نائب رئیس مجلس شورای اسلامی معتقد است: باید مشکلات خودمان را با روش خودمان و امکانات خودمان حل کنیم، نسخه خارجی نمیتواند شفابخش باشد.
به گزارش آذر صبح، به نقل از آناج، برای مقابله با شیوع گستردهی ویروس کرونا، راهکارهای مختلفی مطرح میشود، از قرنطینه کامل تا مدیریت پازل به پازل و بکارگیری از ظرفیت محلات. وجه مشترک تمامی طرحها که میتواند موثر باشد، مشارکت مردمی و بسیج عمومی برای رفع این بحران است.
مسعود پزشکیان نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو و نائب رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به طرح پیشنهادی خود برای مقابله با کرونا گفت: طرح پیشنهادی بنده به وزارت بهداشت و به دستگاههای استانی ارائه شده است. جلسات جداگانهای هم با استاندار آذربایجانشرقی و رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز برگزار کردهایم.
آمادهسازی تیمهایی متشکل از بسیج، بهداشت و فرهنگیان
پزشکیان در تشریح طرح پیشنهادی اظهار داشت: تصور من این است که باید خانه به خانه و نفر به نفر تحت پوشش قرار دهیم، برای تحقق این امر نیازمند شبکهسازی وسیعی از ظرفیت بسیج، شبکه بهداشت و آموزش و پرورش هستیم.
هر تیم برای یکصد خانواده و چهارصدنفر
وی افزود: باید تیمهای مختلفی تشکیل شود که هرکدام بتوانند یکصد خانواده را تحت پوشش قرار دهند، پرسشنامه مشخصی هم تدوین و در اختیار خانوادهها گذاشته شود، این پرسشنامه باید خانه به خانه پر شده و از کسانیکه سابقه بیماری داشته و یا حتی دچار سرماخوردگی شدهاند، درخواست شود که در خانه بمانند، در نهایت اگر مورد مشکوکی هم وجود داشت توسط تیم رسیدگی کننده به پزشک معرفی و مراحل درمان آغاز گردد.
کرونا با خوداظهاری ریشهکن نخواهد شد
نائب رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: همه باید درگیر مبارزه با کرونا بوده و احساس مسئولیت در جامعه فراگیر شود. اگر قاطبهی مردم در صحنه حاضر باشند، مطمئنا خواهیم توانست کرونا را کنترل کنیم. مشکلات این بیماری با تماس تلفنی و خوداظهاری و حضور داوطلبانه، حلشدنی نخواهد بود. برخی افراد از چشم شبکه بهداشت پنهان مانده و امکان رسیدگی برای همه فراهم نیست، در نتیجه این بیماری ممکن است گسترش یابد.
طرح وزارت بهداشت دارای نواقصی است
پزشکیان با بیان اینکه طرح وزارت بهداشت برای مقابله با کرونا دارای نواقصی است، خاطرنشان ساخت: طرحی که از طرف بنده ارائه شده حداقل یکصد خانواده و جمعیت ۴۰۰ نفره را شامل میشود که هر تیم عهدهدار رسیدگی به آنها خواهد بود. این تیم میتواند متشکل از پرستاران، بسیجیان، روحانیون، و حتی افراد داوطلب باشد.
غربالگری خانهبهخانه در مدت کوتاه
نماینده مردم تبریز تصریح کرد: این تیم اگر در ابتدا آموزشهای لازم را فرا گیرند، اهمیت مسئله را درک خواهند کرد و در نتیجه به خانوادههای خودشان نیز مطالب فراگرفته را منتقل میکنند. به علاوه اینکه هرتیم حتی اگر بتواند روزانه با ۲۵ خانوار ارتباط برقرار کند شرایط مطلوب میشود و در عرض چند روز تمامی اطلاعات مورد نیاز خانوارها در دسترس تیمهای تحقیقاتی قرار میگیرند.
پزشکیان با بیان اینکه دفع ویروس کرونا نیازمند حضور شبکهای است اظهار کرد: مشکلات محلهای و منطقهای میتواند به دست همان تیمها و با مشارکت خود مردم حل شود و همچنین برخی دیگر از مشکلات کلی نیز میتواند به ستاد سلامت استان ارجاع گردد.
اتصال شبکهایِ نواحی با مراکز سلامت
نائب رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: هرتیم باید به یک ناحیه متصل شود و تمامی نواحی با مرکز سلامت در ارتباط باشند، مسئولیت هر ناحیه را میتوان به طور مشخص تعریف و تدوین کرد، در نتیجه همه مردم درگیر مبارزه با کرونا خواهند شد و مقابله با این ویروس به عنوان یک دغدغه ملی مطرح میشود.
گسیل امکانات به محلات از طریق شبکه
وی متذکر شد: هر فرد بیماری که در منزل حضور دارد بجای مراجعه به داروخانه میتواند داروهای خود را از تیم های ارزیاب دریافت کند و در نهایت از سرایت شدید کرونا به سطح شهر جلوگیری به عمل میآید. در حال حاضر فردی که به هر علتی بیمار است نسخه به دست به داروخانهها مراجعه کرده و بعضا نمیتواند داروی خود را پیدا کند و میتواند به عنوان ناقل کرونا عمل کند.
طرح خانهبهخانه؛ مکمل مبارزه با کرونا در کارخانجات
نماینده مردم تبریز کارکرد این شیوه را در کارخانجات چنین توضیح داد: علائم کرونا در ۱۰ روز مشخص میشود بنابراین در این مدت با ماندن افراد در خانه مشخص خواهد شد که به این بیماری مبتلا هستند یا نه. لذا لیست اسامی بیماران به کارخانجات و شرکتها ارائه شده و گفته میشود که این فرد به علت قرنطینه در منزل حضور دارد و صنایع و کارخانجات موظف باشند حقوق و مزایای افراد را به طور کامل پرداخت کنند. در این صورت از شیوع بیماری جلوگیری بعمل آورده و در روند تولید و اقتصاد کشور اختلالی ایجاد نمیشود.
نائب رئیس مجلس شورای اسلامی، مبارزه با کرونا را نیازمند یک وحدت ملی دانست و عنوان کرد: مبارزه با کرونا موضوعی است که دولت، ملت، روحانیت و بسیج را به پای کار خواهد کشاند. در حقیقت یک وحدت و انسجام ملی تحقق مییابد که به راحتی میتوان با کرونا مبارزه و مقابله کرد.
وعدهی وزیربهداشت به نائب رئیس مجلس
وی با اشاره به نحوه برخورد وزارت بهداشت با این طرح گفت: قرار بود مکانی در اختیار بنده قرار بگیرد، با خود وزیر بهداشت جلسهای برگزار شد و تمامی این مراحل و پیشنهادات یک به یک توضیح داده شد. دکتر جمشیدی که در زمان وزارت بنده موضوع پزشک خانواده را عهدهدار بود هماکنون مسئولیت رسیدگی به ستادهای مقابله با کرونا را عهدهدار است و از قابلیت مناسبی برخوردار است.
تصریح قانون بر پایِ کار آوردنِ رئیس جمهور
پزشکیان با بیان اینکه وظیفه رئیس جمهور در برخورد با بحرانها، بسیار حساس است، خاطرنشان ساخت: به نظر من رئیس جمهور باید در وسط میدان حضور داشته باشد، البته انتقادات کارساز بوده و رئیس جمهور در قاب تلوزیون ظاهر میشود، اما تصور بنده این بود که ریاست ستاد مقابله با کرونا برعهده رئیس جمهور باشد. البته قانون هم در این مورد تصریح دارد.
روا نیست وزیربهداشت به تنهایی با مشکلات دست به یقه شود
وی افزود: در زمان وزارت بنده شورای عالی سلامت کشور را مصوب کردیم، رئیس جمهور ریاست این شورا را برعهده دارد و وزیر بهداشت، دبیر شورای عالی سلامت است. نه اینکه وزیر بهداشت به تنهایی با مشکلات دست به یقه شود و از طرفی معاون برنامه و بودجه، منابع مالی لازم را تامین نکند و یا فلان وزیر همکاری داشته یا نداشته باشد. لذا رئیس جمهور اگر در راس تصمیمگیری قرارگیرد، تمامی زیر مجموعهها موظف است همکاریهای لازم را انجام بدهد.
ساختار درون شبکهای و بسیج ملی در طرح پیشنهادی
پزشکیان با اشاره به ساختار ستاد مقابله با کرونا در استانها، یادآور شد: ۲نوع ساختار در طرح پیشنهادی بنده وجود دارد، ساختار درون شبکهای که ارتباطات بین بخشی را ترسیم کرده و ساختار دیگری که مردم را به صحنه میکشاند. مردم اگر در صحنه باشند میتوان بر این مشکل فائق آمد و نیازی به نگرانی و دعواهای مختلف نیست، مضاف برآنکه این ساختار کشور را در مقابل با سایر مشکلات نیز بیمه میکند، بازگرداندن سرمایه اجتماعی و مشارکت مردمی از نتایج حضور مردم در صحنه است.
تمام قد آمادهی کمکرسانی هستم
نماینده مردم تبریز گفت: مشکلات تماما به دست خود مردم حل میشوند، با تصمیمگیری یک مسئول نمیتوان بر مشکلات برتری یافت، افرادی در بخشها و مناطق مختلف حضور دارند که با تدبیر مناسب میتوانند مشکلات را رفع کنند. بنده آمادگی دارم تمام قد به حل این مشکل کمک کنم ولی اینکه چقدر به این کمک نیازداشته باشند، بستگی به نظر مسئولان دارد.
آذربایجانشرقی به عنوان پایلوت اجرا کند
وی در پاسخ به این سوال که آیا میتوان این طرح را در آذربایجانشرقی به عنوان پایلوت استفاده کرد پاسخ داد: پیشنهاد دادم که این طرح را در استان اجرایی کنیم. حتی سازوکار اجرای این طرح را میتوان در مدت ۲روز آماده کرد. در جلسه با نماینده ولیفقیه در استان هم گفتم که از امکانات سازمان تبلیغات اسلامی، جامعه روحانیت و ظرفیت ائمه جمعه در استان استفاده شده و مساجد را به عنوان پایلوت این طرح مورد استفاده قرار دهیم.
پزشکیان افزود: آموزش و پرورش، روحانیون استان، نیروهای مسلح، که بعد از فرمان رهبرانقلاب ورود پیدا کردند، همه و همه باید درگیر مبارزه با کرونا باشند، وصل کردن حلقهها چندان سخت نیست، این پیشنهاد مورد قبول امام جمعه محترم تبریز قرار گرفت.
نقش دستگاهها و گروههای مردمی در غربالگری
وی خاطرنشان کرد: اصناف هم میتوانند به مشکلات درون صنفی خود رسیدگی کنند، استانداری و ادارات موظف هستند پشتیبان اصناف باشند، اتاق بازرگانی میتواند سرحلقه حل مشکلات اصناف باشد و در ضدعفونی کردن کارخانجات، تشکیل پروندههای سلامت برای کارکنان میتوانند کمک کنند.
نائب رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه کارگران و شاغلین در کارخانجات میتوانند با دریافت برگه سلامت از تیم ارزیاب محله، به راحتی در محل کار خود حاضر شوند، اظهار داشت: اگر احیانا دچار بیماری های مختلف از جمله سرماخوردگی باشند، از طرف مرکز سلامت اعلام شود که حداقل ۲ هفته در منزل استراحت کند، کارخانه نیز موظف شود که این دستورات را اجرایی کند، این طرح برای کارخانجات صنعتی و تولیدی نیز مفید است چراکه اگر یک فرد مشکوک به کرونا در کارخانه حضور داشته باشد میتواند کل محل را آلوده کند.
ارتباط بین بخشی و مشارکت مردم تنها راه مبارزه با کرونا
پزشکیان در پایان یادآور شد: تنها راهی که میتوان در مقابله با کرونا به کار بست ارتباط بین بخشی و مشارکت مردم است، باید مشکلات خودمان را با روش خودمان و امکانات خودمان حل کنیم، نسخه خارجی نمیتواند شفابخش باشد. اجرای این طرح فی نفسه اجرای عدالت است که تمامی افراد جامعه را در نظر میگیرد، از سوی دیگر رقابتی بین مناطق مختلف ایجاد شده و میتوان برای مناطقی که بتوانند این ویروس را کنترل و مقابله کنند تسهیلاتی درنظر گرفت.