با شدت گرفتن بیماری کرونا و آغازمحدودیتهای جدید، بازار تاریخی تبریز برای دومین بار در سال جاری به حالت تعطیلی کامل درآمد که در طول تاریخ و عمر این بازار کم سابقه است.
آذر صبح/ المیرا جلیلی: امروز ۱۵ آذرماه ۱۳۹۹ ، تعطیلی دو هفته ای بازار تاریخی تبریز به پایان می رسد، تعطیلی که در طول تاریخ و عمر این بازار کم سابقه است.
بازارها در همه شهرهای ایران در گذشته به طور معمول در مرکز شهر واقع بودند که علاوه بر مرکز جغرافیای شهر، مرکز سیاسی و ثقل شهر محسوب می شد.
تعطیلی بازار تاریخی تبریز هر زمان روی داده باشد، حالت نمادین دارد و به عبارتی معمول است که در تبریز تا زمانی که بازار اصلی تعطیل نشود، تعطیلی شهر محسوس نیست و اهالی تا یک اتفاق جدی نیافتاده باشد، انتظار ندارند بازار تعطیل شود.
جنگ و غارت، تحصن و اعتراض و شیوع بیماری ها کمتر توانسته بود این کار را سبب شود، اما این دومین بار است که در یک سال گذشته کرونا بازار تبریز را به تعطیلی کشانده است.
تعطیلی این بازار کم سابقه است، بیشترین تعطیلی این بازار به احتمال زیاد به دوران پس از اخرین زلزله یعنی ۱۱۹۴ ق بر می گردد.
کریم میمنت نژاد، تبریز پژوه در این باره می گوید:” بازخوانی اسناد و متون تاریخی و همچنین بررسیهای میدانی در بین بازاریان و کسبه بازار تاریخی تبریز موید این نکته است که بعد از زلزله ی شدید در سال ۱۱۹۴ هجری قمری ، بازار تبریز که ویران شده بود تعطیل و مرمت آن چندین سال طول کشیده است.
۱۰ سال طول می کشد تا تبریز جدید روی خرابه های تبریز قدیم ساخته شود و به همین روی بازار تبریز نیز روی ویرانه های بازار ساخته شده است.با توجه به پس لرزه هایی که پشت بند زلزله، این شهر را می لرزاند، بازار بدون طاق ساخته شد و بعد از اتمام پس لزره ها، طاق این بازار ساخته شد.
جدای از این تعطیلی بزرگ، در تاریخ بعد از زلزله شاهد چند فقره تعطیلی کوتاه مدت در بازار بوده ایم، با توجه به وجه سیاسی و اجتماعی بازار تبریز، تعطیلی هایی کوتاه مدت محتمل است.
دور از نظر نیست که در طول تاریخ و با تضعیف حکومت های مرکزی و بروز جنگ های داخلی، بازارهای شهرهای درگیر به تعطیلی کشیده شده باشد.
در تاریخ معاصر در جریان تجمعات و مبارزه های انقلاب اسلامی، بعضا علما، اعلام به تعطیلی بازار می کردند. در آن دوره نیز شاهد تعطیلی های کوتاه مدت بوده ایم.
جدای از رویدادهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و فرهنگی گه گاه حوادثی چون آتش سوزی نیز چند صباحی بخش هایی از این بازار تاریخی را به تعطیلی می کشاند اما هیچ کدام از این رویدادها در تاریخ معاصر نتوانسته هم چون بیماری کرونا، این بازار را به طور کامل و به مدت دو هفته تعطیل کند.”