چند سالی است که تب تاریخ تولد رُند به تاریخ تولد لاکچری تبدیل شده و برخی از مادران وسوسه می شوند که فرزند خود را حتی نارس به دنیا بیاورند تا یک تاریخ تولد رُند و لاکچری را شاهد شوند.
آذر صبح/ سمیه گل محمدی؛ در سال اخیر تاریخ های رند تقویم باعث شده برخی از زوج ها تولد نوزاد خود را به زودتر از موعد مقرر شده انتقال دهند، برای این امر هم باید از سزارین استفاده کنند، بماند که خود عمل سزارین نیز برای مادر و فرزند معایبی دارد اما زودرس بودن نوزاد عواقبی به دنبال دارد که متاسفانه پدر و مادر آن را به جان می خرند.
تاکیدها و اصرارهای مادران باردار برای تولد نوزادشان در این روز خاص باعث رخ دادن یک سری عوارض های خطرناک و تحمیل هزینه های اقتصادی، اجتماعی و روحی برای خانواده می شود.
۹۹/۹/۹ از جمله روزها و تاریخ هایی است که در ذهن ها به یادگار می ماند، برخی از خانواده ها که در این ماه منتظر حضور قدم نو رسیده هستند سعی دارند نوزادشان در این روز متولد شود غافل از اینکه این تصمیم می تواند عوارضی را برای نوزاد و مادر داشته باشد.
تاریخ های لاکچری و یک فاجعه علمی
سولماز قنبری همایی، دکتری تخصصی مامایی در این رابطه می گوید: شواهد موجود در سالهای اخیر نشان میدهد که متاسفانه برخی مادران تمایل دارند تا در تاریخ زایمان خود دستکاری کرده و فرزندشان را در روز خاصی صرفاً به دلیل رُند بودن به دنیا آورند.
او معتقد است: این دستکاری هر چند به ظاهر شیک و لاکچری است اما نشانه هایی از یک فاجعه عمیق در سطح آگاهی مادران و عملکرد جامعه علمی دارد.
دکتر قنبری در بخش دیگری از سخنان خود ابراز می کند: اولین و عمیق ترین دلبستگی جنین یا نوزاد با مادرش شکل می گیرد و مسلماً مادر اولین کسی ست که در همه ی فرهنگ ها بهترین ها را برای فرزندش در سراسر دوران زندگی خواهان است، اما چه می شود که همین مادر تقاضایی می کند که با سلامتی فرزندش منافات دارد؟ آیا علی رغم بالا رفتن سطح تحصیلات والدین، آگاهی و نگرش آنان ارتقا نیافته است؟ آیا مادرانی هستند که علی رغم مطلع بودن از عوارض مادری و جنینی این عمل، باز چنین تقاضایی را مطرح میکنند؟
وی ادامه می دهد: پس باید چنین گفت که این مادران، لاکچری بودن را به سلامت فرزندشان ترجیح می دهند؟ چرا پزشکان که جامعه علمی کشور را تشکیل می دهند، چنین تقاضای غیرعلمی و غیرمنطقی را میپذیرند؟ و بیشمار سوالات دیگر.
ضرورت آگاهی بخش مادران توسط کادر بهداشت و درمان
دکتر قنبری در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه این مسئله را می توان از ابعاد مختلفی بررسی کرد، می گوید: گروهی از مادران هستند که از عوارض زایمان زودرس آگاهی ندارند و لازم است تا کادر بهداشت و درمان این مادران را آگاه نمایند.
دکتری تخصصی مامایی بیان می کند: مشخص کردن تاریخ بنا به درخواست مادر، یعنی انجام زایمان زودرس و به شیوهی سزارین. زایمان زودرس و سزارین هر دو سلامت جنین را به خطر میاندازند و احتمال دیسترس تنفسی نوزاد (بلوغ ناکافی ریه ها)، بستری نوزاد درNICU (بخش مراقبتهای ویژه جنین) و مرگ نوزادان، وزن پایین در بدو تولد، عفونت نوزادی، یرقان (زردی)، خونریزی و عفونت مادری حین و پس از سزارین، احتمال چسبندگی جفت در زایمان بعدی و سایر عوارض دیگر اشاره کرد.
او معتقد است: آن دسته از مادرانی که علی رغم مطلع بودن از این عوارض، باز تمایل دارند در تاریخی غیر از موعد نوزادشان را به دنیا آورند به این خیال که آنان و فرزندشان جز گروه متضرر نباشند باید چنین گفت که به هیچ وجه، پزشکی نمی تواند تضمین کند که فرزندان به دیسترس تنفسی و عوارض دیگر دچار نشود. علاوه بر این از حقوق جنین نیز نباید غافل شد.
دکتر قنبری می گوید: شما به عمد تصمیم می گیرید او را بدون اینکه از جهات مختلف آمادگی تولد داشته باشد را به زور از رحم خود خارج کرده و دچار عوارضی که می تواند در آینده هم گریبان گیرش شود، کنید و این به دور از منطق و انصاف مادری ست. و چه بسا در آینده، باید در قبال فرزندتان پاسخگو باشید.
وی در ادامه اظهار می کند: بُعد دیگر مسئله این است که پزشکان جراح باید با این تقاضا برخورد علمی داشته باشند و درصورت نبود اندیکاسیون علمی، از انجام اینگونه سزارین ها اجتناب کرده و ضمن آگاه سازی مادر نسبت به مشکلات این اقدام، مدافع حقوق جنین بوده و سلامتی وی را به خطر نیندازند.
ایران، بالاترین آمار سزارین در جهان
متاسفانه ایران بالاترین آمار سزارین را در جهان دارد، تقریبا در بیمارستانهای دولتی آمار سزارین بین ۳۰ تا ۵۰ درصد و بیمارستانهای خصوصی بالای ۹۰ درصد است.
دکتر قنبری در این خصوص عنوان می کند: متاسفانه آمار سزارین که باید طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت در حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد باشد، در ایران برخلاف کشورهای پیشرفته ۴۸ درصد و در برخی شهرها تا ۶۶ درصد افزایش یافته است.
لزوم فرهنگسازی بیشتر در امر زایمان
دکتر قنبری در این رابطه اذعان می کند: علیرغم اقدامات بسیار شایسته گروه نوزادان کشور در کاهش عوارض و مرگ و میر نوزادی به دنبال دیسترس تنفسی نوزاد، ضروری ست در سطح کلان، وزارت بهداشت از این دستاورد محافظت کرد.
او در پایان خاطر نشان می کند: همچنین لازم است تمهیداتی را به منظور جلوگیری از این عمل غیرعلمی از طرق مختلف شامل ارتقای آگاهی و نگرش مادران باردار، رصد عملکرد متخصصین و بیمارستانها در انجام سزارین های بدون اندیکاسیون در تاریخ خاص و اعمال عوامل بازدارنده و … بیاندیشند.
***
گرچه تولد در روزهای خاص تقویمی یک اتفاق رویایی برای خانوادهها به حساب میآید، اما یک روز شوم و خطرناک برای نوزاد است و عوارض ناشی از تولد زودهنگام او را تا پایان عمر همراهی میکنند.