نشست صمیمی و کارشناسی که به دعوت شاخه جوانان جمعی از پیشکسوتان، معتمدین، مبارزان مسلمان دوران ستم شاهی و مدیران ارشد سابق استان با حضور چهار عضو منتخب شورای پنجم برگزار شد مسائل مربوط به این شورا مورد بررسی قرار گرفت.
در این نشست که به مدیریت حاج رضائی، دبیر جمع برگزار شد آقایان حاج محمد حسن عبد یزدانی، سید محمد الهی و کاظم فیضی (از زندانیان سیاسی)، جمعی از معتمدین و مدیران ، آقایان دکتر فرهودی نیا استاد حقوق دانشگاه تبریز و پورعبداللهی از مدیران بارنشسته دادگستری و از خانواده ایثارگران، حجت السلام رحیم قربانی، مهندس چینی فروش کارشناسان ارشد حوزه امور عمرانی استانداری و دکتر رسول درسخوان عضو شورای چهارم و … حضور داشتند.
همچنین در این جلسه که با حضور تعدادی از اعضای شاخه جوانان این جمع که متشکل از دانشجویان و کارشناسان رسانه بودند در حضور چهار منتخب شورای پنجم آقایان دکتر شکور اکبرنژاد، دکتر محمد باقر بهشتی، دکتر فرج قلیزاده و دکتر سعید نیکو خصلت تشکیل شد، مسائل و مشکلات شورای مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
کج روی های اتفاق افتاده در گذشته قابل قبول نیست / شورای پنجم ابتدا باید وضعیت موجود را بررسی کند
در ابتدای این جلسه سید محمد الهی ضمن خیرمقدم به مهمانان حاضر در جلسه در سخنانی با اشاره به جایگاه تاریخی تبریز گفت: تبریز در شکل گیری انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی پیشرو بوده و در انقلاب اولین سیلی را به حکومت پهلوی در تبریز زدند.
او ادامه داد: تبریز پایتخت تشیع است، مردم این شهر در برهه های حساس امتحان خود را پس داده و نشان داده است در برابر نادیده گرفتن جایگاه والای شخصیتی اش ایستادگی میکند.
این فعال سیاسی و اجتماعی تصریح کرد: کج روی های اتفاق افتاده در گذشته قابل قبول نیست، شورای پنجم ابتدا باید وضعیت موجود را بررسی کند، مردم به این شورا اعتماد کرده اند لذا همه باید کمک کنیم تا شان مردم خدشه دار نشود.
اعضای شورای شهر در ابتدای کارشان قسم میخورند که امانت دار خوبی برای مردم باشند
در ادامه این جلسه دکتر فرهودی نیا در خصوص جایگاه قانونی شورای شهر گفت: شورای شهر که در دوره اصلاحات شکل گرفت از اصول قانون اساسی است و این قانون برای همه ما مقدس است. او با اشاره به جایگاه شورا در قرآن و روایات تصریح کرد: البته برخی ایرادات قانونی در خصوص شورای شهر وجود دارد ولی به هر حال اصل قانون برای ما مقدس است.
او با تاکید بر اینکه منتخبین شورای پنجم عمدتا افراد خوش نام و پاکدستی هستند گفت: اعضای شورای شهر در ابتدای کارشان قسم میخورند که امانت دار خوبی برای مردم باشند. فرهودی نیا مرزبندی در شورای شهر را یکی از عوامل عدم موفقیت شوراها دانست و افزود: باید در جهت تقویت همدلی و همبستگی در شورای شهر تلاش کنیم. او با اظهار خرسندی از انتخابات اظهار داشت: من به موفقیت این شورا ایمان دارم.
وقتی در جامعه سرانه مطالعه کم باشد قطعا مشکلات مختلف در جامعه بوجود می آید
کاظم فیضی از زندانیان سیاسی مسلمان قبل از انقلاب به عنوان سخنران بعدی این جلسه به موضوع کتابخوانی در سطح شهر اشاره کرد و گفت: وقتی در جامعه سرانه مطالعه کم باشد قطعا مشکلات مختلف در جامعه بوجود می آید. او ادامه داد: انتظار می رود در هر منطقه شهرداری یک کتابخانه یا قرائت خانه برای جوانان احداث شود تا بتوانند در آرامش به مطالعه بپردازند تا در آینده مشکلات کمتری داشته باشیم.
او در ادامه سخنانش به اتفاقات رخ داده در شورای چهارم اشاره کرد و اظهار داشت: اگر رسانه آزاد در شهر وجود داشت و این اتفاقت را پیشتر به اطلاع مردم می رساند قطعا این مسائل بوجود نمی آمد. او در قسمت پایانی سخنانش به موضوع سرمایه گذاری اشاره کرد و تاکید کرد: تبریزی های بسیاری در اروپا هستند که آماده هستند تا در تبریز اقدام به سرمایه گذاری کنند ولی برخورد با این افراد نباید طوری باشد که برای همیشه قید این کار را بزنند.
بودجه در شورای شهر بدون مطالعه نوشته می شود و نظارت بر روی آن وجود ندارد
دکتر رسول درسخوان عضو شورای چهارم در این جلسه با بیان اینکه شورای اول شورای خوبی بود گفت: افرادی در شورای دوم حضور داشتند که متاسفانه حضورشان در شورای چهارم نیز تکرار شد و حضور این افراد شورا را به سمت تنش پیش برد.
او در خصوص آسیب شناسی شورای چهارم گفت: در انتخاب هیئت رئیسه به کسانی اعتماد شد که ظاهر دموکرات داشتند ولی در باطن هیچ اعتقادی به دموکراسی نداشتند. او تاکید کرد: شورای چهارم تنها در یک نفر خلاصه شد و این یکی از اصلی ترین مشکلات این شورا بود. وی انتخاب شهردار را با دخالت افرادی از خارج شورا دانست و گفت: اینکه شورا برای رضایت دیگران اقداماتی انجام دهد درست نیست. او همچنین بودجه نویسی در شورای شهر را مشکل دار خواند و گفت: بودجه در شورای شهر بدون مطالعه نوشته می شود و نظارت بر روی آن وجود ندارد.
شهر اسلامی دارای ارزشهای حقوقی است یعنی حریمهای حقوقی، توزیع عادلانه امکانات شهری، ساختارهای حق مدار
در ادامه این جلسه حجت الاسلام قربانی در خصوص شاخصه های شهر اسلامی گفت: شهر اسلامی در یک کلمه “ارزش محور” و “شهر ارزشها” است.. او شهر اسلامی را در پنج شاخصه تقسیم بندی کرد و گفت: شهر اسلامی دارای ارزشهای حقوقی است یعنی حریمهای حقوقی، توزیع عادلانه امکانات شهری، ساختارهای حق مدار. او در ادامه سخنانش ارزشهای اجتماعی را دیگر شاخصه شهر اسلامی خواند و گفت: تکریم عمومی، ساختار محله، تامین نیازهای انسانی، هویت از اصول اساسی ارزشهای اجتماعی است.
قربانی ارزشهای اخلاقی را یکی از مهمترین شاخصه های شهر اسلامی نامید و گفت: موضوعاتی مانند اشرافیت، حریم سمعی و بصری، ارتباطات بنایی از مسائل مهم شهرسازی هستند که در جامعه رعایت نمی شوند، اینها مواردی است که از اصول اسلامی بیرون می آید و باید مورد توجه قرار گیرد. او با انتقاد از این دیدگاه که قرآن چیزی در شهرسازی ندارد گفت: ما ارزش های اسلامی همین موارد را باید استخراج کنیم و به کار ببندیم.
او در خصوص ارزشهای دینی در شهر اسلامی تصریح کرد: در شهر اسلامی مسجد محوری از اصول مهم است ولی اکنون مسجد جایگاه خود را به سبک گذشته ندارد و باید مساجد نقش آفرینی بیشتری داشته باشند. او همچنین گفت: احکام شرعی مربوط به ساخت و ساز نیز باید از دل آیات و روایات استخراج و به کار بسته شود.
او مسئله ارزشهای طبیعی را پنجمین شاخصه شهر اسلامی دانست و گفت: مسائل زیست محیطی، علوم و هندسه، همه اینها در شهر اسلامی مورد تاکید است.
نماینده شورا ارزش های خرد و کلان را نباید با هم اشتباه بگیرد
امیر ابوالقاسمی از اعضای شاخه جوانان این جمع به عنوان سخنران بعدی در سخنان خود بر آشنایی اعضای شورای شهر به قوانین و وظایف نمایندگی تاکید کرد و ادامه داد: نماینده شورا باید دارای روحیه کار جمعی و تمکین به اجماع فکری و خرد گروهی را حتما داشته و سرلوحه کارهایش قرار دهد. او ادامه داد: عضو شورا باید شاخص های شهردار مطلوب را ارائه کند و برهمان اساس شهردار انتخاب کند. او بر ضرورت آشنایی عضو شورا بر تاریخ شهر و سیر تحولات فرهنگی و اجتماعی تاکید کرد و تفزود: نماینده شورا ارزش های خرد و کلان را نباید با هم اشتباه بگیرد.
او تاکید کرد: نماینده منتخب در مقام نظارت باید هر ماه حداقل یک ساعت لباس آتش نشان، پاکبان و … را بپوشد و به دغدغه های آنان گوش فرا دهد. ابوالقاسمی تصریح کرد: نماینده شورا در سفرهای کاری به جای اسکان در هتل یا محل اقامت باید تجربه های جدید برای شهر به ارمغان بیاورد. او در پایان تاکید کرد: عضو منتخب باید عملکرد خود را در بازه زمانی مشخص به عموم مردم گزارش دهد.
عدم استقلال مالی در شورای شهر و نبود بودجه مشخص برای کارهای جنبی در شورای شهر را دیگر موضوع مشکل ساز در شورای شهر است
در ادامه این جلسه پالوایه دیگر عضو شاخه جوانان در خصوص مسائل مربوط به شورای شهر گفت: شورای شهر از وجود چارت سازمانی مشخص بی بهره است که این موضوع از ابتدای تشکیل شورا وجود داشته و باید در این دوره برای آن چاره جویی شود. او در ادامه به موضوع نبود مرکز پژوهش های شورای شهر اشاره کرد و گفت: انتظار می رود با تشکیل این مجموعه موضوع کادرسازی برای مدیریت شهری اتفاق بیفتد و در آینده نیازی به حضور نیروهای بازنشسته در مجموعه شهرداری نباشد. او عدم استقلال مالی در شورای شهر و نبود بودجه مشخص برای کارهای جنبی در شورای شهر را دیگر موضوع مشکل ساز در شورای شهر دانست و گفت: نبود بودجه مشخص باعث شده تا امروز شورای شهر به طور مستقل حتی یک همایش تخصصی برگزار کند. او در پایان سخنانش تصریح کرد: مراجعین شورای شهر عمدتا دو درخواست دارند، یا کمک مالی میخواهند یا مسئله اشتغال را مطرح میکنند که اگر شورای پنجم برای ساماندهی این دو موضوع برنامه ای نداشته باشد بیش از ۷۰ درصد زمان کاری شورا و اعضا به این دو مسئله معطوف خواهد شد.
ریشه بسیاری از مشکلات شهر در فرهنگ است
محمد پورعبدالله فرشباف به عنوان سخنران بعدی در این نشست به مسائل فرهنگی موجود در جامعه اشاره کرد و گفت: ریشه بسیاری از مشکلات شهر در فرهنگ است. او تصریح کرد: فرهنگ مقوله ای است که هر کس خود را محق میداند در آن دخالت کند، همه خود را فرهنگی می دانند ولی در واقع هیچ کدام فرهنگی نیستند. فرشباف تاکید کرد: هزینه های بسیاری در مجموعه شهرداری به نام فرهنگ انجام می شود که هیچ یک ضرورت ندارد. این فعال فرهنگی با اشاره به نارسایی های فرهنگی جامعه خواستار توجه شورای جدید به مقوله فرهنگ شد.
پس از فرشباف، رضائی دبیر جلسه گفت: با توجه به بیانات رهبری که استفاده از ظرفیت های جوانان را مکررا توصیه مینمایند از شورای پنجم و بخصوص از جمع حاضر منتخبین انتظار داریم که جمع این جوانان را بعنوان مشاوران خود انتخاب و جلسات منظمی با ایشان داشته باشند. این پیشنهاد مورد رضایت اعضای منتخب شورای شهر قرار گرفت.
تغییر کاربری های عمومی به کاربری تجاری و انتفایی در دوره اخیر کم نیست
مهندس چینی فروش به عنوان آخرین سخنران در این جلسه به بیان نظرات خود پرداخت. او که اشرافیت کامل به امور زیر بنایی طرحهای عمرانی ‘ مصوبات شورای شهر و نواقص و معضلات شهری و ضعف های حوزه عمرانی، با توجه به دوره خدمتش در استانداری دارد ضمن تقدیر از برگزار کنندگان این جلسه و تبریک به منتخبین شورای پنجم گفت: امیدوارم در شورای پنجم مصوباتی که اجرا نشده به کار گرفته شود.
او با اشاره به مصوبات کمیسیون ماده ۵ و با انتقاد از حجم بالای تغییر کاربری در سطح شهر گفت: قانون صراحتا اعلام کرده مصوبات این کمیسیون باید به اطلاع مردم برسد.
چینی فروش تاکید کرد: متاسفانه تغییر کاربری های عمومی به کاربری تجاری و انتفایی در دوره اخیر کم نیست. او موضوع طرح جامع و طرح تفصیلی را فرصتی مهم برای شورای شهر و شهرداری خواند و گفت: این فرصت در هر دو دهه یکبار بوجود می آید که باید از فرصت بوجود آمده نهایت استفاده را بعمل آورد.
پس از سخنان چینی فروش دکتر شکور اکبرنژاد از برگزار کنندگان جلسه تقدیر کرد و خواستار ادامه جلسات شد.
دکتر فرج قلیزاده دیگر عضو منتخب شورای پنجم با بیان اینکه وقتی شورا در مرداد ماه شروع شود شاید برگزاری این جلسات از ذهن خارج شود، مسائل مربوط به شورا احتمالا به میزانی خواهد بود که وقت اعضا را بگیرد لذا درخواست میکنم که این جلسات ادامه داده شود و در این جلسات ما را نقد کنید، راهکار ارائه کنید تا بتوانیم در خدمت رسانی موفق باشیم.
دکتر محمدباقر بهشتی در سخنان خود با تقدیر از برگزاری این جلسه گفت: موضوعات مهمی در این جلسه مطرح شد. او ادامه داد: دنبال حضور در هیئت رئیسه شورا نیستم، به فرماندار هم گفته ام با موضوع مرکز پژوهش ها مخالفت نکند. بهشتی افزود: دو بار از دبیرخانه شورای شهر بازدید کردم، این مجموعه انبوهی از کارمند دارد که عمدتا کار خاصی ندارند، کارهای بزرگی در شورای شهر می توان انجام داد. او به جلسات ۱۳ منتخب شوا اشاره کرد و اظهار داشت: در این جلسات اعلام کرده ام که شورا نباید سیاسی و جناحی باشد، اگر شورا یکدست و همدل باشد کارهای بزرگی می توان انجام داد. او از جمع حاضر در این جمع درخواست کرد که در کنار منتخبین باشند.
دکتر سعید نیکوخصلت نیز به عنوان دیگر عضو منتخب بر شورای یکدست تاکید کرد و گفت: موضوعات خوبی در این جلسه مطرح شد که لازم است در آینده این جلسات ادامه پیدا کند.
امیدواریم شورای پنجم شورایی باشد که بتواند مشکلات را برطرف کند
در پایان این جلسه حاج محمد حسن عبد یزدانی با انقاد از وضعیت موجود شهر گفت: به عنوان مثال در حوزه ساختن واحدهای تجاری مشخص نیست این میزان واحد تجاری به چه منظور در حال ساخته شدن است. وقتی رکود در بازار وجود دارد و همینطور تعداد بسیار زیادی واحد تجاری خالی در سطح شهر موجود است این تعداد واحد تجاری جدید چرا باید ساخته شود؟ او در پایان گفت: امیدواریم شورای پنجم شورایی باشد که بتواند مشکلات را برطرف کند.
شایان ذکر است در این جلسه برخی از مبارزان سیاسی مسلمان قبل از انقلاب به دلیل مشکلات شخصی در این جلسه حضور نداشتند.