آذر صبح/ ادعای عرضه شیرهای پاستوریزه آلوده به سم ” افلاتوکسین ” در کشور و نام بردن از شهر تبریز با آمار نسبتا بالا آن هم در یک برنامه تلویزیونی صبحگاهی ، بلافاصله توسط مقامات مسئول تکذیب شد. این ادعا را ” بهادر حاجی محمدی ” که بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران […]
آذر صبح/ ادعای عرضه شیرهای پاستوریزه آلوده به سم ” افلاتوکسین ” در کشور و نام بردن از شهر تبریز با آمار نسبتا بالا آن هم در یک برنامه تلویزیونی صبحگاهی ، بلافاصله توسط مقامات مسئول تکذیب شد.
این ادعا را ” بهادر حاجی محمدی ” که بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران معرفی شد ، در برنامه ” سلام صبح بخیر ” شبکه ۳ سیما مطرح کرد و مدعی شد ؛ شیرهای پاستوریزهای که از سوپرمارکتها تهیه میشود مقدار زیادی آلودگی به سم افلاتوکسین دارند. سمی که به منجر به سرطان کبد میشود.
موضوع آلودگی مواد غذایی صنعتی و وجود سموم مختلف در غذاهایی که از تولیدات کارخانههای مختلف محسوب میشوند همواره از مسائل مهم مورد توجه جامعه محسوب میشود.
بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران در این برنامه زنده تلویزیونی پس از اظهارنظر درباره برخی صنوف مرتبط با عرضه غذاهای آماده، به پیشینه بعضی چالشهای بهداشتی در صنعت لبنیات اشاره کرد و گفت: جای آن که نگران استفاده از روغن پالم و وایتکس در لبنیات باشیم، افکار عمومی و مسئولان باید به مسائل مهمتری مانند وجود سموم دیگر در لبنیات توجه داشته باشند.
او به عنوان مثال به ورود ذرتهای آلوده استناد کرد و گفت که مصرف این ذرتهای آلوده به افلاتوکسین، سبب تولید شیرهای آلوده به این سم شده است.
موضوع واردات ذرتهای آلوده به کشور چه بود؟
چند ماه پیش بود که نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با بیان این که ۱۴۰ هزار تن ذرت آلوده دپو شده در گمرک بندر اما آلوده به قارچ سمی آفلاتوکسین است گفت: عده ای از مسئولان درباره موضوع واردات ذرت های آلوده قصور کرده اند.
نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ با طرح این سئوال “چه دستان پشت پرده ای وجود دارد” به خانه ملت گفت: مبدا ذرت های آلوده وارد شده برزیل است و با ۳۵ میلیون دلار ارز دولتی وارد شده اند.به نظر می رسد در این زمینه رانت وجود دارد که کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در حال پیگیری است.
در حالی نگرانی از ترخیص ذرتهای آلوده و مصرف در بازار بالا رفته است که معاون وزیر جهاد کشاورزی در مصاحبه ای گفته، اجازه ترخیص ذرتهای آلوده در داخل کشور داده نشده است.
این اظهار نظر در حالی صورت گرفت که خبرها حکایت از ترخیص بخشی از این ذرتهای آلوده داشت، نائب رئیس کمیسیون اصل نود مجلس در این باره گفته است: در ابتدا تصور بر این بود که در سال ۹۵ حدود ۱۲۰ هزار تن وارد بندر امام خمینی شده و به علت عدم دریافت مجوز استاندارد گمرک از ترخیص ان جلوگیری کرده است، اما بعدا مشخص شد در ان سال مجموعا ۵۰۰ هزار تن ذرت برزیلی وارد کشور شده که ۳۴۰ هزار تن آن ترخیص شده است.
این گفتههای ضد و نقیض خیلی از مردم را درباره امنیت غذاییشان و بخصوص محصولاتی که با ذرت در ارتباط است، درگیر کرد و به سرعت موجی در فضای مجازی ایجاد شد که انواع پفکها،ذرت مکزیکی، چیپس و غیره را مصرف نکنید چرا که به سم آفلاتوکسین یا قارچ سمی آلوده است.
در چند روز اخیر نیز با پخش مصاحبه ای از شبکه سوم سیما، در خصوص آلوده بودن شیرهای مصرفی به سم آفلاتوکسین دوباره صحبت از ذرتهای آلوده و سرنوشت مجهول آن را بر سر زبان های انداخته است.حال این شائبه مطرح است که ارتباطی بین تغذیه دام ها و ذرتهای آلوده وجود دارد؟
بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران در این برنامه گفت که مصرف این ذرتهای آلوده به افلاتوکسین، سبب تولید شیرهای آلوده به این سم شده است.
تکذیب، نهایت پاسخگویی ارگان های مسئول
عصر دیروز با بالا گرفتن حساسیتهای عمومی در فضای مجازی در واکنش به آلودگی ۶۲ درصدی شیرهای مصرفی در تبریز به سم آفلاتوکسین ، مسئولان سلامت در این خصوص واکنش نشان دادند.
محمدرضا پورمحمدی، استاندار آذربایجانشرقی با اشاره به خبر منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر سرطانزا بودن ۶۲ درصد شیرهای پاستوریزه در تبریز، گفت: طبق بررسیهای اداره کل استاندارد و سایر مراجع صلاحیت دار این خبر کذب محض است.
ایرحسین بهداد، مدیرکل دامپزشکی آذربایجان شرقی نیز در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی در این رابطه اعلام کرد: حدود ۷۰ مورد آزمایش آفلاتوکسین از نهادههای دامی انجام شد و حتی یک مورد مثبت گزارش نشده است.
محبوب نعمتی، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز توضیح بیشتری داد، او گفت: آفلاتوکسین زمانی در شیرها وجود داشت، آن هم زمانی که دامدارها از نان های کپک زده برای تغذیه دام استفاده می کردند، در حال حاضر خوراک دام ها بهتر شده و وجود آفلاتوکسین در شیر در حال حاضر منتفی است.
وی با اشاره به اخبار منتشر شده در رسانه ها در خصوص آمار بالای آلودگی به آفلاتوکسین در شیرهای تولید شده در تبریز تاکید کرد: خبری که منتشر شده، صرفا برای هشدار بوده و احتمال دارد مبتنی بر نتایج پایان نامه ای باشد، به هیچ وجه دلیل نمی شود که شیرهای تولید شده در سال ۹۸، آفلاتوکسین داشته باشد. وجود آفلاتوکسین در شیر در حال حاضر منتفی است.
با گشتی کوتاه در فضای مجازی متوجه می شویم، این توضیحات، نتوانسته نگرانی مردم در این خصوص را کمتر بکند، آنها نگرانند، فراموش نکنیم که در ماجرای وجود روغن پالم در لبنیات نیز ابتدا این موضوع تکذیب شد و سپس تایید شد.
اظهارنظر جنجالی بازرس انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران مبنی بر آلوده بودن حدود ۳۳ درصد شیرهای پاستوریزه در کشور و اعلام آمار ۶۰ درصدی برای مرکز آذربایجانشرقی ، با یک تکذیب و توضیح چند سطری، فراموش نمی شود، افکار عمومی منتظر ارائه مستندات علمی و توضیحات بیشتر در این خصوص است.