آن هنگام که گام در نهمین نمایشگاه ملی صنایع دستی می گذاریم، این مصرع از شاهنامه “هنر نزد ایرانیان است و بس” در ذهنمان تجلی می یابد، در اینجا از هر گوشه کشور انواع صنایع دستی و آثار هنری به نمایش گذاشته شده و اولین روز از نمایشگاه نیز با استقبال گرم مردم و مسئولان همراه گشته است.
آذر صبح/ المیرا جلیلی: آیین افتتاحیه این نمایشگاه با حضور مسئولان کشوری و استانی و استقبال پرشور مردم و هنرمندان برگزار می شود، همراه مسئولان از برخی غرفه ها بازدید می کنیم.
در اینجا از تمامی عناصر موجود در طبیعت، آثار هنری خلق شده است، آثار هنری از جنس شیشه، چوب، سنگ، مس، نخ، پشم و حصیر، نور چشم هر هنرمندی از جای جای ایران است، هر یک از آنها با زیبایی منحصر به فرد خود، بازدیدکننده را با زبان بی زبانی به سوی خود می کشند.
استقبال خوب مسئولان و مردم از نخستین روز نمایشگاه
*غرفه ای از جنس صدف و دریا/بوشهر
وارد غرفه استان بوشهر می شویم، آویزه، انگشتر، صندوقچه، لوسترهایی از جنس صدف به چشم می خورد، تمام این آثار هنری حال و هوای دریا و گرمای جنوب کشور را به خود گرفته، سراغ مسئول غرفه می رویم، زهرا ابوذری، دختر جوانی است که به عنوان کارآفرین برتر کشور در سال جاری انتخاب شده و از استان بوشهر در این نمایشگاه به همراه والدینش حضور دارد، او در گفت و گو با آذر صبح می گوید: برای دومین بار است که با آثار هنری و صنایع دریایی در نمایشگاه بین المللی تبریز شرکت می کنم، در نخستین روز از نمایشگاه با استقبال گرم مسئولان و مردم مواجه شده ایم.
وی با بیان اینکه در این نمایشگاه هنرمندان از سوی مسئولان به خوبی حمایت شده اند، خاطرنشان می کند: سال قبل، در نمایشگاه تبریز، محصولات غرفه ما به خوبی به فروش رسید و علی رغم اینکه در استان خودمان از محصولات دریایی و صدف استقبال و حمایتی نمی شود، آذربایجانی ها و سایر استان ها از این محصولات حمایت و خرید می کنند.
بار هزینه های اضافی از دوش هنرمندان برداشته شود
فرح اندام، یکی دیگر از هنرمندانی است که در زمینه صدف و چوب آثار هنری تولید می کند و به عنوان نماینده هرمزگان در این نمایشگاه شرکت کرده است، او در گفت و گو با آذر صبح می گوید: علی رغم اینکه برای سومین بار در نمایشگاه تبریز شرکت می کنم، با این حال با هیجان و با انرژی بالا در این نمایشگاه شرکت کرده ام و به نظرم امسال هم نسبت به سال های قبل عالی برگزار شده است.
وی در خصوص نقاط قوت و ضعف برگزاری این نمایشگاه بیان می کند: حمایت خوب مسئولان از هنرمندان نقاط قوت این نمایشگاه محسوب می شود با این تفاوت، در سال های قبل اسکان و تغذیه و خوراک هنرمندان شرکت کننده از سوی متولیان امر تامین شده بود اما در سال جاری فقط غرفه ها به صورت رایگان در اختیار ما قرار داده شده است.به نظرم باید بار این هزینه ها از دوش هنرمندان برداشته شود تا آنها بتوانند با حداقل ترین فروش خود نیز سودی کسب و برای سال های آتی نیز با انگیزه زیاد شرکت کنند.
*غرفه حصیربافی/خوزستان
وارد غرفه استان خوزستان می شویم، حال و هوای نخلستان های دزفول در این غرفه برقرار است، دختری با لباس محلی در حال بافتن سبد های حصیری است، در همان ابتدا لبخند گرمی از جنس آفتاب داغ جنوب روی لب هایش می نشیند.
خودش را الهام بوریگ معرفی می کند و می گوید: آثاری که در این غرفه به نمایش گذاشته ایم، از جنس نخ خرما، کاموا و یک نوع گیاه خودروست، محصولاتی چون زنبیل، سبد، ظرف دستمال کاغذی و غیره می بافیم و در نخستین روز نمایشگاه نیز فروش خوبی از محصولات را شاهد بودیم.
وی از مسئولان درخواست می کند: در جهت حمایت از قشر هنرمند، باید مسئولان تبلیغات خوبی از آثار هنری و نمایشگاه در سطح ملی و آذربایجان شرقی انجام دهند تا این آثار هنری هم تجاری سازی شود.
امکانات ضعیف خدماتی در نمایشگاه ملی صنایع دستی در تبریز
*غرفه انتقاد/سمنان
به سراغ غرفه ای از استان سمنان می رویم، مسئول غرفه که خانم جوانی است از مصاحبه کردن امتناع می ورزد و می گوید: اگر بخواهم حرفی بزنم باید انتقاد کنم، شما که نمی خواهید این انتقادات را بنویسید؟!
لبخندی می زنیم و می گوییم، هر چه دل تنگت می خواهد بگو..
خودش را معرفی نمی کند و با این حال از امکانات ضعیف خدماتی نمایشگاه می گوید : خدمات امسال نمایشگاه، چه از لحاظ حمل و نقل، اسکان و غیره همچنین تبلیغ ضعیف است و علی رغم برخورد خوب مسئولان، حمایت ها آنطور که انتظار می رفت، خوب نبود.
وی با اشاره به اینکه بنده به عنوان یک خانم در کارگاه تولیدی خود برای ۲۰ نفر اشتغال زایی کرده ام، اظهار می کند: اگر از هنرمندان حمایت خوبی نشود، انگیزه کار این قشر از بین می رود و قطعا به دنبال تعطیلی کار ما، چند نفری که برای نان در این کارگاه ها کار می کنند، بیکار می شوند.
رونق و فروش صنایع دستی راهی برای دور زدن تحریم هاست
*غرفه شیشه/تبریز
محمدحسین رهنما، هنرمند تبریزی است در زمینه شیشه گری فعالیت می کند و می گوید: ۱۳ سال است که در نمایشگاه های خارجی و داخلی به عنوان هنرمند این رشته شرکت می کنم و این هنر را با توجه به علاقه ای که به شیشه داشتم، در کشور ترکیه از اساتید ایتالیایی آموخته و با هنر و فرهنگ ایرانی بخصوص آذربایجان تلفیق کرده ام.
وی در خصوص نمایشگاه صنایع دستی اعلام می کند: خوشبختانه حمایت مسئولان در این نمایشگاه گسترده بوده با این حال، تبلیغات در این زمینه به خوبی صورت نگرفته است، قطعا لازمه تجارت خوب در این زمینه، تبلیغات بهتر است.
این هنرمند به نقش اساسی صنایع دستی در رونق اقتصاد کشور اشاره می کند، می گوید: زمانی که برخی کارخانه های بزرگ تعطیل بود، تحریم ها نیز اقتصاد را تحت الشعاع قرار داده بود، محصولات حوزه صنایع دستی تحریم ها را دور زد و بسیاری از هنرمندان با تولید آنها، رونق اقتصادی را حاصل شدند.
وقتی مهمان نوازی تبریزی ها انگیزی برای شرکت در نمایشگاه شده است
*غرفه لباس های سنتی/ گیلان
خانم فرخنده، هنرمندی دیگر از استان گیلان است که در غرفه ای لباس های سنتی به نمایش گذاشته و از محبت و مهمان نوازی تبریزی ها می گوید: سال گذشته نیز در نمایشگاه بین المللی تبریز شرکت کرده بودم، امسال نیز به حساب محبت و مهمان نوازی تبریزی ها در این نمایشگاه شرکت کرده ام.
وی اعلام می کند: مدیریت این نمایشگاه همچون سال قبل بسیار عالی صورت گرفته و بسیار راضی و خرسند هستیم .
صنایع دستی مطمئنترین جایگزین برای کالاهای نفتی است
محمد محمدپور، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانشرقی نیز در حاشیه بازدید از این نمایشگاه در گفت و گو با آذر صبح می گوید: صنایع دستی، حوزهی فرهنگ و هنر و گردشگری بی شک مطمئنترین حوزه برای جایگزینی کالاهای نفتی و سایر منابع در کشور است، هنرمندان زحمات زیادی را برای تولید یک کالای هنری متحمل میشوند.
وی ادامه می دهد: معتقدم اگر مردم باور کنند که اثر هنری در منزل، محل کار و نقاط مختلف شهری میتواند فضایی آرام و تحرک ایجاد کند، بی شک به سمت مصرف کالاهای فرهنگی و هنری حرکت خواهند کرد.
وی با بیان اینکه برگزاری نمایشگاه صنایع دستی و گردشگری حوزهی مولد بوده و میتواند سهم و نقش موثری در رونق اقتصادی، اشتغال و تولید ناخالص کشور داشته باشد، اظهار می کند: حوزهی صنایع دستی در کشور ما ناشناخته مانده ولی حوزهای بالقوه و بالفعل بوده و دارای ظرفیت بزرگی است که میتوان با معرفی آن از ظرفیتهای گستردهی صنایع دستی بهره برد.
وی ارتقا ذائقهی مردم را برای مصرف اقلام هنری و فرهنگی کشور ضروری می داند و می گوید: برپایی چنین نمایشگاههایی در آشنایی مردم با نوآوریها و ظرفیتهای تولید کشور موثر است و همچنین عرصهای برای تعامل تولیدکنندگان حوزه صنایع دستی میشود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانشرقی ادامه می دهد: کالاهای هنری میتوانند ارزش افزوده ایجاد کرده و هیچ وقت ارزش خود را از دست ندهند بلکه بالعکس ارزش آنها با گذر زمان افزایش مییابد.
گفتنی است؛ نهمین نمایشگاه ملی صنایع دستی و نخستین نمایشگاه گردشگری تبریز از امروز پذیرای علاقمندان، کارشناسان و متخصصان حوزه گردشگری و صنایع دستی است.
این نمایشگاه در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی تبریز به مدت پنج روز بر پاست و علاقمندان می توانند تا ۱۵ تیرماه از ساعت ۱۶ الی ۲۲ از این نمایشگاه دیدن کنند.