یکی جعبه خالی میوه و یکی صندلی گذاشته و دیگری هم که کمی پیشرفتهتر است از کله قندهای پلاستیکی استفاده کرده است، این حکایت اختصاصی کردن حاشیههای خیابان توسط مغازهداران، رستورانداران، مراکز تجاری و …است.
به گزارش آذر صبح به نقل از فارس، امروزه با افزایش خودرو در شهرهای بزرگ، مسئله پارکینگ به یکی از مهمترین دغدغههای مردم تبدیل شده است.
همین افزایش خودرو باعث افزایش ترافیک شده و به دنبال آن محلهای پارک ممنوع نیز افزایش یافته است.
معادلهای ساده که در یک طرف آن ماشینها روز به روز بیشتر میشوند و در طرف دیگر جای پارکها کمتر.
شهر تبریز هم به عنوان یکی از کلانشهرهای کشور چند سالی است که با این مشکل دست و پنجه نرم میکند.
هر چند در سالهای اخیر قوانین شهرداری سختگیری بیشتری نسبت به ایجاد پارکینگ در مجتمعهای تجاری، تفریحی، پزشکی و … دارد اما باید گفت در توسعه شهر باید برای پارک خودروها تدبیری اندیشیده شود، مراکز تجاری و پزشکی متعددی در خیابانهای اصلی شهر تبریز بدون در نظر گرفتن پارکینگ خودروهای مراجعان ساخته شده و ترافیکهای دائمی و سنگین ایجاد کرده است که همه روزه شاهد آن هستیم.
اما گذشته از اینها فرهنگ پارک خودروها نیز خود جای بحث فراوان دارد. یکی از صحنههایی که همواره با آن مواجهیم، غصب جای پارکهای حاشیه خیابان، توسط مغازهداران، رستورانها، تاکسی تلفنیها و حتی برخی سازمانهای دولتی است و همه روزه شاهد تنش بین مالکان خودرو با این افراد هستیم.
زمانی که به این وضع اعتراض میکنیم، با این پاسخ مواجه میشویم که پارک خودرو جلوی دید مغازه را میگیرد، یا اینجا محل پارک مغازهداران مجتمع تجاری است، یا پزشکان اینجا پارک میکنند و پاسخهایی از این دست که هیچکدام نه وجاهت قانونی دارد و نه وجاهت عرفی و شرعی.
حتی اگر شما با اعتراض و به زور خودروی خود را در اینگونه مکانها پارک کنید، در بازگشت با خط خطی شدن و یا پنجری مواجه خواهید شد که ثابت کردن انجام این کار توسط مغازهدار و مالک،کار بسیار دشواری است.
اخیراً حتی یکی از رستورانها در محله ولیعصر تبریز محلی به اندازه جای پارک حدود ۶ خودرو را در حاشیه خیابان به خود اختصاص داده و حتی یک نفر را استخدام کرده که از توقف دیگر ماشینها مقابل این رستوران جلوگیری کند.
مثالهایی از این دست بسیار هستند اما واقعاً حق با کیست؟ آیا هر کسی در کنار خیابان مغازه دارد، حاشیه خیابان را هم خریده است؟ برای پاسخ این سوال به قوانین مراجعه میکنیم.
هر چند قوانین مشخصی در خصوص پارک خودروها در حاشیه خیابانها و کوچهها وجود ندارد اما در ماده ۲۴ قانون مدنی آمده است، «هیچکس نمیتواند طرق و شوارع عامه و کوچههایی را که آخر آنها مسدود نیست تملک کند».
بنا براین اگر کوچهای بنبست نباشد، هیچکس نمیتواند از پارک خودروی شما در آن جلوگیری کند مگر اینکه در مقابل پارکینگ بوده و مانع رفت و آمد اهالی باشد، حتی در این صورت هم فقط از طریق پلیس میتوانند مانع پارک خودرو شوند.
حاشیه خیابانها و کوچهها جزو مکانهای عمومی محسوب میشوند که همه مردم حق استفاده از آن را به طور یکسان دارند، از این رو آنچه هم اکنون شاهد هستیم کاری خلاف قانون است، اما چاره چیست؟
نخست اینکه در بعد اجتماعی اعتراض به چنین مواردی باید به فرهنگ عمومی تبدیل شوند تا افرادی که مبادرت به این امر میکنند از کار خود شرمنده شوند.
دوم باید در بعد قانونی، مقرراتی صریح و بیپرده در این مورد وضع شوند تا همه تکلیف خود را بدانند.
سوم هم اینکه در وضعیت کنونی سازمانهای متولی امر، همچون شهرداری که در بعد «سدمعبر» اعمال قانون میکنند همچنین راهنمایی و رانندگی با جدیت بیشتری با متخلفان برخورد کنند.