آذر صبح/سیده فاطمه مرتضوی: گردشگری در جهان امروز به عنوان یکی از صنعت های پاک یاد می شود که می تواند منبع خوبی برای ایجاد درآمد و اشتغال تعداد زیادی از جوانان و نیروهای انسانی باشد. مزیت های زیاد آمدن گردشگران باعث شده تا کشور های بزرگ از جمله ترکیه برای افزایش جذب گردشگر تمهیدات […]
آذر صبح/سیده فاطمه مرتضوی: گردشگری در جهان امروز به عنوان یکی از صنعت های پاک یاد می شود که می تواند منبع خوبی برای ایجاد درآمد و اشتغال تعداد زیادی از جوانان و نیروهای انسانی باشد.
مزیت های زیاد آمدن گردشگران باعث شده تا کشور های بزرگ از جمله ترکیه برای افزایش جذب گردشگر تمهیدات و تدابیر ویژه ای در نظر بگیرند که می توان گفت در این امر هم بسیار موفق بوده اند.
ایران نیز طبق برآورد های شورای جهانی سفر و گردشگری جایگاه۳۵ را بین۱۸۵کشور حاضر در این شورا کسب کرده و در منطقه نیز رتبه بیستم را از نظر رشد مطلق گردشگری در سنوات اخیر داشته یعنی رتبه ای بالاتر از کشور های عراق و قطر.
صحبت های مسئولان هم نشان از این دارد که طبق آمار ها حضور گردشگران نسبت به سال گذشته با رشد حدود۴۰ درصدی روبه رو بوده اما این رشد و آمار ها درصورتی است که هنوز در کشور ما زیرساخت های لازم برای ترویج صنعت گردشگری وجود ندارد.
تبریز قطب درمانی ایران و منطقه
صنعت گردشگری شاخه ها و انواع بسیاری را شامل می شود که یکی از شاخه های آن گردشگری سلامت محسوب می شود.
محمدرضا عیوضی، کارشناس حوزه گردشگری، است. او به خبرنگار آذر صبح می گوید: بعد از انقلاب زیرساخت هایی که در تبریز ایجاد شد ازجمله اهمیت دادن به تربیت و آموزش پزشکان کاربلد زمینه را برای تبدیل تبریز به قطب درمانی داخلی و خارجی فراهم ساخت.
این کارشناس و مدرس دانشگاه داشتن تجهیزات و مراکز درمانی خوب را دومین مزیت تبریز برای رونق گرفتن صنعت گردشگری سلامت در این شهر دانسته و اضافه می کند: تبریز بخاطر نزدیکی به شهرهای اردبیل،خوی و کشور های خارجی مثل جمهوری آذربایجان و عراق موقعیت مناسبی را داراست.
تبریز در سالیان گذشته به ویژه در سال۲۰۱۶ در گردشگری سلامت جایگاه خوبی کسب کرده و توانسته بود مقصد خیلی از ساکنان کشورهای همسایه برای درمان باشد اما اخیرا شاهد کمرنگ شدن این موضوع هستیم.
عواملی که گردشگری سلامت را کمرنگ کرد
عیوضی عوامل دخیل برکمرنگ شدن گردشگری سلامت در تبریز را متعدد شمرده و می گوید:در راس کار به دلیل وجود متولیان غیر متخصص و نا آشنا با صنعت گردشگری همچنین عدم فرهنگسازی در این حوزه باعث شد مردم و مسئولان فرصت خوب گردشگری سلامت برای درآمدزایی را تهدید بدانند.
عضو شورای پژوهش شهرداری تبریز جبهه گیری مراجع نظارتی، مذهبی و مردم عادی علیه گردشگری سلامت در سنوات گذشته را یاداوری کرده و می افزاید: عدم وجود قوانین مناسبی نیز برای این صنعت و نارسایی های قانونی و دستوری که وجود داشت تاثیر زیادی در کمرنگ شدن گردشگری سلامت داشت.
سودجویان همیشه در صحنه!
حمزه زاده، معاون گردشگری اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی استان،دخالت برخی از افرادسودجو و رانندگان تاکسی را در حوزه گردشگری سلامت مخرب دانسته و می گوید:عدم نظارت های لازم و ورود افرادی که منافع فردی را به جمعی ترجیح می دهند نیز در کاهش افرادی که برای درمان به تبریز می آمدند، موثر بود.
فرصتی که می توانست تبریز را به قطب درمانی ایران و منطقه تبدیل کند تهدید خوانده شد، این سخن را رئیس انجمن اتحادیه آژانس های مسافرتی تبریز گفته و ادامه می دهد: به جای افزایش فعالیت آژانس های متخصص گردشگری سلامت روال به سمت انحصاری شدن آنها طی شد و همین زمینه را برای حضور دلالان ایجاد کرد.
علاوه بر دلایل مطرح شده که بر کاهش گردشگری سلامت موثر بوده اند، می توان افزایش زیرساخت ها و تجهیزات درمانی در کشورهای مبدا را نیز عاملی مهم برای کاهش درصد گردشگری سلامت دانست.
کاهش کمی گردشگران درمانی
حمزه زاده با تایید اینکه افزایش تجهیزات درمانی در کشورهای همسایه عاملی برای کاهش گردشگران سلامت است، اشاره می کند: اکنون دیگر افراد برای معاینات اولیه و ساده به تبریز مراجعه نمی کنند بلکه برای درمان های طولانی مدت توسط پزشکان خود به تبریز ارجاع داده می شوند.
او از اتخاذ برخی تصمیمات و اقدامات در کمیته گردشگری سلامت که با همکاری استانداری آذربایجان شرقی برگزار می شود، خبرداده و می گوید: افزایش تجهیزات درمانی و راه اندازی سیستم آی پی دی در تمام بیمارستان های دولتی و رفع برخی نواقصات از جمله این تصمیمات است.
معاون گردشگری اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی استان، درخصوص سیستم آی پی دی توضیح می دهد: این سیستم در بیمارستان های برای مراجعه بیماران خارجی که جهت بستری و مداوا مراجعه می کنند راه اندازی شده است.
بسیج جمعی برای افزایش گردشگری سلامت
رجب زاده، رئیس اتحادیه انجمن آژانس های مسافرتی تبریز نیز نوید برخی از برنامه ها به جهت افزایش گردشگری سلامت را داده و می آفزاید: طی تصمیم گیری های انجام شده و همکاری بین دانشگاه علوم پزشکی و آژانسهای مسافرتی قرار است اقداماتی تخصصی برای افزایش گردشگران سلامت انجام گیرد.
با به کارگیری افرادی که در زمینه گردشگری سلامت تخصص دارند و وضع دستورالعمل های قانونی برای نظارت بر حضور گردشگران درمانی قطعا می توان در آینده تبریز را به قطب درمانی ایران و منطقه تبدیل و علاوه بر گردشگری سلامت همزمان برای ترویج و توسعه فرهنگ و تاریخ تبریز و جذب گردشگران بیشتر موثر بود.
***
آنگونه که به نظر می رسد، گردشگری سلامت نیز به مانند بسیاری از حوزه های اقتصادی و اجتماعی در کشور، گرفتار اعمال نظرهای سلیقه ای شد و قابلیتی که می توانست ضمن اشتغالزایی، فرصت های اقتصادی جدیدی برای تبریز و آذربایجان به همراه داشته باشد، در سایه بی تدبیری مسئولان و عدم همراهی برخی از شهروندان از دست رفت.
باید دید آیا برای بازگرداندن این جایگاه و ترغیب مجدد گردشگران سلامت برای پیگیری درمان در تبریز چاره ای اندیشیده خواهد شد…؟!