مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل گفت: با توجه به اینکه بازار تاریخی شناسنامه اردبیل به شمار میرود، این ادارهکل مطالعات طرح جامع مجموعه را از ۲ سال پیش آغاز کرده و اکنون در مراحل پایانی است.
به گزارش آذر صبح به نقل از ایرنا، نادر فلاحی روز پنجشنبه در جریان بازدید جمعی از مسوولان از بازار تاریخی اردبیل اظهارکرد: پیشتر اهمیت چندانی به بافت تاریخی بازار داده نشده بود که این امر زمینهساز ورود برخی آسیبها به این بافت شد و برای جلوگیری از این امر و احیای بافت تاریخی تلاش لازم صورت گرفت.
وی افزود: بر اساس توافق انجام شده، با همکاری و مشارکت دستگاه قضایی مشکلات مرمتی و حفاظتی سرای برنجفروشان و بازار طلافروشان اردبیل بررسی و برطرف خواهد شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل بیان کرد: در صورت افزایش همکاری و مشارکت دستگاه قضایی در راستای حل مشکلات حقوقی و قضایی مرتبط که برای چندین سال پیچیدگیهای جدی در مرمت بازار ایجاد کرده است، این مسائل با مالکان و سرقفلیداران برطرف شده و مرمت بازار سرعت خواهد گرفت.
وی اضافه کرد: حتی طرح توسعه بازار و الحاق قسمتی از بافت فرسوده پیرامونی آن به عنوان یادگار دوران معاصر به بازار در راستای افزایش نقش محوری این مجموعه در کنار الحاق پارکینگ و ارتقای ایمنی و امنیت در این محوطه با تعبیه فضاهای ویژه در طرح مطالعاتی در نظر گرفته شده است.
دستگاه قضا برای مرمت بازار تاریخی اردبیل مشارکت میکند
دادستان عمومی و انقلاب اردبیل نیز در ادامه گفت: مجموعه بازار تاریخی اردبیل معرف معماری اصیل و تاریخ دیرین منطقه است و برای حفاظت آن هر گونه همکاری با ادارهکل میراثفرهنگی استان انجام خواهد شد.
سید عبدالله طباطبایی با اشاره به برخی مشکلات موجود در مسیر احیا و مرمت بازار تاریخی اردبیل بیان کرد: با توجه به اینکه مرمت این بنای عظیم تاریخی به دلیل مرکزیت تجاری بودن آن، حجم بالای تردد همشهریان و گردشگران را به خود میبیند، مرمت آن با خطرهای جانی برای مردم و مسائل مالی برای بازاریان و کسبه ارتباط مستقیمی دارد که باید در بحث مرمت به جد مورد توجه قرار گیرد.
وی تاکید کرد: برای جلوگیری از برخی تخلفها که موجب از بین رفتن بافت بازار شده است، همکاری لازم را با ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل انجام خواهیم داد تا بازار به شکل اولیه خود بازگردد.
دادستان عمومی و انقلاب اردبیل با قدردانی از اقدامهای صورت گرفته در حوزه مرمت بازار تاریخی تصریح کرد: در صورت همکاری نکردن کسبه برای حفاظت و مرمت بخشهای گوناگون این بنا، دادستانی به موضوع ورود کرده و برخوردهای لازم را انجام خواهد داد.
مجموعه تاریخی بازار اردبیل معروف به قیصریه یا راسته بازار شامل تیمچهها، منازل، مسجد و حمام بوده و بنای کنونی از مجموعه اثرهای برجا مانده از دوره سلجوقی، صفوی و زندیه است.
بازار تاریخی اردبیل در منابع موجود از سده چهارم هجری قمری به صورت صلیبی که مسجدی در وسط آن قرار گرفته، توصیف شده است و بر اساس مستندات تاریخی، این بازار در سدههای هفتم و هشتم هجری قمری رونق زیادی داشته اما دوره اصلی رونق آن به عصر صفوی بازمیگردد.
مجموعه کنونی بازار اردبیل مملو از طاقهایی ساده یا به شکل جناغ است و پهنای طاق نمای حجرهها به طور میانگین سه متر و قطر ستونهای طاقها نیز به حدود ۸۰ سانتیمتر میرسد.
با وجود اینکه زمان زیادی از ساخت و راهاندازی مجموعه گذشته است اما همچنان به عنوان بازار اصلی شهر به شمار میآید و محل عرضه انواع صنایع دستی، محصولات کشاورزی و سوغاتی اردبیل است.
بازار اردبیل سال ۱۳۶۴ با شماره ۱۶۹۰ در فهرست اثرهای تاریخی ملی به ثبت رسیده است.