چندی پیش مدیرکل امور مالیاتی آذربایجانشرقی اعلام کرد که «مس سونگون در آذربایجانشرقی پرونده مالیاتی ندارد» ، این خبر واکنش های زیادی در پی داشت.
به گزارش آذر صبح، معدن مس سونگون دومین قطب تولید کنسانتره مس در کشور است معدنی که همواره صادرات خام محصولاتش به دیگر شهرها انتقادات بسیاری را به همراه داشته است، مدیرکل امور مالیاتی آذربایجانشرقی در نشست خبری خود خود اشارهای به درآمد مالیاتی از این معدن کرده و گفتهاست: عمده فعالیت شرکت مس سونگون در استان کرمان صورت می گیرد و تمام فعالیتهای این مجتمع در آذربایجان شرقی هم مرتبط با صادرات است که معاف از مالیات بوده و مالیات پرداخت نمیشود. تنها درآمد حاصله از مس سونگون بابت عوارض پرداختی زیست محیطی است که رقم مصوب را از استان کرمان به آذربایجان شرقی پرداخت میکنند.
نماینده مردم ورزقان، خاروانادر واکنش به این اخبار در گفتوگویی اظهار کرد که در مجلس دنبال راهحل قانونی برای تشکیل پرونده مالیاتی شرکتهای فعال مس سونگون در استان هستند.
رضا علیزاده در خصوص علت چرخش گردش مالی مس سونگون در کرمان اظهار کرد: موضوع گردش مالی مس سونگون یکی از درخواستها و مطالبات منطقه آذربایجانشرقی است؛ به این ترتیب که پرونده مالیاتی تمام شرکتهای مس سونگون که به صورت پیمانکاری در محل در حال فعالیت هستند در خود استان آذربایجانشرقی تشکیل یابد.
وی با بیان اینکه پروندههای تشکیل یافته شرکتهای پیمانکاری مس سونگون درآذربایجانشرقی باعث بهرهمندی استان از عوارض، مالیات و ارزشافزوده خواهد بود،افزود: در طول یک سال اخیر جلسات متعددی با مدیرکل امور مالیاتی استان،معاونت مالیاتی وزارت دارایی و اقتصادی، شرکتهای فعال منطقه و مدیران اقتصادی داشتهایم ولی متاسفانه محدودیتهای زیادی جلوی راهمان وجود دارد که با پیگیریهای صورت گرفته تا حدودی موانع از سر راه برداشته شده ولی همچنان بعضی از محدودیتها موجود است و دنبال راهکار برای آنها هستیم.
به دلیل صادرات مواد خام مس سونگون به خارج از کشور، مالیاتی پرداخت نمیشود
نماینده مردم ورزقان،خاروانا در مجلس شورای اسلامی با تاکید به اینکه مشکلات موجود در گردش مالی مس سونگون در یک شهر دیگر به این معنا نیست که مالیات میلیاردی در حال پرداخت بوده و استان آذربایجانشرقی از آن بیبهره مانده است،گفت: متاسفانه به دلیل صادرات کنسانتره تولیدی مس سونگون به خارج از کشور و عدم فعالیت کارخانجات تولیدی و ذوب همچنین توسعه و فرآوری در خود استان،مالیاتی در این رابطه پرداخت نمیشود.
وی افزود: با توجه به اینکه صادرات همیشه معاف از مالیات است؛ از این رو کنسانتره صادره مس سونگون به خارج از کشور نیز شامل این معافیت بوده و هیچ مالیاتی در این رابطه پرداخت نشده است.
مالیات بر ارزش افزوده
موضوع مالیات مس سونگون به خوبی شفاف سازی نشده است
علیزاده با اشاره به اینکه موضوع گردش مالی مس سونگون به خوبی شفافسازی نشده و در اذهان عمومی به گونهای تداعی یافته که سالانه میلیاردها تومان مالیات از این معدن در مناطق دیگر پرداخت میشود، افزود: به علت صادرات کنسانتره تولیدی مس سونگون و معافیت صادرات از مالیات، رقم بزرگی در مالیات مس سونگون رخ نداده که نگران خروج آن از استان باشیم.
با تولید داخلی کنسانتره مس سونگون از مزایای مالیات بر ارزش افزوده بهرهمند میشویم
وی اذعان داشت: عمدتاً یک سوم مالیات ارزش افزوده در خود محل برای عمران، آبادانی، توسعه و غیره هزینه میشود که به علت صادرات مواد خام به خارج از کشور مالیاتی وجود ندارد که از آن برای هزینههای منطقه استفاده کرد؛ در حالی که اگر کنسانتره تولیدی جزو تولید داخلی شود قطعاً مشکلات ارزش افزوده و مالیات نیز حل خواهد شد.
نماینده مردم ورزقان، خاروانا در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در تمام جلسات برگزار شده در رابطه با موضوع مس سونگون از مسؤولان خواستیم تا راهکاری را به ما ارائه دهند تا در صورت عملی بودن به مرحله اجرا برسانیم.
وی با اشاره به اینکه شرکت مس سونگون و پیمانکارهای فعالی در منطقه به هیچوجه مقاومتی در مقابل مالیات نشان نمیدهند، گفت: این یک موضوع کشوری بوده که هر شرکت فعال در منطقهای مالیات خود را در منطقهای که فعالیت میکند، بپردازد.
دنبال راهحل قانونی برای تشکیل پرونده مالیاتی شرکتهای فعال مس سونگون در استان هستیم
علیزاده با بیان اینکه مدیرکل امور مالیاتی آذربایجانشرقی اظهار کرده که شرکتهای زیادی از خود تبریز در منطقه عسلویه فعالیت میکنند که به علت ثبت شرکت در تبریز، مالیات را نیز در این شهر پرداخت میکنند، ادامه داد: طبق قانون کشوری،هر شرکتی که در مناطق دیگر فعالیت میکند باید پرونده مالیاتی خود را در شهری که شرکت را ثبت کرده، واریز کند ولی برای مس سونگون دنبال راهحل قانونی و استثنایی هستیم که پرونده مالیاتی شرکتهای فعال در منطقه در استان آذربایجانشرقی تشکیل یابد.