رئیس سازمان محیط زیست کشور گفته است ستاد ملی کرونا تصویب کرده که مازوت در کلانشهرهایی مانند تهران، کرج و اصفهان استفاده نشود اما شهرهای دیگر مجبورند که مازوت بسوزانند چون به علت مصرف بالای گاز، گاز کم داریم.
آذر صبح/ المیرا جلیلی: تبریزی ها امروز بعد از چند روز متوالی، آبی آسمان را دیدند و کیفیت هوای این شهر بهبود یافت و از مرز هشدار برای تمامی گروه ها خارج شد.
آلودگی هوای تبریز، قصه امرور نیست، سالیان متمادی است که با آغاز فصل سرما، سایه شوم آلودگی هوا بر سر این شهر می افتد و با توجه به توپوگرافی خاص این شهر و نزدیکی صنایع به آن، گاه این آلودگی روزها به طول می انجامد.
در روزهای گذشته که بحث استفاده از مازوت در برخی صنایع و ارتباط آن با آلودگی کلانشهرها موضوع داغ رسانه ای شد، مدیر روابط عمومی اداره کل محیط زیست استان نیز طی گفتگویی، خاطرنشان کرده بود: چند واحد صنعتی بنابر تصمیم مدیران ارشد برای جبران سوختی خود مازوت سوز شده اند و همین مسئله در کنار وارونگی هوا و دیگر پارامترها، منجر به آلودگی جند روزه هوا در این تبریز شده است.
بهنظر میرسد با سرد شدن هوا و فشار روی منابع گاز کشور و افزایش مصرف خانگی، منابع ثابت آلاینده هوا که همین صنایع هستند، بهصورت پراکنده از سوخت مازوت استفاده کردهاند.
این در حالی است که میزان مصرف مازوت در صنایع شهرهای چون کلانشهر تبریز ، مشخص نبوده و داده ای از آن در دست نیست.
بیشتر بخوانید: مازوتسوزی از سر گرفته میشود، شهرها خفه می شوند
با توجه به آثار مخرب زیست محیطی سوخت های فسیلی، بسیاری از کشورها به دلیل آلایندگی بالای مازوت، مصرف این سوخت را ممنوع کرده اند اما در کشور ما همچنان مصرف آن ادامه دارد.
آمارها نشان می دهد سالانه ۴۰ هزار نفر در ایران بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند اما هنوز بحران جدی گرفته نشده تا جایی که شاید قربانیان آلودگی هوا از جان باختگان کرونا پیشی بگیرد.
حال با گذشت چند روز از مازوت سوزی برخی از صنایع، برخی مسئولان به صراحت العام کردند که ملت یا باید نبود برق را بپذیرند یا اینکه ناچاریم برای مدت کوتاهی مازوت سوخته شود، وزیر نفت هم اعلام کرد که به علت مصرف زیاد گاز توسط خانواده ها کمبود گاز وجود دارد بنابراین یا باید برق تولید نشود یا اگر بخواهد تولید شود بخشی باید با مازوت باشد.
کارشناسان نیز اذعان دارند یکی از مهمترین راهکارهای استفاده نکردن از سوخت مازوت در نیروگاهها و کارخانههای بزرگ ، کاهش مصرف گاز در خانهها است و تاکید می شود، مردم باید در فصولِ سرد سال نسبت به صرفهجویی در گاز طبیعی اهتمام بیشتری داشته باشند تا نیروگاهها و کارخانهها نیز مجبور به استفاده از سوختهای جایگزین از جمله مازوت نباشند.
البته قطعی برق نیز موضوع تازه ای نیست و تابستان امسال شهروندان به قطعی برق گاها چند ساعته در طول یک روز عادت داشتند، البته قطعی برق چند ساعته در تابستان کلافه کننده بود و حتی صدای برخی تولیدی ها و صنایع کوچک را نیز در آورد.
مضرات ناشی از مازوت سوزی نیروگاه ها، تهرانی و تبریزی نمی شناسد
به دنبال ایجاد جو رسانه ای بر علیه مازوت سوزی نیروگاه های شهرهایی که با آلودگی هوا دست به گریبان اند، عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط زیست کشور در گفتوگویی تصریح کرده است که در مصرف مازوت استثنا نیز دارد به طوری که ستاد ملی کرونا تصویب کرده که مازوت در کلانشهرهایی مانند تهران، کرج و اصفهان استفاده نشود اما شهرهای دیگر مجبورند که مازوت بسوزانند چون به علت مصرف بالای گاز، گاز کم داریم.
آنطور که وزیر نفت می گوید: برخی استانداران کشور درخواست می کنند که استان آنها از مصرف مازوت مستثنا شود اما با هر استانی که صحبت می شود چنین خواسته ای مطرح است.
با پذیرش محدودیت های عملی و اجرایی مدیران یکی از راهکار های عملی و فعلی ، اهتمام مدیران استانی در تقویت زیرساخت های نیروگاهی برای افزایش راندمان بهره وری و کاهش مصرف سوخت در این نیروگاه است. ضمن تلاش برای ایجاد این بهره وری باید برای صرفه جویی ۱۰ درصدی در سوخت گاز طبیعی توسط مشترکین خانگی برنامه ریزی های لازم انجام و شهروندان را با خود همراه کرد. می توان ضمن تامین نیاز شهروندان نسبت به تامین سوخت گاز نیروگاهها نیز اقدام کرد و با این کار آلودگی هوا را به نحو قابل توجهی کاهش داد و به سلامت شهروندان کمک کرد.