امروزه کافی است اندکی به محیط اطراف خود دقت کنیم، تبلیغات به طرق مختلف راه خود را برای ظاهر شدن بر سر راه شما پیدا می کند.
به گزارش آذر صبح به نقل از نصر، تبلیغ ریشه در زندگی اجتماعی انسان ها دارد؛ عملی است که در آن فروشنده یا تولید کننده ای با انجام امری سعی میکند که خریدار بالقوه را از تولید این محصول آگاه کند، این عمل با روشهای گوناگونی انجام می شود .
اهمیت زیباسازی شهرها یکی از اصلی ترین مباحثی است که در اداره ی شهرها پیوسته در کانون توجه ها قرار دارد. حضور شعور تجسمی در طراحی شهری نشان از اهمیت دادن به حس بصری شهروندان وتمامی بازدیدکنندگان یا عابران از آن شهر است که هم برای روحیه شهروندان وهم برای جذب گردشگران می تواند اهمیت خاصی داشته باشد.
همچنین یکی از دغدغه های مهم مدیریت شهری در شهرها جلب مشارکت مردم است .چرا که دلبستگی به محل زندگی می تواند باعث ایجاد حس همکاری ومشارکت برای زیبایی ونظافت آن محل باشد. تلاش واحد زیباسازی برای کاهش آلودگی های بصری شهر و زیباتر کردن محیط زندگی شهروندان معطوف به همین هدف است که مردم آرامش روانی بیشتری داشته باشند وبرای بهتر شدن شرایط زندگی خود با شهرداری همکاری کنند.
امروزه در ایران و بیشتر نقاط جهان، منظر خیابان ها و مراکز فعال شهرها از بیلبوردهای تبلیغاتی رنگارنگ و مختلف پوشیده شده است، در حقیقت، وجود تابلوهای آگهی، به ویژه بیلبوردهای تبلیغاتی لازمۀ زندگی شهری است و جلوگیری از آلودگی بصری ناشی از تبلیغات و حاکمیت زیبایی در منظر شهرها نیز ضرورت دارد.
تبلیغات محیطی را بی شک قدیمی ترین روش تبلیغاتی باید دانست. تبلیغات محیطی به عناصر فیزیکی قابل اجرا برای تبلیغات که در تیررس ببنندگان است اطلاق می شود. تابلوهای تبلیغاتی، بیلبوردها، فضاهای تبلیغاتی داخل مترو، بدنه اتوبوس ها و … گونه های مختلفی از تبلیغات محیطی بشمار می روند.
مهم ترین مساله در طراحی شهری، سامان دهی بصری است. ایجاد فضای مناسب شهری با معیارهای درست و استانداردهای مورد تایید اتفاقی است که اراده ای جمعی ، برنامه ریزی منسجم و همکاری ارگان های مختلف از دانشگاه ها و مراکز پژوهشی گرفته تا نهادهای اجرایی را طلب می کند.
چهارراه ها و معابر عمومی شهر بدون توجه به استاندارد های بصری به گونه ای با بیلبورد های آهنی تزئین شده که به جای افزوده شدن به زیبای های شهر، خوف و وحشت از عدم استاندارد سازی را در مقابل دیدگان شهروندان و رهگذران قرار داده است.
سبک جدیدی تبلیغات محیطی هم که به تازگی از سوی شهرداری مناطق تبریز روال شده است، نصب تابلوهای چند وجهی وسط چهارراه ها و معابر عمومی است که به تازگی مشکل ساز شده است.
شرح حال این موضوع از این قرار است که متاسفانه هفته گذشته هنگام تعویض رویه تابلوی تبلیغاتی گردان سه وجهی در کوی ولیعصر تبریز، این تابلو سقوط کرده و منجر به مصدومیت سه نفر از کارگردان و جان باختن یکی دیگر از کارگران شده است که لازم است اقدامات موثری در رابطه با بحث ایمن سازی سازه های شهرداری صورت گیرد.
منطقه ای که این حادثه در آن رخ داد، از لحاظ عبور و مرور مردم و وجود ایستگاه های تاکسی و چندین پاساژ و فروشگاه پر تردد است و بی تردید جزو شلوغ ترین مناطق شهر تبریز به شمار می رود. حال جای سوال اینجاست که در این دوره و زمانه که حتی برای سرطان هم علاجی پیدا شده و علم در حال رفتن به سمتی است که بشر را پشت سر بگذارد صبحت از نبود ایمنی و سقوط بیلبورد تبلیغاتی و طی آن جان باختن و زخمی شدن چند شهروند چقدر می تواند تاسف بار باشد؟ آیا این اتفاق نوعی بی توجهی به جان مردم است؟ رخ دادن چنین اتفاقی در تبریز که قرار است چند ماه دیگر پایتخت گردشگری جهان اسلام شود، به حد کافی تلخ است.
***
این گزارش حاکی است، محرمی مدیر مسئول کانون تبلیغاتی سیمای رسانه که تابلوی سقوط کرده در اجاره این شرکت بود اظهار داشت : طی مزایده ای که دو ماه پیش برگزار شد، شرکت ما برنده مزایده شد؛ اما متاسفانه سازمان زیباسازی اقدام به عقد قرارداد ننموده و در نهایت حدود یک ماه بعد از مهلت قانونی مزایده، قرارداد را منعقد کرده و تحویل ما دادند.
وی ادامه داد: عوامل فنی شرکت طبق روال قانونی برای بررسی سازه به محل مراجعه نموده و متوجه مشکل فنی تابلو شدند. در همین چارچوپ به سازمان زیباسازی اعلام کردیم که سازه معیوب بوده و سازمان موظف است تا سازه را به طور سالم تحویل دهند.
وی تصریح کرد: پاسخ زیبا سازی به ما در مقابل خواسته هایمان این بود که مشکل را حل خواهیم کرد ولی برای حفظ زیبایی بصری، موقتا رویه ای بر سازه کشیده شود.
مدیر مسئول این کانون تبلیغاتی افزود: ما تا این لحظه تابلو را تحویل نگرفته ایم. طبق قانون، زیباسازی به عنوان مالک موظف است تا سازه را از پیمانکار قبلی تحویل گرفته و بعد از رفع مشکلات و ایرادات آن را تحویل پیمانکار جدید بدهد، صحبت اصلی و مهم هم همین است که ما سازه را تحویل نگرفته بودیم و طبعا تعهدی هم نسبت به نگهداری نداشتیم.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر شرکت ما حدود ۹۵ سازه تبلیغاتی در اختیار دارد که ما نسبت به آن ها به طور کامل پاسخگو هستیم گفت: علت سقوط سازه صحبت یک روز و دو روز نیست بلکه عدم رسیدگی به تابلو طی سالیان متمادی باعث آسیب دیدن سازه و این اتفاق ناگوار شده است.
محرمی تاکید کرد: ما برای مشخص شدن ابعاد قضیه درخواست کمیته حقیقت یاب کرده ایم تا مقصر و دلایل اصلی سقوط سازه مشخص شود.
وی گفت: بیست روز از طرف زیباسازی تحت فشار بودیم تا زمان رفع مشکلات فنی، سازه به بهره برداری برسد.
مسئول کانون تبلیغاتی سیما رسانه به نبود نظارت کافی در سازمان زیباسازی شهرداری تبریز اشاره کرد و گفت: متاسفانه زیرساخت و نظارت کافی در سازمان زیباسازی وجود ندارد، علت هم این است که چندسال قبل سازمان زیباسازی تمامی سازه ها را از پیمانکاران تحویل گرفت و سازه ها به پیمانکاران اجاره داده شد، چون پیمانکاران حس تملک نسبت به سازه ها ندارند خود را مجاب نمی بینند تا در نگهداری سازه اهتمام کافی را داشته باشند.
محرمی اظهار کرد: بیشتر تابلوهایی که در شهر وجود دارد مشکل دار بوده و فاقد نقشه مهندسی و تایید از طرف نظام مهندسی می باشند؛ لذا باید به موضوع ریشه ای فکر شود و سازه ها به روزرسانی و بازنگری دوره ای شوند.
وی تصریح کرد: سازه مذکور، سازه ای مکانیکی و حساس بود و مرور زمان و عدم رسیدگی به سازه باعث شد تا اتفاقی غیرممکن، ممکن شود؛ همه کارشناس ها در تعجب بودند که چگونه می تواند چنین اتفاقی رخ بدهد؛ اگر ماشینی را بدون روغن و آب استفاده کنیم بالاخره روزی از کار خواهد افتاد.
محرمی در پایان با بیان اینکه شرکت باعث و بانی این حادثه نبوده، اذعان کرد و گفت: ما خودمان را بسیار کم تقصیر در این حادثه میدانیم ولی بسیار متاثر و ناراحت هستیم زیرا جان انسان ها از همه چیز مهمتر است.
شرکت تبلیغاتی تعهد داده بود
گزارش نصر حاکی است؛ مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری تبریز در پی رخ دادن حادثه ناگوار سقوط تابلو تبلیغاتی یک شرکت در ولیعصر تبریز و جان باختن شهروند تبریزی، به خبرنگار نصر گفت: وقتی تابلویی تحویل یک شرکت داده می شود طبق تعهد، بررسی دائم تجهیزات و امنیت آن تابلو بر عهده پیمانکار می باشد.
“افشین مختاری” افزود: در جریان سقوط تابلوی اخیر نیز پیمانکار متعهد به بررسی دوره ای مشکلات تابلوهای تبلیغات بوده، قرارداد زیبا سازی با شرکت تبلیغاتی که ماه ها پیش امضا شده بود نیزموجود است.
وی تاکید کرد: قبلا نیز در موارد مشابهی یک شرکت تبلیغاتی پس از بررسی تجهیزات یک تابلوی تحویلی از مشکل امنیتی آن تابلو خبر داده بود که بلافاصله این مشکل رفع شد.
وی ادامه داد: موضوع کاملا مشخص است تابلو مراحل تحویل فرایند اداری خود را طی کرده است، شرکت موظف بوده طبق تعهد امنیت تجهیزات را بررسی کند و طی ۱۰ روز در صورت وجود مشکل اطلاع رسانی کند.
مدیرعامل سازمان زیباسازی تصریح کرد: این حادثه در حالی رخ داده است که چند کارگر احتمالاً به منظور تعمیر یا نصب بنر، همزمان در حال بالارفتن از سازه سبک تابلو بودند که در آن حین تابلو استقامت خود را از دست داده و بخش گردون آن سقوط کره است.
مختاری تاکید کرد: شرکتهای تبلیغاتی موظف هستند که ضمن داشتن بیمه نامه های معتبر، مطابق قرارداد قانونی، با بررسی های مستمر، از ایمن بودن شرایط بهره برداری سازههای تبلیغاتی اطمینان حاصل کنند.
وی در پایان گفت گفت یک طرح تفضیلی تبلیغاتی شهر تبریز در حال تهیه توسط مشاورین مربوطه می باشد و بحث جانمایی و بازبینی تابلوهای تبلیغاتی نیز در آن گنجانده خواهد شد.
سازمان زیباسازی باید ایمن سازی می کرد
گزارش نصر حاکی است، مدیر مسئول کانون تبلیغاتی تیزرنما پردیسان که پیش از این و در سال های گذشته این تابلوی تبلیغاتی را در اختیارداشت با بیان اینکه سازمان زیبا سازی شهرداری متولی ایمن سازی تابلوهای تبلیغاتی است، اشاره کرد و گفت: بر اساس قرار داد هایی که شهرداری با پیمانکاران دارد، از زمان تحویل سازه به پیمانکار یا کانون تبلیغاتی، تمام جنبه های ایمنی، بیمه و کلیه موارد مربوط به آن شخص است.
“یحیوی” در ادامه گفت: تمام سازه های تبلیغاتی محیطی تبریز فرسوده هستند و نیاز به بازنگری و ایمن سازی جامع مجدد و به صورت دوره ای دارند. لازم است تا تمام مشکلات فنی این سازه ها قبل از به تحویل به پیمانکار بررسی شوند.
وی افزود: فرقی ندارد سازه در دست کانون های تبلیغاتی یا سازمان زیباسازی باشد به هر حال در این میان بحث جانمایی بسیار حائز اهمیت است. اگر طرح تفصیلی تبلیغاتی شهر تبریز در شورا به تصوییب و به مرحله اجرا برسد، شاید نیمی از مشکلات در این راستا نیز حل شود.
وی اظهار کرد: متاسفانه هیچ روالی مبنی بر رسیدگی های اولیه توسط سازمان مربوطه به هنگام تحویل به یک پیمانکار تعریف نشده است. این سازمان فقط وظیفه برگزاری مزایده ها را برعهده دارد و بس! در روزهای اول که سازمان فرهنگی و هنری متولی سازه های تبلیغاتی بود، چنین مباحث و مشکلاتی نیز مطرح نبود.
یحیوی تاکید کرد: شرکت های تبلیغاتی درمزایده های بسیار بالایی شرکت می کنند بدون اینکه بتوانند از زیر بار مالی این ماجرا خارج شوند؛ ما در یک وضعیت نابسامانی قرار داریم و مجبورهستیم خودمان این حوزه راساماندهی کنیم. این در حالی است که نه سازمان زیباسازی شهرداری با چنین وضعیتی به درآمد پایدار می رسد و نه کانون های تبلیغاتی.
این کارشناس ارشد تبلیغات با بیان اینکه چهار ماه پیش طی نامه ای چند بند از ملزومات سازه های تبلیغاتی را جهت بررسی مشکلات این حوزه به مدیرعامل وقت سازمان زیباسازی شهرداری تبریز ارسال کردم، خاطر نشان کرد و گفت: جانمایی سازه های تبلیغاتی شهری باتوجه به ارزش منطقه ای ابعاد گذرگاه ها و طرح تفصیل شهری، تعیین ابعاد استاندارد سازی های شهری، تعیین نوع سازه ها و حذف سازه های زائد و تعیین شکل ظاهری سازه ها با توجه به در نظر گرفتن آرامش بصری شهروندان، درجه بندی واقعی سازه های تبلیغاتی شهری از منظر ارزش مالی تعیین حداقل و حداکثر ارزش مزایده های آن، تک بندی استاندارد سازه های تبلیغاتی شهری جهت ارائه به شرکت ها و کانون های تبلیغات کلانشهر تبریز و در نهایت ارائه راهکارهای اجرایی جهت انجام موارد فوق الذکر با درنظر گرفتن وضعیت کنونی سازه های تبلیغات شهری تبریز از جمله موارد تاکید و ذکر شده به سازمان زیباسازی بوده است.
***
گزارش نصر می افزاید، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی نیز به بحث ایمن سازی سازه های تبلیغاتی شهری تاکید کرد و گفت: بحث ایمن سازی سازه های تبلیغاتی و همچنین در رابطه با محل استقرار چنین سازه ها اغلب با هماهنگی زیباسازی شهرداری صورت می گیرد.
“محمد محمدپور” افزود: سازمان زیبا سازی قبل از تحویل سازه باید به وظایف خود در راستای ایمن سازی سازه ها و بررسی مشکلات فنی، آن ها را مورد بررسی قرار دهد.
وی تصریح کرد: از بروز این حادثه ناگوار بسیار متاسف هستم اما کانون تبلیغاتی در رابطه با استحکام سازی سازه ها قبل از به کارگیری آن بی توجهی نموده است.
وی اذعان کرد: نمی دانم این بحث چقدر در وظایف سازمان استاندارد تعریف شده است ولی در رابطه با بحث جانمایه لازم است تمام سازه های تبلیغاتی موجود در سطح شهر به صورت دوره ای هم به لحاظ زیبایی شهر و هم پیشگیری از بروز حوادث ممکن بازنگری شوند.
گزارش نصر می افزاید، یک شهروند تبریزی در گفت و گو با خبرنگار نصر با اشاره به حادثه تلخ سقوط بیلبورد تبلیغاتی در ولیعصر تبریز گفت: تبلیغات محیطی درآمد بسیار خوب و مناسبی برای شهرداری است اما بایستی شهرداری ضوابط امنیتی آن ها را رعایت کند تا حقوق شهروندان تضییع نگردد.
م. علیزاده افزود: متاسفانه این روزها منافع اقتصادی، مقدم بر قوانین شده و در نهایت منجر به تضییع حقوق شهروندی شده است. همچنین تعداد زیادی از تبلیغات محیطی همین بیلبوردها در کنار اتوبان ها و خیابان ها گاه چنان خود را به نگاه اتومبیل های عبوری تحمیل می کند که حواس راننده پرت می شود!
این شهروند جوان تبریزی گفت: با توجه به اینکه بنده بیکار هستم مدت زیادی از وقت خود را به قدم زدن در خیابان ها صرف می کنم. پس به عنوان یک شهروند از مجموعه مدیریت شهری خواستار توجه بیشتر به ایمنی بیلبوردها هستم چرا که ممکن است این بیلبوردها به دلیل باد یا سوانح طبیعی روزی بر سر من سقوط کنند!
شهروند دیگر تبریزی نیز در همین راستا اظهار کرد: متاسفانه نگاه سالم سازی شهر از هر جهت در ادبیات علمی و مدیریتی ما وارد نشده است؛ شاید یکی از دلایل آن بحث هزینه های مالی و حقوقی برای مسئولان باشد؛ لذا ما همیشه بعد از اتفاق حادثه به مقدار خسارت حادثه هزینه پرداخت می کنیم.
ابراهیمی افزود: لازم است در مواقع بروز چنین حادثه هایی ابتدا سالم سازی و بالا بردن ضریب امنیت در برنامه تفضیلی شهرها آورده شود و بعد مورد قضاوت قرار گیرد.
وی تصریح کرد: لازم است تا نگاه به پروژه های شهری ضریب سالم سازی جان مردم باشد نه نگاه ضریب خطا. ما در محیط های کاری با جمله «سالم سازی محیط کار» جهت حفظ جان بیگانه هستیم. چرا که عوامل فیزیکی شهرداری شهر ها معاف از ضریب سالم سازی هستند.
شهروند تبریزی گفت: گذشته از آن موضوع شنیدن سخنان مسئولین امر که به نوعی در رخ دادن این حادثه چشم ها به سویشان خیره شده است، موضوعی است که پرداخت به آن واقعا درد آورد است! مسئول محترم لطفا در توجیه این اتفاق سعی نکن که با کلمات بازی کرده و این درد را بیشتر کنی! من به سکوت تو حتی راضی ترم…
………………..