روزنامه نگار تبریزی اهالی مطبوعات آذربایجان شرقی را قشر فراموش شدگان عرصه ی فرهنگ و هنر نامید و با اشاره به ضرب المثلی کهن گفت:” هاممینی بزر… اوءزی لوت گزر” تمام مردم آذربایجان با این ضرب المثل ترکی آشنا هستند و کاربرد آن را خوب می دانند اما همین چند کلمه، به خوبی می تواند شرح حال اهالی رسانه در تبریز باشد.
به گزارش آذر صبح، مهرداد خوشکار مقدم، در آئین جشن امضای کتاب «تاریخ مطبوعات آذربایجان در دوره رضاخان» به قلم محمد عزیزی راد، در کافه کتاب شمع سوزان اذعان داشت: درحالیکه استفاده از واژه ی استاد به یک اپیدمی فراگیر حتی نزد تازه واردهای فرهنگ و هنر تبدیل شده است، یک فعال مطبوعاتی اگر سالهای سال نیز عمر خود را به نوشتن و فعالیت در حوزه ی خبر و رسانه گذاشته باشد، در آخر نه جایی در بین اهالی فرهنگ دارد نه اساتید هنر.
وی افزود: این درحالی است که در سراسر ایام سال، وظیفهی پوشش و اطلاع رسانی رویدادهای مختلف خبری سازمان ها و ارگان های دولتی تا حوزه های فرهنگی و هنری، بر عهده ی خبرنگارانی است که با حداقل امکانات معیشتی، در سرما و گرما عاشقانه به فعالیت می پردازند و همواره در فراز و نشیب های سیاسی در نوک پیکان انتقادات قرار می گیرند.
خوشکار مقدم گفت: چه تمثیل زیبایی است مظلومیت خبرنگار؛ جاییکه ۱۷ مرداد هرسال به بهانه ی شهادت یکی از فعالان بی ادعای جبههی قلم، بهانه ای برای تقدیر از همکاران دیگرش می شود! شهیدی که قربانی تیغ جهل و تحجر شد تا روشنگر راه فردایمان باشد.
این روزنامه نگار پیشکسوت کشور تصریح کرد: جا دارد فرصت را غنیمت داشته و به گوشه ای از افتخارات گذشته و حال اهالی رسانه در تبریز اشاره کنیم که الحق جای تقدیر و بزرگداشت آنان خالی است، آرش آزاد؛ مردی که کمتر از گل آقا نبود، عزیز حمزه زاده؛ مرد اخلاق و ادب، حبیب چرندابی، شناسنامه مطبوعات ورزشی، کاظم نوبری، حافظه تصویری مطبوعات.
وی در ادامه با اشاره به تلاشهای محمد عزیزی راد؛ روزنامه نگاری نخبه در قامت مدیر موفق، گفت: شاید به جرات می توان گفت که “محمد عزیزی راد” موفق ترین روزنامه نگار سال های اخیر تبریز بوده است، مردی که با تلفیق علم و عمل به بالاترین درجه های فعالیت حرفه ای رسیده و امروز در اوج پختگی در کسوت مدیری با تجربه و توانمند، سکان هدایت خبرگزاری ایرنا در آذربایجان شرقی را بر عهده گرفته است.
خوشکار مقدم تصریح کرد: با بررسی سوابق فعالان مطبوعاتی کشور به راحتی می توان دریافت، فردی با توانمندی های محمد عزیزی راد در کشور به تعداد انگشتان دست نیست؛ روزنامه نگاری که به زبان های انگلیسی، آلمانی و روسی تسلط کامل داشته و علاوه بر داشتن تحصیلات عالیه، از تجربه توان کاری بالایی نیز برخوردار است.
وی خاطرنشان کرد: با اینحال اما حجب و حیا و دوری از هرگونه تنش و هیاهوی سیاسی، از محمد عزیزی راد چهره ای کمتر شناحته شده ساخته که تاکنون جایی در تقدیرهای دستگاه های فرهنگی نداشته است.
روزنامه نگار صاحب نام تبریزی با اشاره به مضمون کتاب «تاریخ مطبوعات آذربایجان در دوره رضاخان» گفت: این کتاب در مجموعه ای ۱۰ جلدی از مبدا دوره ناصری آغاز می شود که کتاب حاضر به نشریه «اخبار ملتی آذربایجان» به عنوان اولین نشریه محلی و سومین نشریه فارسی بعد از «کاغذ اخبار» که اثری از آن باقی نمانده و «وقایع اتفاقیه» منتشر می شد.
وی ادامه داد: دوره اول این مجموعه ۱۰ جلدی، عصر ناصری از ۱۲۷۵ تا ۱۲۸۵ قمری و دوره دوم ۱۴ مرداد ۱۲۸۵ تا دی ماه ۱۲۹۰ دوره طلایی مطبوعات تبریز و آذربایجان و مطبوعات مشروطه که به عنوان آزادی مطبوعات لقب می گیرد.
خوشکار مقدم اضافه کرد: دوره سوم مربوط به عصر احمدی سال ۱۲۹۰ تا ۱۲۹۹ و پایان حکومت قاجار بود که قوای روسیه تزاری وارد آذربایجان شده و با ایجاد فضایی خاص و خفقان آور مطبوعات تحت تاثیر حوادث آن زمان قرار گرفت، که هم اکنون این مجلد آماده چاپ است.
وی افزود: دوره چهارم از کودتای ۱۲۹۹ تا شهریور ۱۳۲۰ که اسناد و نسخه های مطبوعاتی این دوره بسیار کم و در معرض نابودی است.
مهرداد خوشکار مقدم با بیان اینکه دوره ششم کتاب تاریخ مطبوعات آذربایجان به دوره ملی شدن صنعت نفت از ۱۳۲۵ تا کودتای ۱۳۳۲ اختصاص دارد که مطبوعات از فضایی آزاد روبروست، ادامه داد: جلد هفتم در سالهای ۱۳۳۲ تا ۱۳۵۷ دوره قدرت گرفتن محمدرضا شاه که با فشار بالایی بر مطبوعات مواجه بود و رسانه های محلی تا کاهش نشریات تبریز به یک نسخه انجامید.
وی یادآورد شد: دوره هشتم از سال ۱۳۵۷ آغاز و تا اواخر دهه ۶۰ را شامل می شد که فضای باز سیاسی با سلایق مختلف نشریات متفاوتی را منتشر کردند و به درگیری رسانه های چپ و اسلامی طی شد، این دوره تحت تاثیر پیروزی انقلاب بهار آزادی مطبوعات بود که با محدودیت گروههای چپ و افراطی و تذکرات پی در پی همراه و به تعطیلی برخی نشریات انجامید.
این فعال رسانه ای کشور، گفت: اوایل دهه ۶۰ تا رسانه ها۱۳۷۶ تحت تاثیر سالهای جنگ و بعد هم دوره بازسازی قرارذ داشتند.
وی در تشریح دوره دهم مجموعه کتاب مطبوعات آذربایجان گفت: از سال ۱۳۷۶ تاکنون رونق دوباره نشریات، ویزه نامه های استانی و ارتقا جایگاه مطبوعات محلی را شاهد بودیم.
مهرداد خوشکار مقدم، با اشاره به مشکلات بینایی پیش آمده برای محمد عزیزی راد در طول ۱۵ سال تحقیق و پژوهش خاطرنشان کرد: اگر فعالان عرصه رسانه را سربازان جنگ نرم بدانیم، عزیزی راد با گذشتن از سلامتی خود در عرصه پژوهش و تحقیق ایثار کرده اما متاسفانه همواره با بی مهری ها و سختیهای فراروانی روبرو بوده است.
گفتنی است محمد عزیزی راد متولد ۱۳۵۴ در تبریز، پس از پایان تحصیلات خود در دبیرستان فردوسی، راهی تهران شد تا در رشته ی زبان آلمانی به ادامه تحصیل بپردازد.
وی پس از اخذ لیسانس زبان آلمانی، مقطع کارشناسی ارشد را در رشته ی علوم ارتباطات ادامه داد و به عنوان یکی از دانشجویان نخبه ی کشور به استخدام خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران درآمد.
محمد عزیزی راد درحالی که چند سال از فعالیت خود در ایرنا نمی گذشت، به دلیل توانمندی های خود به عنوان نماینده خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران راهی مسکو شد و مدت ۵ سال در روسیه اقامت کرد.
وی پس از بازگشت به ایران و به دنبال آغاز کار دولت تدبیر و امید، به عنوان مدیر ایرنا در آذربایجان شرقی منصوب و همینک نیز در این مسئولیت مشغول به کار است.