هفته پرترافیک دیپلماسی ایران با شکست آمریکا و حادثه دریای عمان به پایان رسید. حادثه ای که ناتوانی آمریکاییها و گروه بی را برای متهم کردن تهران و جمع کردن متحد برای خودشان بیش از همیشه نمایان کرد. آنهایی که در راستای سیاست فشار و مذاکره به دنبال ناامن کردن منطقه هستند اینبار نیز با انفجار دو نفتکش خصومت خود را برای به سرانجام نرسیدن صلح نمایان کردند. در این پرونده همه اتفاقات هفته گذشته را بخوانید.
هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان قبل از سفر به تهران در ابوظبی درباره سفر به تهران گفت که به دنبال کاهش تنشها در منطقه بوده و نمیخواهیم که اوضاع به تنش نظامی منجر شود.(اینجا)
وزیر خارجه کشورمان پس از دور اول مذاکرات با همتای آلمانی در کنفرانس خبری به طرف غربی هشدار داد؛ شروعکننده جنگ با ایران پایان دهنده آن نخواهد بود.
همچنین هایکو ماس در این کنفرانس مشترک گفت: نمیتوانیم معجزه کنیم.
سید عباس موسوی سخنگوی دستگاه دیپلماسی در توئیتر خود نوشت: «وزیران امور خارجه ایران و آلمان در خصوص روابط دیرینه و دوستانه دو جانبه از جمله برجام و کاهش تنش در منطقه گفت وگوی خوب، صریح و سازندهای داشتند.»(اینجا)
هایکو ماس پس از برگزاری دو دوم مذاکرات ایران و آلمان،(اینجا) با رئیس جمهوری کشورمان دیدار و گفتگو کرد.
حسن روحانی به نماینده اروپایی ها در تهران گفت: اروپا باید به تعهدات خود در برجام عمل کند
هایکو ماس نیز در این دیدار خطاب به رئیس جمهور گفت: استراتژی فشار حداکثری علیه ملت ایران هرگز جواب نمیدهد
وزارت خارجه آلمان پس از دیدار با روحانی در صفحه رسمی توئیتر خود نوشت: هایکو ماس ضمن تبادل نظر با روحانی درباره برجام : «مهم است که در این شرایط دشوار کانال های ارتیاطی باز بمانند.» (اینجا)
همچنین سفیر این کشور در تهران در توئیتر خود ضمن تاکید بر موضع وزارت خارجه آلمان نوشت: «باز نگه داشتن کانالهای گفتوگو در زمانهای پرتنش بسیار اهمیت دارد: وزیر امور خارجه هایکو ماس در تهران با رئیس جمهور روحانی در خصوص برجام گفتوگو کرد.» (اینجا)
ماس در بازگشت از تهران در فرودگاه مونیخ به خبرنگان در ارزیابی سفر منطقه ای خود عنوان کرد:«من میتوانم تصویر روشنی را از مذاکرات نه فقط در ایران بلکه در تمامی منطقه یعنی اردن، امارات متحده عربی و بغداد ترسیم کنم. هیچ کدام از طرفها نمیخواهند که درگیریها و تشدید تنشهای موجود در منطقه به جنگ منتهی شود. اگر همه و آمریکا بخواهند، باید گفتوگو کرد و زمان دیپلماسی است. این اولین قدم بود. به استکهلم میروم و آنجا با همتای ژاپنی خود ملاقات میکنم. چهارشنبه هم با آمریکاییها صحبت خواهم کرد. ما با هم گفتوگو میکنیم و میکوشیم که تنش را کاهش دهیم. یک بحران نظامی در منطقه به یک فاجعه منجر خواهد شد.»(اینجا)
اظهارات برجامی این مقام آلمانی با خبرنگاران؛ واکنش سخنگوی وزارت خارجه را در پی داشت؛ موسوی در اینباره بیان کرد: دوستان اروپایی اگر خیلی نگران حفظ برجام اند باید از همه طرف ها بخواهند بدان عمل کنند و بیش از همه خودشان به تعهدات شان پایبند باشند. (اینجا)
پس از پایان سفر ماس، نوبت به سفر مقام آسیایی رسید. آبه شینزو نخست وزیر ژاپن پیش از ترک کشورش به مقصد تهران در میان خبرنگاران گفت: با میانجیگری به صلح کمک میکنم.
آبه شینزو روز چهارشنبه ۲۲ خرداد با استقبال گرم حسن روحانی(اینجا) وارد تهران شد. (اینجا) ضمن اینکه قبل از ورود او ظریف با همتای ژاپنی خود بدون برگزاری نشست خبری دیدار داشت.(اینجا)
رئیس جمهور در نشست مشترک خبری با نخست وزیر ژاپن تاکید کرد:ایران آغازگر جنگ با آمریکا نخواهد بود. آبه شینزو نیز در این کنفرانس خبری گفت:باید جلوی درگیری نظامی را گرفت.
همچنین در مذاکرات دو هیات ایرانی و ژاپنی ، نخست وزیر این کشور عنوان کرد: برای ادامه واردات نفت از ایران مذاکرات جدی با آمریکا داشتهایم. روحانی در این مذاکره نیز بیان داشت:کلید در دست آمریکاست، با رفع تحریمها شرایط متفاوت میشود.
آبه پس از دیدار با رئیس جمهور کشورمان روز پنجشنبه با حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب دیدار و گفتگو کرد، رهبر عظیم الشان انقلاب در این دیدار به صراحت عنوان کردند: جمهوری اسلامی ایران هیچ اعتمادی به آمریکا ندارد و تجربهی تلخ مذاکرات قبلی با آمریکا در چارچوب برجام را بههیچوجه تکرار نخواهد کرد زیرا هیچ ملت آزاده و عاقلی، مذاکره تحت فشار را نمی پذیرد. (اینجا)
سخنگوی وزارت خارجه ژاپن در توضیح این دیدار گفت: رهبر عالیقدر ایران به نخست وزیر ژاپن خوشامد گفت. در این دیدار آبه به رهبر معظم انقلاب اسلامی ایرن گفت هیچ کس مایل به درگیری نظامی نیست و از تنش ها ابراز نگرانی کرد.(اینجا)
پس از درز اولین خبر از دیدار مقام معظم رهبری با نخست وزیر ژاپن، دو نفتکش در دریای عمان هدف حمله قرار گرفتند. (اینجا)
پس از این حادثه مقامهای آمریکا مانند همیشه انگشت اتهام را به سمت تهران بردند. صباح زنگه دیپلمات پیشکسوت کشورمان دراینباره به خبرآنلاین گفت: پس از متهم کردن ایران در حمله به نفتکشها حالا به صورت رسمی اعلام کردهاند میخواهند درباره ایران ‘اجماع جهانی بسازند. صباح زنگنه،دیپلمات سابق و تحلیلگر مسائل بینالملل اعتقاد دارد که تبلیغات آمریکاییها در این رابطه برای فشار به ایران جهت راضی شدن به مذاکره با همین شرایط فعلی است. (اینجا)
آیا راهکار فشار برای مذاکره در شرایط فعلی شکست خورده است؟