خشک شدن دریاچه ارومیه، قصه این دولت و آن دولت نیست، حتی آن موقع که نادر قاضی پور، نماینده ارومیه گفت تقصیر آن دولت نیست و حتی الان که می گوید تقصیر این دولت است!
آذر صبح/ زهرا حیدری آزاد: قصه از هر کجا شروع شده باشد، فرقی نمی کند، زنگ های خطر خیلی وقت است برای محیط زیست ایران به صدا درآمده است. خیلی پیش از آنکه دولت یازدهم و دوازدهم روی کار بیاید، در مظان اتهام قرار بگیرد و ۱۱۸ نماینده مجلس برای سئوال از رئیس جمهور نامه بنویسند که چرا برای احیای دریاچه اقدام عملیاتی نکرده است؟!
دریاچه ارومیه بیش از ۲۰ سال است که بیمار است، در چندسال اخیر هم به کما رفته و پپکر نیمهجانش گاهی نفسی چاق میکند و سطح آب، چندسانتی بالا میآید و یا همچون چندماه اخیر نفساش به شماره میافتد و اوضاعش بیش از پیش نگران کننده میشود.
اوضاع نگرانکننده است، نگرانکننده تر از هرچیز، سیاسی شدن مسائل زیست محیطی و به تبع آن مسئله دریاچه ارومیه است، انتقادات کنونی برخی رجلهای سیاسی از مسائل زیست محیطی صورت های ناخوشایندی هم به خود گرفته است، انتقاداتی که بوی سازندگی از آن به مشام نمی رسد و به نظر میرسد بیش از هر چیز سعی دارد با تخریب دولت ، به جای کمک به حل مشکل، برخی دغدغه های سیاسی را مطرح کند.
نادر قاضی پور از طراحان اصلی این سوال در سال ۹۰ وقتی دولت اصولگرای احمدی نژاد روی کار بود در مصاحبه با خبرگزاری فارس گفت که دولت مقصر خشک شدن دریاچه ارومیه نیست ولی در سال ۹۶ و بعداز فعالیت دولت حسن روحانی اعلام می کند که دولت مقصر خشک شدن دریاچه ارومیه است!
این قبیل اظهارات از سوی سیاسیون ما دردی را دوا نمیکند، اگر با محیط زیست به عنوان یک ابزار سیاسی برخورد و تلاش کنیم که مشکلات آن را گردن یک یا چندنفر یا یک دولت بیندازیم به خطا رفتهایم.نامه اخیر هم از همین قسم انتقادات است، اینکه عنوان نامه با این سئوال شروع شود که “چرا نسبت به نجات و احیا دریاچه ارومیه اقدام عملیاتی نکردید؟” نه یک نامه با دغدغه زیست محیطی که یک نامه سیاسی به نظر میرسد.
مسعود پزشکیان نائب رئیس مجلس و نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر ، معصومه آقاپور، نماینده شبستر و سیدهادی بهادری نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی، از جمله نمایندگانی هستند که این نامه را امضا نکردند.
با داد و بیداد، مشاجره و اتهام زدن به همدیگر خشکسالی حل نخواهد شد!
پزشکیان، در مورد دلایل امضا نکردن طرح سوال از رئیس جمهور میگوید: من نامه را امضا نکردم چرا که معتقد هستم دولت در حال تلاش و کار کردن در این زمینه است.
وی ادامه داد: اگر دولت میخوابید و کاری نمیکرد ما هم داد و بیدا میکردم، اما وقتی دولت در حال تلاش است واین مشکل هم در یک فرصت اندک قابل حل نیست با امضا کردن مشکل حل نمیشود.
وی یادآور شد: معتقدم صرفا با تاکید بر مباحث مالی نباید به دنبال احیای دریاچه ارومیه بود بلکه تخصص گرایی و عمل بر اساس داده های علمی و روش ها و متد های تخصصی باید در امر دریاچه ارومیه قدم برداریم.
نایب رییس اول مجلس شورای اسلامی، با اشاره به ضرورت توجه ویژه به موضوع احیای دریاچه ارومیه خاطرنشان کرد: دولت با تمام تنگناهای اقتصادی دریاچه ارومیه را در اولویت قرار داده است.
مسعود پزشکیان گفت: تا امروز هیچ دولتی به اندازه این دولت به موضوع احیای دریاچه ارومیه نپرداخته است و اعتباراتی که برای احیای این دریاچه در نظر گرفته شده است در حد امکان تخصیص یافته است.
وی خاطرنشان کرد: امروز شاهد هستیم که در بحث اعتبارات اختصاص منابع مالی برای طرح های عمرانی با مشکل روبرو است با این وجود طرح های مرتبط با دریاچه ارومیه ادامه دارد.
پزشکیان ادامه داد: معتقدم صرفا با تاکید بر مباحث مالی نباید به دنبال احیای دریاچه ارومیه بود بلکه تخصص گرایی و عمل بر اساس داده های علمی و روش ها و متد های تخصصی باید در امر دریاچه ارومیه قدم برداریم.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی، خوشبختانه با پیگیری های صورت گرفته توسط نمایندگان مجلس و بخصوص خانم دکتر آقاپور فاینانس انتقال آب از ارس در شورای اقتصاد نهایی شده است و این اقدام خود می تواند در این بین بسیار تاثیرگذار باشد.
وی احداث سد و تونل رودخانهی زاب را اقدامی عملیاتی در راستای احیای دریاچه ارومیه دانست و گفت: شاهد هستیم که اقدامات خوبی در این خصوص در حال انجام است .
پزشکیان، در کنار این موضوعات دانشگاه نیز درگیر موضوع است و طرح هایی توسط پژوهشگران و دانشگاهیان دانشگاه تبریز به منظور جلوگیری از تبخیر آب در این دریاچه در حال انجام است که با این اقدام ما هم تکنولوژی روز دنیا را در منطقه خواهیم داشت و هم از طریق به کار بردن پنل های خورشیدی در این طرح خواهیم توانست از انرژی خورشید نیز استفاده کنیم .
نماینده مردم تبریز ، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی، نقش گروه های مردم نهاد در فرهنگ سازی را نیز مهم دانست و گفت: بخشی دیگری که در موضوع دریاچه ارومیه باید مورد توجه قرار گیرد نقش گروه های مردم نهاد است در این رابطه ما با گروه های متعدد زیست محیطی با حضور مسئولان محیط زیست جلساتی داشته ایم که برخی از این گروه ها در عین توجه به مسائل فرهنگی و فرهنگ سازی موضوع تغییرات در میانگذر را نیز مطرح کرده اند که این مهم نیازمند کار کارشناسی و بررسی در جلسات تخصصی است.
وی، تبریز ۲۰۱۸ را نیز فرصتی برای طرح موضوع دریاچه ارومیه دانست و گفت: ما در هر فرصتی که به دست می آوریم دریاچه ارومیه را به عنوان مطالبه ای استانی و ملی مطرح می کنیم و تصمیم داریم در جلسه ای که با دکتر جهانگیری خواهیم داشت از دولت درخواست اعتبار ویژه ای در قالب تبریز ۲۰۱۸ داشته باشیم هرچند باید محدودیت های دولت را نیز در این خصوص در نظر بگیریم.
وی ادامه داد: نمی شود با داد و بیداد مطالبات خود را پیگیر باشیم چرا که باید بر اساس واقعیت ها عمل کنیم، امروز شاهد هستیم که اعتباراتی از طریق صندوق ذخیره ارزی در نظر گرفتن فاینانس، اعتبارات بخش آب و … به منظور احیای دریاچه ارومیه در نظر گرفته می شود و ما نیز باید از این فرصت ها استفاده کنیم.
وی اصلاح الگوی کشت و استفاده از تسهیلات دولتی برای کشاورزان را مورد تاکید قرار داد و گفت: دولت اعتبار خوبی در موضوع آبیاری قطره ای دارد اما متاسفانه ما نتوانسته ایم از این تسهیلات استفاده کنیم و باید در این مسیر نیز با فرهنگ سازی درست قدم برداریم.
سیدهادی بهادری دیگر نماینده منتقد نامه اخیر است، وی در این رابطه میگوید: متن نامه اخیر برخی نمایندگان مجلس به رئیس جمهور در خصوص دریاچه ارومیه منصفانه نیست.
وی دربیانیه ای روز گذشته منتشر کرد، گفت: وقتی آقای قاضی پور از من درخواست کردند که نامه را امضا کنم دیدم در متن نوشته شده که آقای رییس جمهور شما اقدام عملیاتی نکرده اید. بنده به ایشان عرض کردم درست است وضعیت دریاچه وخیم است ولی اقدامات زیادی در سالهای اخیر انجام شده و متن نامه منصفانه نیست و پیشنهاد دادم متن را اندکی تغییر دهند تا بنده هم امضا کنم لیکن ایشان انجام ندادند و ترجیح دادند خود را به تنهایی بعنوان طراح سوال دریاچه مطرح کنند.
وی در بخش دیگری از این بیانیه متذکر شد: یکی از نمونه های اقدامات عملی دولت روحانی همین تونل انتقال آب از پیرانشهر به نقده بطول ۳۶ کیلومتر است که بنده قبل از این نامه، برنامه بازدید آنرا هماهنگ کرده بودم و بازدید خوبی هم بهمراه برخی دانشجویان و فعالان اجتماعی برگزار شد و شاهد شدیم که ۱۴ کیلومتر از تونل به قطر ۷ متر ظرف دو سال اخیر حفر شده و ۱۲۰۰ نفر در پروژه کار می کنند. علاوه بر آن پروژه های عملی زیادی نظیر اتصال زرینه رود(جغاتی) به سیمینه رود(تاتائو) ، لایروبی رودخانه ها، احداث تصفیه خانه ها و انتقال پساب، تکمیل سد سیلوه و چپرآباد و کانال جلدیان، طرح آبیاری قطره ای حدود ۱۰۰۰۰ هکتار و انتقال آب با لوله و طرح های دیگر در سالهای اخیر انجام شده یا در حال انجام است که بنده نیز در ۳ سال اخیر پیگیر همه آنها بوده ام.
دریاچه ارومیه امضا نمیخواهد بلکه کار عملی میخواهد
این را معصومه آقاپور، نماینده مردم شبستر در مجلس شورای اسلامی میگوید، وی معتقد است: در چند سال اخیر و با روی کار آمدن دولت یازدهم موضوع دریاچه ارومیه از یک مناقشه سیاسی به یک موضوع زیست محیطی و مطالبه عمومی بدل شده است، دور از انصاف است اگر همه مشکلات کنونی را نتیجه عملکرد دولت یازدهم در این حوزه بدانیم، اما این هم یک واقعیت است که مردم از دولتی که با شعار تدبیر و امید روی کار آمده، انتظار عملکردی قاطع و قابل دفاع داشته باشند.
وی ادامه داد: از طراحان این سئوال میپرسم، آیا دریاچه ارومیه در ۴ سال خشک شده که انتظار داشته باشید در ۴ سال احیا شود؟ حداقل در یک بازه زمانی ۲۰ ساله دریاچه ارومیه به شکل کنونی رسیده است، اینکه چوب لای چرخ دولت بگذاریم، مشکل حل میشود؟
وی با بیان اینکه زمان، زمان تقابل با دولت نیست بلکه زمان تعامل است، گفت: یک پنجم وقت مجلس به پرسش و پاسخ می گذرد! به جای این پرسش و پاسخ ها وقت را به تعامل و هم اندیشی بگذاریم، بیایید برای حل مشکلات دولت در مسائل زیست محیطی هماندیشی کنیم، راه نشان دهیم، برنامه بنویسیم.
آقاپور خاطرنشان کرد: در مسئله دریاچه ارومیه، من به روش های عملی امیدوارم، دریاچه ارومیه هم امضا نمیخواهد، بلکه کار عملی میخواهد.دولت با مشکلات عدیدهای روبرو ست، به عنوان مثال وقتی دولت در رابطه با دریاچه ارومیه از لحاظ بودجه به مشکل خورده است، یعنی باید مجلسیها هم چارهسازی کنند، راه جلوی پای دولت بگذارند.
وی اضافه کرد: از ۱۱۸ نماینده ای که امضا کردند، انتظار دارم، با خودشان عهد و پیمان کنند، هر کدام در در یکسال آینده به اندازه سهم امضایشان، یک اقدام برای احیای دریاچه انجام دهند.دریاچه ارومیه با همدلی و با برنامه عملی و در بلندمدت احیا و نجات پیدا میکند.