مدیرکل دامپزشکی آذربایجان شرقی گفت: به همت اداره کل دامپزشکی استان، تعداد کانونهای بیماری لمپی اسکین در ۶ ماهه اول سال ۹۶ به صفر رسیده است.
امیر حسین بهداد در گفتوگو با آذر صبح، اظهار داشت: با تلاش شورای عالی فرهنگی، ۱۴ مهرماه به عنوان روز ملی دامپزشکی نامگذاری شده است تا بهانهای جهت قدردانی از زحمات دامپزشکان جهادگر و بیادعای عرصه بهداشت و جامعه باشد.
وی افزود : باتلاشهای شبانه روزی بازرسین بهداشتی اداره کل دامپزشکی استان توانسته ایم با متخلفین بهداشتی برخورد و میزان ۳۱۴ تن مواد و فراورده های خام دامی غیربهداشتی و غیرقابل مصرف انسانی در شش ماهه اول سال ۹۶ که میتوانست در سفره های مردم قرار گیرد، از مراکز عرضه متخلف کشف، ضبط و پس از اخذ مجوز قضایی معدوم سازی شده است.
وی با اشاره به اینکه بعد از ظهور اسلام جدی ترین توصیه برای سلامت حیوانات، از جانب پیامبر اکرم (ص) به امت بوده است، افزود: نقش دامپزشکی در این سفارش بسیار بیبدیل بوده زیرا حفظ و حراست از سرمایه دامی، پیشگیری و کنترل بیماریهای دامی و همچنین بیماریهای مشترک بین انسان و دام بر عهده دامپزشکی است.
مدیرکل دامپزشکی استان با بیان اینکه در جهان یکهزار و ۷۰۹ عامل بیماریزای عفونی اعم از ویروس، باکتری، قارچ و انگل وجود دارد، ادامه داد: از این میان، ۸۳۲ عامل، مشترک بین انسان و دام میباشد، گفت: پیشگیری و جلوگیری از وقوع بیماریهای دامی از طریق واکسیناسیون و ضدعفونی کردن اماکن دامی یکی دیگر از وظایف مهم دامپزشکی در حفظ و حراست از سرمایه عظیم دامی است.
وی اظهار داشت: بیماری آبله که یکی از مهمترین بیماریهای واگیر دامی است، در ۶ ماهه اول سال ۹۶ نسبت به سال گذشته ۳۳ درصد کاهش یافته است.
مدیرکل دامپزشکی استان همچنین افزود: با برنامهریزیهای مدون و واکسیناسیون هدفمند، میزان موارد انسانی ابتلا به بیماری تبمالت در سال ۹۴ با کاهش ۲۵ درصدی از ۱۷۳۲ نفر به ۱۳۰۵ نفر و در سال ۹۵ با کاهش ۳۰ درصدی از ۱۳۰۵ نفر به ۹۰۳ کاهش یافته و این کاشه در سال ۹۶ نیز ادامه دارد.
بهداد اضافه کرد: در ۶ ماهه نخست سالجاری میزان واکسیناسیون تب مالت دام سنگین ۵۶ درصد و میزان واکسیناسیون هاری ۱۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است.
وی همچنین خاطر نشان کرد: در مقایسه ۶ ماهه اول سال ۹۵ با ۶ ماهه نخست سال جاری، بیماری آبله ۳۳ درصد، بیماری تب برفکی ۹۲ درصد، بیماری PPR 83 درصد و بیماری نوپدید لمپی اسکین ۱۰۰ درصد با کاهش روبرو بوده است.
مدیرکل دامپزشکی استان با اشاره به مشاهده مواردی از بیماری «تب کریمه-کنگو» در برخی مناطق کشور گفت: خوشبختانه در استان آذربایجانشرقی در سایه زیرساختهایی که توسط اداره کل دامپزشکی استان ایجادشده و کشتارگاههای دام استان به سیستم پیش سرد مجهز گردیده است، موردی از این بیماری در استان آذربایجان شرقی مشاهده نشده است.
وی افزود: ویروس عامل بیماری تب کریمه-کنگو، در صورتی که گوشت دام ذبح شده به مدت ۲۴ ساعت در دمای ۰ تا ۴ قرار گیرد، از بین میرود و تمام گوشتهای عرضه شده سالم و بهداشتی خواهد بود.
بهداد یکی دیگر از وظایف دامپزشکی را نظارتهای بهداشتی و شرعی بر ذبح دامها عنوان کرد و گفت: در تمام کشتارگاهها مسوول فنی بهداشتی و روحانی ناظر بر ذبح شرح وجود دارد و تمام گوشتهایی که با مهر دامپزشکی در مراکز عرضه مجاز و تحت نظارت دامپزشکی عرضه میشوند سالم و بهداشتی بوده و مردم هنگام خرید به هیچ عنوان نگران نباشند.
وی، در توصیه ای با منع خرید گوشت چرخ کرده فلهای از پیش آماده شده یادآور شد: متاسفانه گوشت چرخکرده از پیش آماده شده که در برخی مراکز عرضه و قصابیهابه فروش میرسد به هیچوجه مورد تائید دامپزشکی نبوده و گوشت چرخ کرده بایستی در حضور مشتری و در معرض دید وی تهیه و عرضه شود.
بهداد در پایان خاطر نشان کرد: در ۶ ماهه اول سالجاری نیز ناظران بهداشتی ۳۱۴ تن فرآورده خام دامی غیربهداشتی و تاریخ منقضی را از سر سفرههای مردم جمعآوری کردهاند.