پس از عدم رای اعتماد مجلس به حسین مدرس خیابانی، گمانهزنیهایی درباره گزینههای احتمالی تصدی وزارت صنعت مطرح شده است؛ مجید خدابخش، محسن مهرعلیزاده، خداداد غریبپور، مصطفی سالاری و داریوش اسماعیلی پنج گزینهای هستند که گفته میشود بیشترین شانس را برای کرسی وزارت صمت دارند.
آذر صبح؛ وزارت صنعت، معدن و تجارت یکی از وزارتخانه های تخصصی دولت و نزدیک به مردم است چرا که به واسطه وظایف خود از جمله نظارت بر تولید و توزیع کالا، تنظیم قیمت بازار و … ارتباط ملموسی بین این نهاد و مردم وجود دارد که بر همین اساس وزیر صمت یکی از وزرای مهم صنعتی و اقتصادی دولت است.
در این میان وزارت صمت یکی از پر تغییر ترین وزارتخانه های دولت روحانی بوده است چرا که با وجود فشارهای حداکثری و تحریمهای بی سابقه از سوی آمریکا و سخت تر شدن شرایط معیشت مردم، ثبات اقتصادی در بازار از بین رفته و به تبع آن یا وزرا از سوی ریاست جمهوری برکنار و یا از طرف مجلس شورای اسلامی استیضاح شدند.
محمدرضا نعمت زاده اولین تغییر این وزارتخانه بود که با شروع دولت دوازدهم، کنار گذاشته شد و محمد شریعتمداری به جای او به وزارتخانه صمت رفت؛ عمر محمد شریعتمداری هم در این وزارتخانه طولانی نبود. او مرداد ۱۳۹۶ به وزارت صنعت رفت و مهر ۱۳۹۷ نیز به وزارت کار رفت.
پس از شریعتمداری رضا رحمانی از مجلس رای اعتماد گرفت و عمر وزارت او نیز به پایان عمر دولت نرسید و در میانه راه با فشارهای محمود واعظی و حاشیههای بسیار برکنار شد و مدرس خیابانی به جای او به عنوان سرپرست معرفی شد.
دولت در آخرین روز مهلت قانونی مدرس خیابانی را برای رای اعتماد به مجلس معرفی کرد و او نیز با شکل گیری حواشی عدم شرکت رییس جمهور در روز رای گیری ناکام ماند و حالا یکی از مهمترین وزارتخانههای صنعتی و اقتصادی کشور بدون وزیر و با سرپرست اداره میشود و روحانی تا معرفی وزیر بعدی باید از رهبری مجوز بگیرد.
سرقینی با حکم رئیس جمهور روحانی جایگزین «حسین مدرس خیابانی » شد که مجلس یازدهم روز چهارشنبه گذشته به او برای وزارت صنعت، معدن و تجارت رای اعتماد نداد. مدرس خیابانی ۱۵ ماه به عنوان قائم مقام و سرپرست وزارت صمت فعالیت داشت.
سرقینی از ابتدای دولت تدبیر و امید تا بهمن ۹۸ به عنوان معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) فعالیت می کرد اما در آن زمان از سوی «رضا رحمانی» وزیر وقت صمت کنار گذاشته شد و به شرکت آسکوتک از شرکتهای زیرمجموعه ایمیدرو رفت.
جعفر سرقینی متولد سال ۱۳۳۷ در شهرستان اهر استان آذربایجان شرقی و دارای دکترای کانه آرایی از دانشگاه نیوساوت ولز استرالیا است.
معاون معدنی وزارت صنایع و معادن، مدیر عامل شرکت کل معادن ایران، سرپرست شرکت آسکوتک، مدیرعامل شرکت آلومینوم ایران (ایرالکو)، مدیر کل معادن و فلزات آذربایجان شرقی و مدیر کل دفتر برنامه ریزی وزارت معادن و فلزات از جمله سوابق او است.
موضوع مهمی که در این روزها درباره آن گمانهزنی میشود، نام گزینه بعدی است که به عنوان وزیر پیشنهادی به مجلس معرفی میشود؛ بر اساس بررسی های آذر صبح، در میان گزینههای موجود، دولت در حال بررسی شرایط پنج گزینه است که در میان نامهای دیگر برای کسب رای اعتماد به مجلس بهتر است؛ ۱) داریوش اسماعیلی معاون معدنی وزارت صنعت، ۲) خداداد غریبپور مدیرعامل ایمیدور و معاون وزیر صنعت و ۳) مصطفی سالاری مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی ۴) مجید خدابخش با سابقهی استانداری استان های آذربایجان شرقى و اردبیل ۵) محسن مهرعلیزاده با سوابقی همچون معاون رئیس جمهور ، استاندار خراسان و اصفهان ، معاون وزیر صنایع سنگین و معاون سازمان انرژى اتمى را در کارنامه دارد
مجید خدابخش
استاندار استان اردبیل در دولت یازدهم و در دولت دوازدهم آذربایجان شرقی بوده و سمت مدیرکل مخابرات آذربایجان شرقى را در کارنامه دارد؛ تحصیلات عالی خود را در دانشگاه شیراز در رشته مهندسی برق و الکترونیک ادامه داد و مدرک کارشناسی ارشد خود را در این رشته اخذ کرد است.
از سوابق صنعتی وی می توان به مدیریت در صنایع آلومینیوم المهدى، ایران پویا، تراکتورسازى، ماشین سازى، صنایع تجهیزات نفت و مگاموتور اشاره کرد.
محسن مهر علیزاده
مهرعلیزاده یکی از آذربایجانیهایی است که شانس بالایی در تصدی وزارت صمت دارد؛ در دولت اول سید محمد خاتمی استاندار خراسان و در دولت دوم وی معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان تربیت بدنی بود؛ وی در ۷ آبان ۱۳۹۶ به عنوان استاندار اصفهان انتخاب شد و در ۲۶ آبان ۱۳۹۷ به علت قانون منع بهکارگیری بازنشستگان سمت خود را ترک کرد.
مهرعلیزاده در حال حاضر رئیس فدراسیون جهانی ورزشهای زورخانه ای و رئیس هیئت مدیره شرکت مهندسی توسعه آب آسیا (مجری شیرین سازی طرح ملی انتقال آب خلیج فارس به صنایع جنوب شرق کشور) میباشد.
از سوابق صنعتى و اقتصادی وی میتوان به معاون وزیر صنایع سنگین، مدیریت در سایپا ، شهاب خودرو ، سازمان گسترش ، سازمان عمران کیش ، شرکت سرمایه گذارى شاهد ، شرکت توسعه آب آسیا اشاره کرد.
داریوش اسماعیلی
داریوش اسماعیلی استاد زمینشناسی دانشگاه تهران، در مجلس نهم و دهم نماینده استان فارس بوده و برای پذیرش سمت معاونت وزارتخانه، از نمایندگی استعفا کرد. او هماکنون در وزارت صنعت معاون امور معدنی است؛ یکی از مهمترین حوزههایی که دولت در دوره تحریم بسیار روی آن حساب کرده است.
اسماعیلی سابقه دو دوره نمایندگی مجلس را در کارنامه خود دارد؛ از این جهت شانس زیادی برای گرفتن رای اعتماد از مجلس اصولگرا دارد. از این جهت او بسیار شبیه رضا رحمانی است که با سابقه نمایندگی مجلس به وزارت رسید. رابطه اسماعیلی با نمایندگان اصولگرا رابطه مناسبی است؛ البته بخش عمدهای از نمایندگان مجلس یازدهم جوانان اصولگرا هستند که به تازگی به مجلس راه یافتهاند و عقبه سیاسی اجتماعی آنها برای همه چندان مشخص نیست. در این شرایط یکی از سختیهای تمام گزینههای موجود این است که با مجلسی غیر قابل پیشبینی مواجه هستند زیرا کسی به رفتارهای آنها آشنایی کامل ندارد.
خداداد غریبپور
دیگر گزینهای که از آن به عنوان گزینه احتمالی معرفی به مجلس یاد میشود، خداداد غریبپور مدیرعامل کنونی ایمیدرو است. غریبپور بیشتر به عنوان چهرهای اجرایی و صنعتی شناخته میشود که توان تغییرات در یک مجموعه را دارد.
غریبپور پیش از حضور در ایمیدرو، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی بزرگترین هلدینگ بانکی کشور بوده در سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۴ در دولت خاتمی فرماندار بویراحمد بوده است. در دولت روحانی غریبپور یکی از گزینههای استانداری کهگیلویه و بویراحمد بود اما در نهایت سید موسی خادمی به این سمت رسید و غریبپور به عنوان مدیرعامل پتروشیمی شازند منصوب شد.
غریبپور مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری و توسعه صنایع سیمان (سیدکو)، مدیرعامل شرکت توسعه کشت و صنعت ملی و مدیرعامل شرکت صنایع گلستان نیز بوده است.
مصطفی سالاری
مصطفی سالاری جوانترین گزینه احتمالی، مدیرعامل کنونی سازمان تامین اجتماعی است که در برخی محافل از او به عنوان یکی از گزینههای احتمالی معرفی به مجلس یاد میشود.
سالاری هماکنون مدیرعامل بزرگترین سازمان اقتصادی و اجتماعی کشور است و این بزرگترین تجربه او در مدیریت است. سالاری در دولت یازدهم استاندار بوشهر بود و در دولت دوازدهم نیز مدتی استاندار گیلان بود.