سدهای چپرآباد اشنویه و سد سیلوه پیرانشهر با هدف کمک به احیا دریاچه ارومیه در حال ساخت هستند.
به گزارش نصر به نقل از فارس، سدها امروزه یک راه ارتباطی برای انتقال آبهای جاری به مقاصد هدف بوده که مهندسی و طراحی آنها نیاز به دانش و تخصص است در آذربایجانغربی چندین سد در حال ساخت وجود دارد که هدف اصلی آنها کمک به انتقال آب به دریاچه تشنه ارومیه هست.
برای این منظور شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی یک برنامه بازدید از سدهای در حال احداث استان برای خبرنگاران ترتیب داد که در این بازدید خبرنگاران از نزدیک در جریان کم و کیف مراحل آمادهسازی سدها قرار گرفتند.
سد چپرآباد آب شرب شهرهای نقده، اشنویه و نالوس را تامین خواهد کرد
سعید تقیپور مجری طرح سد چپرآباد اشنویه در این بازدید در ارتباط با اهداف این سد، اظهار داشت: این سد از نوع خاکی با هسته رسی بوده و با هدف تامین آب زیست محیطی دریاچه ارومیه و تامین آب شرب شهرهای نقده، اشنویه و نالوس با بهرهبرداری در فاز اول و در مرحله دوم برای تامین آب اراضی حق آب کانی رش به میزان هزار و ۱۵۲ در حال احداث است.
وی با بیان اینکه فاز اول سد چبرآباد در سال ۹۰ شروع و در سال ۹۲ به اتمام رسیده است، عنوان کرد: فاز دوم این پروژه در حال حاضر در دست اجرا است که به دلیل کمبود نقدینگی به کندی پیش میرود چرا که طبق اعتبار مصوب امسال قرار بود ۸۳۰ میلیارد ریال برای اتمام این پروژه اختصاص یابد که تاکنون هیچ ریالی تخصیص نیافته است.
این مقام مسئول با بیان اینکه با تکمیل این پروژه سالانه ۹۰ میلیون مترمکعب آب برای دریاچه ارومیه رهاسازی میشود، ادامه داد: از اعتبار مصوب برای این طرح در حدود ۵۶۰ میلیارد ریال برای خرید مخزن و خرید اراضی در نظر گرفته شده است که برای نجات دریاچه ارومیه هر چه سریعتر باید این سد به اتمام برسد.
وی با اشاره به ویژگیهای فیزیکی این سد افزود: سد چپرآباد دارای ویژگیهایی همچون ارتفاع ۳۴ متری از پی، و ۳۲.۲ متری از کف رودخانه، طول تاجی با ۴۸۰ متر و عرض تاجی با ۱۰ متر است.
سالانه ۹۵ میلیون مترمکعب آب از طریق کانال جلدیان به دریاچه ارومیه منتقل خواهد شد
قاسم بهنام مجری طرح سد سیلوه پیرانشهر اظهار داشت: این سد یک پروژه عظیم بوده که در صورت اتمام آب شرب پیرانشهر، اراضی پاییندست دشت جلدیان تامین کرده و تبدیل به یک جاذبه توریستی و گردشگری برای استان خواهد شد.
وی با ابراز امیدواری از اینکه این پروژه تا پایان سال جاری به بهرهبردای برسد، تصریح کرد: این سد به همراه کانال انتقال آب جلدیان در صورت بهرهبرداری ۱۲ هزار و ۹۶۰ هکتار اراضی را سیراب میکند که از این میزان ۷۳۰ هکتار توسط سد سیلوه و ۲۶۰ هکتار از کانال جلدیان از آب برخوردار میشوند.
این مهندس و مجری پروژه خاطرنشان کرد: ارتفاع سد جیلوه از پی ۷۳، ارتفاع از کف رودخانه ۷۹، طول تاج ۷۳۱ متر و با ظرفیت دپی ۱۶.۳ مترمکعب است.
وی در ارتباط با کانال انتقال آب جلدیان نیز بیان داشت: مسیر این کانال از خروجی تونل جلدیان پاییندست سد سیلوه به طدف مخزن سد چپرآباد بوده با اهداف تامین آب کشاورزی بخشی از اراضی دشت جلدیان و سرو کانی به مساحت ۲ هزار و ۶۰۶ هکتار، انتقال آب به دریاچه ارومیه در حدود ۹۵ میلیون مترمکعب و تولید برق در نیروگاه جلدیان با هد خالص ۴۵ متر و ظرفیت نصب ۳.۵ مگاوات در حال احداث است.
بهنام با بیان اینکه این کانال در نهایت اوایل سال آینده به اتمام خواهد رسید، خاطرنشان کرد: مبلغ برآورد شده برای این کانال به طول ۲۲.۵ و به عرض ۴.۳ متری ۵۴۰ میلیارد ریال است.
حسین علیبیگی مدیر دفتر طرحهای توسعه منابع آب آذربایجانغربی با بیان اینکه سد سیلوه یک پروژه بزرگ و سنگینی است سعی شده تا حدود زیادی در هزینهها صرفهجوی شود و اظهار کرد: از آنجایی که انتقال آب به دریاچه ارومیه نیز از اهداف احداث سدها است ۱۵۰ میلیارد ریال از سوی ستاد احیا دریاچه برای تکمیل پروژهها اختصاص یافته است.
کلام آخر…
طی بازدیدی که از سدهای مذکور صورت گرفت بخش عظیمی از اقدامات صورت گرفته است و در مراحل پایانی منتظر تخصیص اعتبار هستند و انتظار میرود مثل برخی از پروژهای ناتمام که در دقیقه ۹۰ رها شده و سالیان بعد به اتمام میرسند چنین سرنوشتی نیز برای این سدها رقم نخورد.