و کرج هستند و هیات استان ما آخرین هیاتی است که تشکیل شده است.
رییس هیات چوگان آذربایجانشرقی در جواب اینکه “چه امکاناتی برای چوگانبازان در استان فراهم است” پاسخ داد: ما هیچ امکانات دولتی که از طرف ورزش و جوانان یا ارگان دیگری فراهم شده باشد نداریم و تمامی امکاناتمان را بخش خصوصی و اسپانسر فراهم میکند. حتی باشگاهی که در اختیار هیات چوگان قرار دارد را بخش خصوصی در اختیار ما قرار داده است.
وی مطرح کرد: ما در استانمان زمین استاندارد نداریم و برای فراهم کردن زمین استاندارد باید بخشهای دولتی دست بهکار شوند، چون وسعت زمین چوگان ۸ برابر زمین فوتبال است و در استان آذربایجانشرقی پیدا کردن چنین زمینی مسطح و وسیع در امکان بخش خصوصی نیست.
شهشهی بیان کرد: در تبریز در اختیارمان فقط یک دفتر قرار گرفته است اما همکاران هیات چوگان با هماهنگیهای صورت گرفته با دهیار آرپادرسی یک دفتر و یک اتاق جلسه در اختیار ما قرار دادند، زیرا مرکز اصلی سوارکاری فعلا در استان ما در منطقه << آرپادرسی >> محسوب می شود.
رئیس هیات چوگان در مورد اهداف این هیات بیان کرد: هدف ما امسال این است که زمین لازم را با هماهنگی با مدیران و مسئولین استانی فراهم کنیم که در این قضیه از ما حمایت میشود و بسیاری از مدیران قول دادهاند از منابع طبیعی یا از منابع دولتی در اختیار ما قرار دهند و در این زمینه همکاری و کمک کنند.
وی ادامه داد: بعد از زمین استاندارد نیاز ما اسبهای چوگانی است که از تجهیزات چوگانی اسب مهمترین بخش ماجرا است. چوگانی که با آن بازی میکنند تماماً وارداتی است و اکثرا از کشورهای پاکستان، آرژانتین و ترکیه وارد میشوند. درست است چوگان برای ایران ثبت جهانی شده است ولی تولید چوگان در ایران متاسفانه وجود ندارد.
رشید شهشهی خبر داد: در تقویم عملیاتی فدراسیون چوگان ایران ۱۸ تورنمنت و مسابقه هست که تیمهای ما فقط میتوانند در ۳ بازی استانی شرکت کنند و بقیه مسابقات کشوری است و فقط تیم ملی در آن شرکت میکند.
وی در خصوص اینکه “آیا ما بازیکنی از استان داریم که در تیم ملی بازی کند یا نه؟” گفت: متاسفانه چون بازیکنان ما فقط ۹ ماه تمرین کردهاند و هنوز آمادگی کافی را ندارند و تابدین لحظه بازیکن ملیپوش از استان نداریم.
رئیس هیات چوگان گفت: چوگان اولین ورزشی است که دروازه دارد، اولین ورزشی است که تیمی بازی میشود، اولین ورزشی است که توپ دارد که قوانین خیلی خاصی دارد و صرفا این نیست که به توپ ضربه بزنیم.
شهشهی همچنان در مورد کلاسهای داوری و مربیگری برای بازیهای چوگان در استان خبر داد: در سال جاری پیشبینی میشود که یک دوره داوری و یک دوره مربیگری برکزار شود زیرا ما در استان مربی چوگان نداریم و در کل کشور نیز مربیها در حد استاندارد نیستند و بازیکنان تیم ملی وقتی داشتند به مقدماتی جام جهانی آماده میشدند از آرژانتین مربی آمده بود.
وی همچنین افزود: بنابه گفته رئیس فدراسیون چوگان امسال قرار است از آرژانتین یک مربی دیگری به مدت چهار ماه به ایران بیاید که ما هم افرادی را در نظر گرفتهایم تا به این دوره بفرستیم.
رئیس هیات چوگان همچنین در مورد وضعیت بانوان چوگانباز استان گفت: متاسفانه تیم بانوان را ما فعلا در استان نداریم زیرا در حد تیم نیستند که به مسابقات ارسال کنیم. ما میخواستیم در جام فجر در بخش بانوان شرکت کنیم اما برای مصلحت استان تیم ندادیم چون آمادگی نداشتند.
وی در مورد به ثبت جهانی چوگان نیز گفت: ما مستندات ۸۰۰ ساله را برای ثبت جهانی چوگان استان فرستادیم و بعد از بررسیهای صورت گرفته، چوگان استانما بهعنوان دومین استان بعد از ایلام ثبت رسمی شد.
شهشهی ادامه داد: رقیبهایی مثل کشور آذربایجان هم در ثبت این ورزش داشتیم که میخواستند مثل خیلی از عناوین که در اختیار ما است را به نام خود ثبت کنند ولی خوشبختانه موفق نشدند و چوگان را با اسب قرهباغ به ثبت رساندن که این فقط شاخهای از چوگان است.
رئیس هیات چوگان همچنین تاکید کرد: البته چوگان در جهان به نام ایران ثبت شده است و این یک ردهبندی داخلی است که حتی در سال ۹۶ در اولین سالگرد چوگان در تهران ورزشکاران استان ما نیز در رژه شرکت داشتند.
رشید شهشهی در مورد احداث زمین استاندارد چوگان در استان آذربایجانشرقی توضیح داد: در سال ۹۵ زمینی را به وسعت ۷ هکتار در صورت جلسهای تحویل گرفتیم اما وقتی شروع به کار کردیم متوجه شدیم زمین لازم به ابعاد نیاز برای زمین استاندارد چوگان به اشتباه ثبت شده است و معارضاتی وجود دارد که قابلیت بهرهبرداری ندارد که بعد از تصمیمات صورت گرفته به هیات سوارکاری واگذار شد.
وی ادامه داد: سپس من درخواست زمین ۴ هکتاری را دادم که تقریبا ابعاد استاندارد زمین چوگان بود ولی این از دسترس اسپانسر خارج بود زیرا همین که اسپانسر بتواند اسبها را نگهداری کند یا تجهیزات چوگان بازی را برایمان فراهم کند به حد کافی فشار وارد میشود. یکی از هدفهای ما امسال پیگیری و تحویل زمین خواهد بود که به دلیل وسعت حتما این زمین در اطراف تبریز هست.
رشید شهشهی در مورد اسبهای چوگانی توضیح داد و گفت: اسبهای چوگانی کاملا متفاوتتر از اسبهای زیبایی و پرش است. در این ورزش ۵۰ درصد بازی را اسبها به تنهایی بازی میکنند. یعنی این اسبها کاملا مسیر را میشناسند و میتوانند بههم تنه بزنند و اسبهایی هستند که به راحتی میتوان کنترلشان کرد. اکثراً در این ورزش از نژاد اسبهای <<توروبنت>> و <<دوخون>> استفاده میشود که اسبهای زیاد نژاد اصلی نیستند ولی بسیار آموزش دیده هستند.
وی در خصوص تاثیر اسپانسر به هیتت چوگان مطرح کرد: اگر اسپانسر نبود عملاً که هیات تعطیل نمیشد اما با کمک اسپانسر راه ۱۰ ساله را توانستیم در یک سال طی کنیم ولی اگر اسپانسر نبود شاید راه ۱۰ ساله را در بیست سال نیز نمیتوانستیم طی کنیم. البته باید این را بگویم که این کمکهای اسپانسر ما هیچ گونه سودی برای آن ندارد.
رئیس هیات چوگان در پایان از تمامی رسانهها را دعوت به همکاری کرد و گفت: رسانهها علاوه بر جنبه خبری باید به موضوع چوگان دیگر به صورت تعصبی نگاه کنند زیرا این ورزش دیگر در جهان با نام ایران ثبت شده و گفته میشود.