درحالیکه راه آهن ۲۰۰ کیلومتری تبریز – میانه پس از ۱۶ سال هنوز به سرانجام نرسیده، معاون فنی و امور زیربنایی شرکت راهآهن از مذاکره با آلمانیها برای تامین منابع مالی مورد نیاز جهت برقی کردن این مسیر خبر داد!
به گزارش آذر صبح، مازیار یزدانی در گفتگو با ایلنا با بیان این که مطالعات برقی شدن راه آهن میانه- تبریز انجام شده است، گفت: برای انجام این پروژه به ۱٫۵ میلیارد یورو منابع نیاز داریم و به دنبال تامین این منابع مورد نیاز هستیم.
وی ادامه داد: اخیرا با آلمانی برای تامین مالی این پروژه وارد مذاکره شدهایم اما این مذاکرات هنوز نهایی نشده است.
یزدانی افزود: بخش انتهایی این خط آهن، برقی است و اگر مسیر تهران- تبریز هم برقی شود، مسیر مشهد تا مرز ترکیه را به صورت خط آهن برقی خواهیم داشت.
معاون فنی و امور زیربنایی شرکت راهآهن با تاکید بر اینکه خط آهن میانه- تبریز یک مسیر جدیدی است یادآور شد: این خط جدید مسیر کوتاهتری است و با برقی شدن این خط، زمان سفر تا یک سوم کاهش می یابد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برنامه های تامین “ریل” در کشور گفت: در حال رایزنی هستیم که آیا می توان بخشی از فاینانس اتریش را برای خرید ریل از این کشور اقدام کرد یا خیر.
یزدانی ادامه داد: کشور اتریش از ظرفیت قوی تولید ریل، سوزن، تجهیزات ماشین آلات مکانیزه خطی، تجهیزات رادیویی برخوردار است. به این فکر هستیم که از محل همین اعتبارات برای تامین این اقلام اقدام کنیم اما هنوز چیزی قطعی نیست.
معاون فنی و امور زیربنایی شرکت راه آهن تصریح کرد: ریلی که از هند وارد می شود ادامه همان قرارداد قبلی با هندیها است و هنوز تمام پکیجهای ۱۰ هزار تنی ریل مورد قرارداد با هندیها وارد کشور نشده است.
***
با تمام این توضیحات اما طولانی شدن احداث مسیر ۲۰۰ کیلومتری خط آهن تبریز-میانه و بدقولی مکرر مسئولان، امید برای اجرایی شدن اظهارات معاون فنی و امور زیربنایی شرکت راه آهن را کم رنگ می کند.
خط آهن تبریز- میانه از جمله پروژه های بزرگ و راهبردی استان آذربایجان شرقی است که در ۱۰ قطعه به هم پیوسته و در مجموع به طول ۲۰۰ کیلومتر ساخته می شود و تاکنون ۹۰ درصد از عملیات زیرساخت های آن به پایان رسیده است.
در مسیر این پروژه ۱۱ تونل نسبتا بزرگ و ۱۰ گالری در مجموع به طول ۱۴.۳۴ کیلومتر، ۲۱ پل بزرگ و بلند به طول حدود هشت کیلومتر و نیز افزون بر ۵۱۵ آب رو با طول حدود ده کیلومتر ساخته می شود.
با احداث راه آهن میانه – بستان آباد – تبریز علاوه بر کاهش مسیر قطارهای مسافربری، مسافت قطارهای باری – ترانزیتی کشورهای آسیای میانه و حاشیه خلیج فارس به اروپا و بالعکس نیز به همین میزان کاهش می یابد و این امر به خوبی اهمیت فرامنطقه ای این پروژه را نشان می دهد.
با توجه به اینکه این خط راه آهن از تبریز ادامه یافته و در مرز جلفا به راه آهن جمهوری آذربایجان و در ایستگاه رازی به راه آهن ترکیه متصل می شود از منظر ترانزیت کالا و مسافر بسیار مهم است.
مسیر فعلی عمدتا از مناطق کوهستانی عبور می کند و سرعت قطارها در این خط به لحاظ مشخصات هندسی فوق العاده کم است و در نتیجه با احداث خط آهن میانه – بستان آباد – تبریز زمان سفر نسبت به خط ریلی موجود برای قطارهای مسافری از میانه تا تبریز از هفت ساعت و نیم به کمتر از سه ساعت و برای قطارهای باری در حدود پنج ساعت کاهش خواهد یافت.
احداث این خط آهن باعث صرفه جویی در سوخت، کاهش توقف های مکرر قطار به دلیل دو خطه بودن مسیر، کاهش تصادفات و افزایش ایمنی و کاهش آلاینده های محیطی می شود.
عملیات اجرایی این پروژه از سال ۸۰ آغاز شده و بارها مسئولان استانی و ملی خبر از اتمام این پروژه در آینده نزدیک داده اند، آینده ای که هنوز هم فرا نرسیده و هم اکنون نیز زمان افتتاح آن در هاله ای از ابهام قرار دارد.