رامین آذری در گفتگو با پایگاه خبری آذر صبح اظهار داشت: وسعت دید استاندارد برای بلند شدن هواپیماهای مسافری ۴۰۰ متر و برای فرود آمدن هم ۵۵۰ متر مربع بوده و در شرایط جوی نامناسب، عامل اخلال در پروازهای تمام خطوط مسافری در جهان می شود. وی با اشاره به لغو پروازهای تهران – تبریز […]
رامین آذری در گفتگو با پایگاه خبری آذر صبح اظهار داشت: وسعت دید استاندارد برای بلند شدن هواپیماهای مسافری ۴۰۰ متر و برای فرود آمدن هم ۵۵۰ متر مربع بوده و در شرایط جوی نامناسب، عامل اخلال در پروازهای تمام خطوط مسافری در جهان می شود.
وی با اشاره به لغو پروازهای تهران – تبریز و گلایه شهروندان در این خصوص گفت: امروز به دلیل شرایط نامناسب جوی، وسعت دید فرودگاه مهرآباد به ۳۰۰ متر کاهش یافته و امکان فرود یا بلند شدن هواپیماهای مسافری وجود ندارد.
به گفته این مقام مسئول در فرودگاه تبریز، تمام پروازهای فرودگاه مهرآباد لغو شده و محدود به مسیر تهران به تبریز نیست.
آذری با رد شایعات مطرح شده در خصوص فقدان تجهیزات پیشرفته ناوبری برای هدایت پروازهای مسافری در شرایط جوی نامناسب برای فرودگاه تبریز تصریح کرد: در تمام فرودگاه های جهان از سیستم ILS برای هدایت هواپیماهای مسافری استفاده میشود که این سیستم در هر دو باند فرودگاه تبریز مستقر شده و مورد استفاده قرار می گیرند.
مدیرکل فرودگاه های آذربایجان شرقی یادآور شد: این سیستم در یک حد استاندارد پاسخگوی فرود یا پرواز هواپیماهای مسافری بوده و بیش از آن، برای حفظ ایمنی، مجبور به لغو پروازها می شویم.
آذری در پاسخ به اینکه وضعیت کشورهای نزدیک به قطب شمال مانند روسیه، اسکاندیناوی یا کانادا در این ایام چیست اظهار داشت: در تمام دنیا، پروازهای فرودگاه های مسافری در شرایط جوی نامناسب و کاهش وسعت دید لغو می شود به طوریکه اخیرا ۸۰۰ پرواز از فرودگاه شیکاگو لغو شد.
وی با اظهار اطمینان به دو باند مجهز به سیستم های نوین در فرودگاه تبریز یادآور شد: گاهی سیستم های جدید هم در شرایط نامناسب جوی پاسخگو نبوده و بر اساس استانداردهای جهانی مجبور به لغو پروازها هستیم.