مهرداد خوشکار مقدم: کمتر اصلاح طلبی را می توان یافت که مورد وثوق اصولگرایان باشد آنهم در حوزه ی بسیار حساس و بشدت سیاسی شده ی دانشگاه و آموزش عالی؛ اما به جرات می توان اذعان داشت که رئیس دانشگاه تبریز جزو استثناهای روزگار است!
به گزارش آذر صبح، پس از مطرح شدن نام های مختلف برای تصدی گری وزارت علوم، در نهایت هیچیک از افراد مطرح شده نتوانستند از فیلترهای مختلف عبور کنند و برای همین نیز رئیس جمهور مجبور شد تا تعیین گزینه ی نهایی، برای این وزارتخانه سرپرست تعیین کند.
درحالیکه بسیاری از اعضای آذربایجانی دولت از کابینه دوازدهم کنار گذاشته شده اند، خبرهایی مبنی بر سپردن سکان وزارت علوم به یک مدیر امتحان پس داده ی آذری منتشر شد.
دکتر محمدعلی سبحان اللهی، استاندار دوران اصلاحات در آذربایجان شرقی می رفت تا به عنوان گزینه ی وزارت علوم به مجلس معرفی شود ولی او نیز در آخرین لحظات از لیست نهایی کنار گذاشته شد.
با اینحال اما داستان دکتر محمد رضا پور محمدی، رئیس دانشگاه تبریز که در دوران اصلاحات نیز همین مسئولیت را عهده دار بود حکایت دیگری دارد.
دکتر محمد رضا پور محمدی، استاد تمام گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری در سال ۱۳۳۷ در شهر تبریز دیده به جهان گشود. وی مدرک کارشناسی خود را در رشته جغرافیای انسانی و اجتماعی در سال ۱۳۶۳ از دانشگاه تبریز اخذ کرد و به دنبال آن، برای ادامه تحصیل عازم انگلستان شده و در سال ۱۳۶۹ دکتری خود را در رشته برنامه ریزی شهری دانشگاه UWCC انگلستان به پایان رساند.
چاپ ۶۴ مقاله در مجلات ISI، علمی- پژوهشی و سایر نمایه دارهای معتبر، ارایه ۳۲مقاله در کنفرانس های ملی و بین المللی، تالیف ۲ جلد کتاب، اجرای ۱۱ طرح پژوهشی و راهنمایی ۷۵ پایان نامه دوره کارشناسی ارشد و ۱۰ رساله دکتری از جمله فعالیت های علمی و پژوهشی وی محسوب می شود.
ریاست دانشکده علوم انسانی و اجتماعی(۱۳۷۵-۱۳۷۰)، معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه (۱۳۷۶-۱۳۷۵) و معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه تبریز(۱۳۷۹-۱۳۷۶) و ریاست دانشگاه تبریز (۱۳۸۴-۱۳۸۱) از جمله سمت های اجرایی دکتر پور محمدی بوده است.
وی با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در سال۱۳۹۲ مجددا به عنوان ریاست دانشگاه برگزیده شد.
پر واضح است که هر مدیر در دوران چندین ساله ی مسئولیت خود ممکن است با یک یا دو بحران روبرو شود و همینجاست که قدرت تدبیر و تدبر وی مورد سنجش قرار می گیرد.
گرچه هستند مدیرانی که حتی بدون بحران نیز هیچگونه شایستگی و لیاقتی از خود بروز نمی دهند اما دکتر محمد رضا پور محمدی ضمن ایفای نقشی سازنده در بحران های مختلف، بنیانگذار اصلاحاتی بود که بعدها در تشکیلات وزارت علوم نهادینه شد.
به دنبال ناآرامی های دانشگاه تبریز در اواخر دهه ۷۰ و اولیل دهه ۸۰ دکتر محمد رضا پور محمدی به عنوان ریاست دانشگاه تبریز منصوب شد تا ضمن مهار فضای تنش آلود آن دوران، تا پایان دولت اصلاحات در این مسئولیت به ایفای وظیفه پردازد.
در آن فضای به شدت رادیکال که هر آن احتمال درگیری های دیگری می رفت، دکتر پور محمدی رفته رفته آرامش را به محیط دانشگاه بازگردانده و از همه مهتر، اعتماد طرف های مختلف را جلب کرد.
انتصاب محمدرضا پورمحمدی به سمت ریاست دانشگاه تبریز در اوایل دهه ۸۰ با استقبال تشکل های دانشجویی مواجه شد و اقدامات بعدی وی نیز از میزان تنش ها به شدت کاست.
رئیس کنونی دانشگاه تبریز را بنیانگذار سیستم انتخاب روسای دانکشده ها با شیوه ی انتخاباتی می دانند که امروزه در وزارت علوم باب شده است.
درحالی بحث انتخاب محمدرضا پورمحمدی به عنوان گزینه اصلی وزارت علوم قوت می گیرد که برخی از نمایندگان فراکسیون آذربایجان نیز بر آن صحه می گذارند.
ضیاءالله اعزازی، رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی و نماینده بناب نیز از شانس بالای پورمحمدی برای حضور در وزارت علوم خبر می دهد.
زهرا ساعی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس و نماینده تبریز هم با اشاره به کاهش سهم آذربایجان در دولت دوازدهم بر اهتمام فراکسیون آذربایجان بر معرفی محمدرضا پورمحمدی برای تصدی وزارت علوم تاکید می کند.
گرچه معرفی گزینه ی وزارت علوم در نهایت بر عهده ی حسن روحانی خواهد بود ولی تجربه نشان داده است رایزنی و حمایت نمایندگان مردم در مجلس می تواند غیرممکن ها را ممکمن کرده و راه های بسیاری را هموار کند.