امروزه تراکتورهای چینی، هندی و چک به بازار ایران تاختهاند، بدون اینکه از خدمات پس از فروش قابل توجهی در کشور برخوردار باشند .
به گزارش آذر صبح به نقل از فارس، در حالی که مقام معظم رهبری طی چند سال اخیر شعارهای سال خود را با عبارتهایی همچون جهاد اقتصادی، اقتصاد مقاومتی و تولید و اشتغال نام نهادهاند و حمایت از تولید در جهت نیل به اشتغال پایدار حسن مطلع تمام این سالها بوده است، متأسفانه دستاندرکاران صنعت و اقتصاد آن چنانکه باید با این پیامها و راهکارهای استراتژیک مقام معظم رهبری همراه نبوده ند !
امروزه بر همه روشن است که کسی در جهت بسترسازی برای توسعه تولید و اشتغال و در نهایت گسترش صادرات در کشور تلاش می کند، قطعاً در یک جهاد بزرگ اقتصادی سهیم است.
آنچه مسلّم است تناقضات موجود در برخی از قوانین و آئیننامههای صادرات و واردات همچنین عدم همت و نداشتن انگیزه کافی در برخی از دولتمردان در دورههای مختلف تاکنون تولید به خاطر برخی از موانع و آئیننامه و مقررات دست و پاگیر همچنین تعرفههای ناهمگون گمرکی با یک چالش جدّی روبهرو شده و عملاً به یک بیمار تبدیل شده است.
در سالهای اخیر نه تنها یک اقدام جدّی در جهت حمایت از تولید ملّی صورت نپذیرفته بلکه با واردات بیرویه توسعه و مونتاژ برخی از صنایع که مشابه ملی دارند، عملاً ضربه جدّی به تولید ملّی وارد کردهاند.مصداق عینی این واقعیت توسعه صنعت مونتاژ تراکتور در شهرهای کرمان ، اردبیل ، کرج و . . . است.
گروه صنعتی تراکتورسازی ایران با یک عقبه بزرگ و تجربه نیم قرن خود توانسته است به عنوان بزرگترین تولیدکننده ماشینآلات کشاورزی، تراکتورهای مختلف با قدرت و توان متنوع، تولید و روانه بازار کند که آخرین محصول افتخارآمیز آن تراکتور سنگین ITM 800 بود که حجتی وزیر کشاورزی دولت آقای روحانی در مصاحبه با صدا و سیما اظهار داشت واردات چنین تراکتوری از آرزوهای ما بود در حالی که این گروه صنعتی با اتکاء به توان مهندسی خود، اقدام به تولید آن کرد!
امروزه تراکتورهای چینی، هندی به بازار ایران تاختهاند بدون اینکه از خدمات پس از فروش قابل توجهی در کشور برخوردار باشند.
تراکتورهای مونتاژی که بدون داشتن دانش تکنولوژی و فناوری لازم بومی روانه بازار شده و کشاورزان بدبخت و بیبضاعت را با مشکل روبهرو ساخت است در حالی که گروه صنعتی تراکتورسازی ایران با داشتن ۲۵۰ نمایندگی خدمات پس از فروش در اقصی نقاط کشور همواره در دسترس مزارع و کشاورزان ایران بوده است.
از طرف دیگر این مجموعه بزرگ ایرانی با داشتن پرسنل ۶ هزار نفری بخش اعظمی از اشتغال منطقه آذربایجان را بردوش گرفته است. این در حالی است که قریب به ۵۰۰ قطعهساز در سطح کشور در تأمین قطعات این مجتمع بزرگ صنعتی امرار معاش کرده و چرخهای زندگی خیل عظیمی از کارگران خود را میچرخانند.
این کارخانه با بومی کردن تمام قطعات به جز چند محصول جزیی و غیراستراتژیک، نقش اساسی خود را در تولید ملی و جلوگیری از خروج ارز و کمک به اقتصاد کشور ایفا میکند.
متأسفانه در سالهای اخیر دولتهای مختلف به انحاء گوناگون و بدون توجه به تولید ملّی اقداماتی را انجام دادهاند که در تضاد با حاصل حمایت از تولید ملّی و اقتصاد مقاومتی بوده است. در سالهای اخیر در منطقه آزاد اروند تراکتورهای خارجی عرضه شدهاند که به راحتی در سطح استان خوزستان میتوانند به راحتی فعالیت کنند که این قضیه دارای چند ایراد اساسی است.
الف : به مخاطره انداختن تولید ملّی
ب : خروج ارز از کشور در حالی که در این وانفسای تحریم،کشور نیاز احساسی به ذخیره و جلب ارزهای خارجی دارد.
ج: پرواضح است که چون تراکتورهای وارداتی برخلاف خودرو با کمترین و پایینترین تعرفه وارد مملکت میشوند، طبیعی است که توان رقابتی محصولات داخلی از آنها سلب شده و با کوچکترین بحرانی شیرازه خود را فرو میپاشند و این یعنی تهدید تولید و اشتغال!
برخی از از صاحبنظران عقیده دارند که باید تولید ملّی به خود تکانی داده و خود را آماده رقابت با محصولات خارجی کند.دقیقاً همین طور است امّا نه در یک نبرد و رقابت نفسگیر،غیررقابتی و ظالمانه !
رقابت باید زمانی باشد که برای هر دو رقیب امکان برابر فراهم شده باشد نه اینکه تعرفه را چیزی شبیه صفر کنیم و از طرف دیگر بگوئیم با محصول خارجی رقابت کن !
در حالی که در سالهای اخیر برای ۱۳۰ هزار خودرو تسهیلات بانکی اعطا شد، دولت می توانست در کنار آن به ۱۰ هزار تراکتور نیز تسهیلات مشابه پرداخت کند امّا کجای کار ایراد دارد که چنین نمیشود ؟!
صنعت ما امروزه با چالش جدّی روبه روست و واردات بیرویه و غیرکارشناسی که سهم مهلک برای تولید داخلی است هم اکنون زنگ خطرش به صدا درآمده چرا که با این وضعیت احتمال دامپینگ وجود دارد که با قیمت ارزان محصولات خارجی را به کشور وارد کرده و تولید و اشتغال این سرزمین را که در آستانه افول است را به مرگ زودرس سوق میدهد.
طبق اظهارات اجمد علیرضابیگی نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو، تعرفه وارداتی در حالی ۵۵ درصد است که تعرفه وارادات تراکتور رقمی حدود پنج درصد است.
وی همچنین گفته است: با واردات بیرویه تراکتور و با وجود تولید داخلی با کیفیت، چرا تراکتور مشمول تعرفه خودرو نیست ؟
واردات تراکتورهای هندی و چینی باید متوقف شود/ نمایندگان مجلس به بحث واردات تراکتور ورود میکنند
نماینده مردم بستانآباد در مجلس با اشاره به اینکه کشور و استان باید طبق برنامه اصولی اقتصادی مقاومتی پیش رود، گفت: واردات تراکتور از هند و چین با قیمت بسیار پایین در کشور وجود دارد و در مقابل صنعت تراکتورسازی خودمان دچار لطمه شده، قطعاً مجمع نمایندگان استان با این وضعیت مقابله خواهند کرد.
محمد وحدتیهلان امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبریز با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در خصوص مبارزه با واردات، اظهار کرد: طبق فرمایش ایشان نباید اجازه واردات اجناس به کشور را داد که تولید آن اجناس در داخل کشور وجود دارد.
وی با بیان اینکه مبارزه با واردات در کشور یک دستور قطعی است و همه موظف به عمل و اجرای آن هستند، افزود: اگر در کشور مجموعه عظیمی مانند تراکتورسازی که قطب بزرگ صنعتی در کشور را ایجاد کرده و بعد از سالهای متمادی به خودکفایی رسیده را داریم، نباید از هیچ کشوری اعم از هند و چین اجازه واردات تراکتور به کشور را داد.
نماینده مردم بستانآباد خاطرنشان کرد: باید فرهنگسازی استفاده از تولید داخلی هر چند با کیفیت پایین در کشور تبیین شود تا بتوان انگیزه به ارتقای کیفیت و اشتغالزایی بین تولیدکنندگان ایجاد کرد.
وی با اشاره به اینکه کشور و استان آذربایجانشرقی باید طبق برنامه اصولی اقتصادی مقاومتی پیش رود، تصریح کرد: اگر موردی مانند واردات تراکتور از هند و چین با قیمت بسیار پایین به کشور وجود دارد و در مقابل صنعت تراکتورسازی خودمان دچار لطمه شده، قطعاً مجمع نمایندگان استان با این وضعیت مقابله خواهند کرد.
وحدتی اذعان داشت: در رابطه با اجرای شعار سال و اهمیت به تولید داخلی، اجازه ورود هیچ جنسی از خارج که در خود کشور تولید میشود را نخواهیم داد تا گشایشی در اقتصاد کشور و استان صورت گیرد.
گمرکات رسمی و مناطق آزاد مبادی ورود تراکتورهای وارداتی به کشور/ ضرورت برابری تعرفه تراکتور با خودرو
مدیرعامل تراکتورسازی تبریز گفت:متاسفانه برخی از مناطق آزاد محلی برای مونتاژ تراکتورهای وارداتی ایجاد کردهاند که به ضرر تولید ملی است.
ابوالفتح ابراهیمی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در تبریز، با اشاره به اینکه واردات قاچاق در کشور وجود ندارد زیرا گمرکات آسانترین راه برای واردات تراکتور را فراهم آورده است، اظهار کرد: با توجه به سود و حاشیه سود فراوان در واردات، اختصاص جایزه برای واردکننده برای هر نوع واردات، ایجاد اشتغال در کشور واردکننده و فروش کالای بیکیفیت با قیمتهای خود تعیین کرده از جمله دلایل واردات تراکتور از کشورهای هند و چین به ایران است.
وی با بیان اینکه واردکنندگان تراکتور در تلاش ایجاد رکود صنایع داخلی ایران هستند تا بعد از مدتی افزایش قیمت زیادی را ایجاد کنند، افزود: واردکنندگان تراکتور با توجه به پرداخت پورسانت به راحتی میتوانند افزایش قیمت را ایجاد کنند و در اختیار برخی افراد برای فروش در ایران بگذارند.
ابراهیمی با ابراز تاسف از اینکه فاصله زیادی بین تعرفه خودرو و تعرفه تراکتورسازی در واردات وجود دارد، خاطرنشان کرد: در برخی موارد واردکننده با راههای گریز از جمله جداسازی قطعات و مونتاژ آنها در داخل ایران حتی تعرفه ۵درصد را نیز پرداخت نمیکند.
وی، مبادی ورود تراکتور را گمرکات رسمی و مناطق آزاد مطرح کرد و گفت: متاسفانه برخی از مناطق آزاد محلی برای مونتاژ تراکتورهای وارداتی ایجاد کردهاند که به ضرر تولید ملی است.
مدیرعامل تراکتورسازی خرید تراکتورهای وارداتی بیکیفیت با قیمت بالا توسط کشاورزان، وجود دلّال و عاملان فروش، تبلیغ گسترده در زمینه تراکتورهای وارداتی و حضور نمایندگان خارجی در اقصی نقاط کشور را عاملی برای کاهش سفارشات تراکتورسازی ایران دانست و ابراز کرد: با کاهش سفارش ضربه به قطعهسازان و کارگران وارد میشود و بهتبع آن زمینه برای ظهور واردات بیشتر فراهم میشود.
وی بیان داشت: کشاورزان با افتادن در دام خرید تراکتورهای وارداتی بعد از یک سال متوجه میشوند که تراکتور خریداری شده با مشکل فنی روبه رو شده و حتی قطعه آن را نیز نمیتوانند پیدا کنند و در عوض هیچکس پاسخگوی آنها نیست.
وزیر صنعت و معدن دستور لازم برای برابری تعرفه تراکتور با تعرفه خودرو را بدهد
ابراهیمی مطرح کرد: وزیر صنعت و معدن فردی آشنا به مسائل تولید داخلی و صنعتی است و بیگانه به موضوع تراکتورسازی نیست، از این رو مجموعه تراکتورسازی درخواست رسیدگی به تعرفه پایین واردات تراکتورسازی داشته تا آن را مشابه با واردات ۵۵ درصدی خودرو کند.
وی با اشاره به مشکلات موجود در خصوص انتقال وجه و مواردی از این قبیل را در صادرات تصریح کرد: با توجه به کیفیت بالای تراکتور در ایران، صادرات بیش از ۲ هزار تراکتور به سایر کشورها را داشتیم.
مدیرعامل تراکتورسازی افزود: تراکتورسازی تبریز ۲ سال پیاپی در بخش صادرات به مقام نخست دست یافته است که کیفیت بالا و قیمت مناسب باعث شده تراکتورسازی جایگاه ویژهای در صادرات به کشورهایی از قبیل آفریقا و هلند به دست آورد.
وی با تاکید به اینکه بازار داخلی به عنوان بازاری برای خدمت هر چه بهتر محسوب میشود، ادامه داد: در حال حاضر مجموعه تراکتورسازی اشتغال مستقیم برای ۵ هزار نفر ایجاد کرده است همچنین این مجموعه با ۵۰۰ کارخانه کوچک و بزرگ در رابطه با سفارش قطعات کار میکند.
با واردات هر تراکتور ۱۰ نفر بیکار میشود
افزون برآنچه گفته شد، تولیدکنندگان و متخصصان این حوزه میگویند، با واردات هر تراکتور به کشور ۱۰ نفر در کشور بیکار میشوند و در همین ارتباط نیز منابع داخلی در اختیار خارجیها قرار میگیرد.
با این حال، چرا مسؤولان و دستاندرکاران این امر با وجود اینکه به خوبی میدانند، این طور قراردادها به هیچوجه به نفع تولید داخلی و مصلحت کشور نیست، باز هم دست به چنین اقدامات غیرکارشناسی میزنند.
طبق فرمایشات رهبر معظم انقلاب، بخش مهمی از جهاد اقتصادی مسئله تولید ملی است که اگر ملت با همت، عزم و آگاهی و با همراهی و برنامهریزی درست مسؤولان بتواند مشکل تولید داخلی را حل کند، بدون تردید بر چالشهایی که دشمن ایجاد میکند، غلبه خواهند کرد.
شرکت تراکتورسازی ایران، با شعار «نگین صنعت سنگین کشور»، با آرمان پیشگام در تولید ماشینآلات کشاورزی با قابلیت رقابت در سطح جهانی، در سال ۱۳۴۷ به صورت شرکت سهامی خاص گام در عرصه تولید گذاشته و به طوریکه در حال حاضر، تولید انواع تراکتور و ماشینالات کشاورزی با بهرهگیری از تکنولوژی روز و خلاقیت و ابتکار نیروی انسانی و به ویژه توسعه مکانیزاسیون کشاورزی کشور و نیل به سودآوری توانمند برای بازارهای داخلی و خارجی از جمله ماموریت این شرکت است.
چرخدندههای صنعت مادر ایران به کندی میچرخند
نکته دوم و جالبتر آنکه، گروه صنعتی تراکتورسازی در سالهای اخیر و در اوج تحریمها موفق به تکمیل چرخ تولید در داخل شده و تولیدات این گروه نیز براساس نیاز روز کشورمان، منطقه و جهان تولید و حتی روند رو به رشدی داشته است.
همچنین این گروه صنعتی با وجود رعایت شاخصهای تولید ملی از جمله ارزشافزوده بالا، قیمت تمام شده معقول و قابل رقابت، قابل قبول بودن کیفیت و استانداردهای تولید، رعایت استانداردهای زیست محیطی، فناوریهای نوین و پیشرفته در فرآیند تولید محصولات، باز هم این شرکت این روزها از دید دولتمردان مغفول مانده است.
فرجام سخن این که به عقیده متخصصان و تولیدکنندگان نظام جمهوری اسلامی ایران در همه عرصههای تولیدی و صنعتی با تکیه بر دانش بومی و ایمان، تعهد و تخصص و به ویژه تولید داخل و سیاست مستقل قطعاً میتواند، فشارهای اقتصادی و تحریمهای غرب و استکبار جهانی را خنثی کند و یکی از دستاوردهای مهم سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی هم این مورد خواهد بود.
* آشفته بازاری به نام تولید داخلی
از سوی دیگر،به فرموده مقام معظم رهبری، جمهوری اسلامی ایران با جمعیت حدود ۷۵ میلیون نفری میتواند، اقتصادی با نشاط و فعال داشته باشد بنابراین کشورهایی با جمعیت بالا مانند ایران، در بعد اقتصادی باید به خوداتکایی دست یابند و اقتصادی متکی بر بازار داخلی خود داشته باشند.
نکته مهم دیگر اینکه، تحریمهای استکبار جهانی علیه ملت ایران در طول چند دهه اخیر موجب شده زیرساختهای مناسبی در کشورمان برای تولید ملی فراهم شود و به یقین در این زمینه حالا این فرصت پیش آمده که ملت ایران با توکل به خداوند متعال و با تیکه بر داشتهها و شناسی ظرفیتهای کشورمان، بار دیگر دشمنان اسلام و ایران را ناکام بگذارند.
به بیان دیگر، درست است که در سالهای گذشته در اثر تحریمهای فلجکننده و سختگیری دشمنان بر نظام جمهوری اسلامی، ملت ایران فشارهای زیادی را تحمل کردند، ولی در میدان عمل ثابت شد این ملت ایران بود که با صبر و استقامت پلههای ترقی را یکی پس از دیگری طی میکنند و انشاءالله آثار و نتایج آن را در آینده نزدیک خواهیم دید.