کارشناس ثبت سرطان و محصولات غذایی آسیب رسان مرکز بهداشت اذربایجان شرقی افزود: با توجه به تنوع فست فودها و افزودنی های مزه دار کننده به این مواد غذایی ، استقبال از فست فودها در وعده های غذایی بویژه در بین کودکان و نوجوانان بیشتر شده است.
لیلا عبداللهی در گفتگو با آذر صبح اظهار کرد : آماده سازی سریع این مواد غذایی دلیل دیگری برای رغبت به این غذاها می باشد و عادت کردن به ویژه کودکان به شوری و تندی مزه در این نوع غذاها می تواند پیامدهایی همچون ابتلا به بیماری های غیرواگیر از جمله فشارخون بالا، دیابت و همچنین ابتلا به انواع سرطان های گوارشی را افزایش دهد و با عادت کردن به این مزه ها و چاشنی های شور و تند دیگر ، احتمال جایگزینی با مزه های سالم را تقریبا به صفر میرسد.
عبداللهی خاطرنشان کرد: کیفیت و مدت زمان ماندگاری محصولات کشاورزی دقیقا با استفاده از سموم و آفت کشها در کشت و زرع رابطه داشته و به نظر میرسد در انواع فست فوودها بیشتر از میزان استاندارد و مجاز استفاده میشود.
وی اذعان کرد : افزایش ابتلا به بیماری های قلبی عروقی ، دیابت ، فشارخون ، سرطان در سالهای اخیر گواهی بر مضرات روز افزون غذا های فست فودی است و این گونه مواد غذایی با داشتن نمک و روغن بیش از حد مجاز و شرایط پخت ناسالم استعداد ابتلا به بیماری های غیرواگیر فوق را افزایش میدهد.
عبداللهی با اشاره به آمار بیماری های گوارشی افزود : میزان مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی رتبه اول را در اولویت بندی علل مرگ دارا می باشد و سرطان رتبه سوم را در کشور و استان به خود اختصاص داده است که با صرف نظر از عوامل ژنتیکی عامل مهم را میتوان تغذیه با مواد غذایی ناسالم دانست.
لیلا نیکنیاز استادیار تغذیه مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز با اشاره به مضرات روغن های نیمه جامد، اظهارکرد: چربیهای ترانس در خوراکیهایی مثل انواع کیکها، بیسکویت مارگارین و خوراکیهای سرخ کردهی آماده وجود دارد که باید مصرف آنها را به حداقل برسانیم.
نیکنیاز با اشاره به مضرات مواد سرخ کردنی و لزوم کاهش استفاده از آن یادآورشد :غذاهای سرخ شده علاوه بر اینکه دارای کالری اضافی هستند، به دلیل دیدن حرارت بالا نیز مضّرند.
وی افزود: در انواع نوشابه ها که مصرف بالایی نیز دارند از رنگ های غیر مجاز خوراکی استفاده میشود و حاوی قند بالا بوده و باعث بسیاری بیماری های قلبی و عروقی و بیماری رفلاکس معده می شود.
نیکنیاز گفت: اغلب مواد غذایی نمک دارند. مقدار نمکی که از طریق رژیم غذایی وارد بدن یک فرد بالغ و سالم میشود تقریا برابر با ۳/۵ گرم در روز است، بدین معنی که مواد غذایی به صورت طبیعی دارای نمک هستند و نیازی به افزودن نمک زیاد در حین پخت و پز وجود ندارد.
استاد یار تغذیه افزود : مواد غذایی دیگری چون گوشت های فراوری شده مثل سوسیس و کالباس که سدیم و نمک بالایی دارند و حاوی مواد نگهدارنده مثل هیدرات هستند از مواد مضر محسوب میشوند و باعث بروز انواع سرطانها میشوند.