یک روانشناس با بیان اینکه برای نقش تغذیه و مواد غذایی در بروز بیماری روانی و یا برعکس داشتن بهداشت روانی دو استدلال وجود دارد، گفت: هرچه محتوای غذایی و مغزی بودن مواد، از جمله مغزی بودن خاک، کاهش مییابد شمار اختلالات روانی رو به افزایش میگذارد، همچنین تعدادی از پژوهشها حاکی از بهبود علایم بیماری روانی از طریق تکمیل و بهبود تغذیه است.
دکترحسن صبوری مقدم در گفتوگو با آذر صبح، اظهار کرد: تحقیقاتی در دانشگاه کالگاری بر روی کودکان، حاکی از این است که کمبود تغذیهای ممکن است موجب به وجود آمدن بعضی از اختلالات ذهنی و رفتاری اساسی باشد.
وی ادامه داد: بیشترین موادی که کمبود آنها با تعدادی از اختلالات روانی مرتبط است شامل: اسیدهای چرب امگا ٣، ویتامینهای گروه B و اسید آمینهها هستند.
وی با اشاره به تاثیر امگا ۳ در جلوگیری از بروز افسردگی در برخی مناطق جهان، افزود: مطالعه برروی جمعیتهایی که ماهی زیادی مصرف می کردند حاکی از شیوع پایین اختلالات روانی در این گروههاست، از زمانی که مصرف اسیدهای چرب امگا ٣ از ماهی و سایر منابع کاهش یافته، در اکثر جمعیتها بروز افسردگی افزایش یافته است.
صبوری مقدم خاطرنشان کرد: مطالعات بالینی نشان میدهد مصرف اسیدهای چرب امگا ٣ میتوانند به طور موثری افسردگی را درمان کنند .
وی یادآور شد: علاوه بر اسیدهای چرب امگا ٣، کمبود ویتامین B و منیزیوم نیز با افسردگی پیوند خورده است.
وی همچنین گفت: در بیماران دو قطبی، تعدادی از ناهنجاریهای زیست _شیمیایی شامل حساسیت به استیل کولین، افزایش وانادیوم، کمبود ویتامین B، نقص تاءورین، کمبود اسیدهای چرب امگا٣ و ویتامین C است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تنوع غذایی وتاثیرات متفاوت آن بر مغز، اضافه کرد: مصرف مواد غذایی متنوع سالم میتواند تاثیرات متفاوتی بر مغز ما داشته باشد، برای مثال، کربوهیدراتها سروتونین مغز را افزایش میدهند که ماده شیمیایی است که دارای تاثیرات آرام بخش میباشد، پروتئین، غذاهای سرشار از پروتیین باعث افزایش تیروزین، دوپامین، و نوراپی نفرین میشوند و به افزایش هوشیاری کمک میکنند، چربیهای سالم( مثل اسیدهای چرب امگا٣) قسمتی از غشاء سلولهای مغزی میشوند و به کنترل فرایندهای مغزی کمک میکنند و ویتامین های موجود در غلات و سبزیجات به تحمل ما در مواجهه با استرسهای روزمره کمک می کنند.
این روانشناس گفت: الکل دارای یک تاثیر کند کننده بر روی مغز است و می تواند منحر به تخریب سریع خلق انسان شود، الکل دارای سمی است که بایستی بوسیله کبد نافعال شود، در طی این فرایند سم زدایی بدن تیامین، روی و سایر مواد مغذی را مصرف می کند.
وی متذکر شد: کمبود تیامین و سایر ویتامین ها در افراد دایم الخمر شایع است و می تواند باعث خلق پایین، رفتار تحریک پذیر و رفتار پرخاشگرانه شود.
صبوری مقدم همچنین به تاثیر مصرف آب نیز اشاره کرد و گفت: اگر روزانه به مقدار کافی مایعات ننوشیم، ممکن است علایمی همچون تحریک پذیری، کاهش تمرکز و کاهش عملکرد ذهنی را تجربه کنیم.
صبوری مقدم توصیه کرد، نوشیدنی هایی همچون قهوه، نوشابه، نوشیدنی های انرژی زا بدلیل داشتن کافیین، کم مصرف شوند، چرا که مصرف زیاد آنهامی تواند باعث افزایش فشار خون،اضطراب، مشکلات خواب، و افسردگی شود.
وی خاطرنشان کرد: مطالعات نشان میدهد پیش آگهی بیماری اسکیزوفرن در کشورهایی که سطح مصرف غذاهای حاوی امگا ٣ بالاست، بهتر می باشد و مواد غذایی که سطوح سروتونین را افزایش می دهد باعث کاهش علایم اختلال وسواسی-جبری می شوند.
وی در خصوص رابطه تغذیه و اضطراب نیز گفت: اگر شما اضطراب را تجربه می کنید ممکن است کمبود اسید فولیک و کمبود منیزیم داشته باشید، مواد غذایی که حاوی اسید فولیک هستند شامل اسفناج،کاهو،مارچوبه،چغندر،کلم پیچ،ماهی، گوشت قرمز،آجیل و انواع تخمه،حبوبات، پرتقال میباشند، همچنین مواد غذایی حاوی منیزیم شامل فلفل، کلم بروکلی، کلم پیچ، آجیل، بلغور جو، سبوس، لبنیاتی چون ماست، باقلای پخته، موز، کیوی، توت، پرتقال،و شکلات است.
صبوری مقدم همچنین توصیه کرد: از خوردن شکر، نوشیدنیهای شیرین، کیک، شیرینیها و پودینگ تا حد امکان خودداری کنید، چرا که اینها حاوی کالریهای زیاد و ارزش غذایی کمی دارند.
وی با بیان اینکه برای یک بهداشت روانی مناسب بایستی یک تغذیه مناسب و متنوع داشته باشیم، گفت: در مواقع استرس، ضرورت دارد که این تغذیه و رژیم غذایی متنوع و مناسب رعایت شود، در درجه اول ماهی، سبزیجات و میوه و در درجه دوم، گوشت، حبوبات و غلات مصرف کنید و به اندازه مناسب مایعات بنوشید.
صبوری مقدم خاطرنشان کرد: نبایستی به جای غذاهای طبیعی از مکملهای غذایی استفاده کرد، هیچ مکملی جای غذای طبیعی را نمیگیرد.
به گفته وی، هیچ ماده غذایی نیز جایگزین دارو نیست، اگر دچار اختلال روانی هستید بایستی داروی تجویز شده را مصرف کنید و تصور نکنید که فقط با تغذیه درمانی مشکل رفع خواهد شد.