مدیرکل دامپزشکی آذربایجان شرقی اظهار کرد: تاکنون گزارشی مبنی بر بیماری کانی بالیسم در استان گزارش نشده است.
به گزارش آذر صبح،اخیرا کلیپی در فضای مجازی در خصوص جوجه هایی که زامبی وار یکدیگر را میخورند، منتشر شد که این موضوع نگرانی مردم را دوچندان کرده است.
به نظر می رسد این موضوع نگران کننده، نشان از بیماری کانیبالیسم دارد؛ بیماری کانیبالیسم منشأ ویروسی و یا عفونی نداشته و در حقیقت یک عادت و رفتار پرخاشگرانه در بین طیور هست که باعث خودخوری و یا دیگرخواری میشود.
در این بیماری طیور شروع به نوک زدن یکدیگر میکنند و گاهی پارگی و جراحت به حدی میرسد که مرغ تلف شده و از بین میرود.
این بیماری مستقیماً وابسته به نقش مدیریتی گله دارد بر این اساس درمان دارویی نداشته و فقط باید شرایط و عواملی که باعث به وجود آمدن آن میشود از بین برود.
امیرحسین بهداد، مدیرکل دامپزشکی آذربایجان شرقی در این رابطه در گفت و گو با آذر صبح اظهار کرد:خوشبختانه تاکنون گزارشی مبنی بر بیماری کانیبالیسم در استان گزارش نشده است.
وی در خصوص بیماری کانیبالیسم توضیح داد:کانیبالیسم به یک بیماری شایع در طیور گفته می شود که بعد از تولد مرغ ها اتفاق می افتد، این بیماری می تواند مرغ هارا تا حد مرگ پیش ببرد.
این مقام مسئول ادامه داد:بیماری کانیبالیسم بیشتر در بین پرندگان اهلی و تخم گذار رایج است که باید برای پیشگیری از آن مرغ را در قفس نگهداری کنند تا تلفاتی در این راستا دیده نشود.
وی با بیان اینکه بیماری کانیبالیسم در طیور حالات مختلفی دارد، ادامه داد:این اتفاق زمانی رخ میدهد که بر اثر شرایط مدیریتی ضعیف و نامطلوب به پرنده استرس وارد شده است که این شرایط شامل نور زیاد، تغذیه نامناسب، تراکم زیاد و نبود فضای تحت پرورش مناسب، عدم تهویه مناسب، عدم رعایت موارد بهداشتی داخل سالن مثل عدم جمعآوری منظم تلفات احتمالی داخل سالن، گرسنه ماندن طولانی پرندگان، عوامل ژنتیکی و … است.
بهداد بیان کرد:یکی از درمان های این بیماری مجهز کردن سالن به اشعه مادون قرمز است تا طیور رنگ خون را حس نکنند چراکه در غیر این صورت با دیدن خون شروع به نوک زدن می کنند.
مدیرکل دامپزشکی آذربایجان شرقی اذعان داشت : یکی دیگر از عوامل پیشگیری نیز این است که باید به هنگام تولد سریعا جوجه ها جداسازی شوند و با مواد ضد انگل و شپش عملیات لازم انجام داده شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: مردم نگران مرغ ها نباشند چراکه این بیماری تنها در بین طیور رایج بوده وبه انسان منتقل نمی شود.
بهداد با بیان اینکه بیماری کانیبالیسم با مدیریت صحیح می تواند پیشگیری شود، ادامه داد: باتوجه به اینکه استان آذربایجان شرقی قطب تولید مرغ کشور است و مدیران تجربه های کافی در این راستا از آن خود کرده اند سریعا از بیماری های این چنینی پیشگیری می کنند.
شایان ذکر است ویدئو منتشره شده اخیر در فضای مجازی مربوط به یکی از استان های کشور بوده که گفته می شود یک واحد پرورشی غیر مجاز به شمار می رود.
به گفته معاون سلامت اداره کل دامپزشکی آذربایجان غربی این موضوع در داخل یک مرغداری رخ داده یا یک واحد پرورشی غیرمجاز، اما با در نظر گرفتن تمامی موارد فوق و با توجه به متن منتشر شده به همراه فیلم، عارضه کانی بالیسم یک عارضه محتمل و رایج در تمامی حیوانات تحت پرورش در شرایط نامطلوب و با سو مدیریت اعمال شده است.