امروز تب لاغری در جامعه و بخصوص میان زنان و دختران جوان بقدری بالا گرفته که زنان ایرانی را داخل گردابی از توهم چاقی و تلاش برای داشتن اندامی باریک و ظریف سوق داده است.
آذر صبح/ ناهید زمانی: با وجود توصیه های متخصصان بر رعایت تغذیه مناسب و وزن متعادل در میان زنان و دختران امروزه نوعی اپیدمی لاغری در کشور جریان یافته و در اغلب موارد علاقمندان به داشتن هیکلی لاغر و ظریف با توسل به روشهای غیرعلمی و با استفاده از داروهای غیرمجاز و تائید نشده در زمانی کوتاه بالاترین میزان وزن را کم کرده و جالبتر اینکه این امر را به عنوان نکته ای مثبت در محافل دوستانه و خانوادگی تعریف می کنند.
افرادی که برای کاهش وزن به قرصها و ابزار غیراستاندارد متوسل شده و گاه نتیجه هم گرفته اند بی توجه به عواقب این اقدام نسبت به سلامتی خود این داروها را میان دوستان خود نیز تبلیغ کرده و رواج می دهند غافل از عواقب سوئی که این روشها در آینده ای نزدیک روی سلامتی خود و فرزندانشان خواهد داشت.
دکتر سعید اصولی متخصص تغذیه می گوید: علاقمندان به داشتن اندامی ظریف و باریک بدون توجه به نیاز جسمی و سیستم عصبی بدن خود با دیدن آگهی های خیابانی یا برخی تبلیغات تلویزیونی و … بدون مشورت با پزشک اقدام به مصرف داروهایی می کنند که علیرغم لاغری و ضعیف شدن بدن در طولانی مدت بیماریهایی را نیز برایشان به ارمغان می آورد و متاسفانه مصرف کنندگان این ضعف را به عنوان موفقیت خود و نتایج مثبت داروها تلقی می کنند.
وی ادامه می دهد: لاغری کنترل نشده، بیش از میزان لازم و خارج از توصیه متخصص موجب افزایش ضربان قلب، فشارخون، تنگی نفس، اضطراب، تیرگی و ایجاد چین و چروک در پوست، سرگیجه، کم خونی، تعریق غیرطبیعی، به هم خوردن عادت ماهانه، بروز جوش و موی زائد و … می شود.
این متخصص تغذیه یادآوری می کند: برخی از داروهای دفع کننده چربی استفاده می کنند که به همراه چربی ویتامینهای مورد نیاز بدن را نیز از بین می برد، داروهای گیاهی آب بدن را خارج می کنند، برخی داروها باعث پرکاری تیروئید شده و در روند طبیعی بدن اختلال ایجاد می کند، برخی داروهای ملین در دراز مدت موجب سوء تغذیه می شود، داروهای کاهنده اشتها و یا داروهای حجم گیرنده نیز عوارض خطرناکی دارند.
سعید اصولی، رژیم غذایی را به تنهایی برای لاغری مناسب ندانسته و می گوید: فردی که تحرک نداشته باشد نمی تواند از رژیم جواب مناسبی بگیرد؛ به هیچ عنوان با رژیم سفت و سخت انجام شده توسط برخی موافق نیستم حذف یک ماهه نان و برنج از برنامه غذایی درست نیست، بدن به تمام این مواد خوراکی به اندازه متعادل نیاز دارد.
اصولی، مناسبترین زمان لاغری را در تمام طول عمر می داند و می گوید: باید از ابتدای کودکی پدر و مادر مراقب تغذیه کودک باشند. متاسفانه کودکان ما تنبل بار آمده اند، تحرک کمتری دارند و با مصرف خوراکیهای پرچرب سیستم بدن خود را به سمت چاقی هدایت می کنند و در عین حال وقتی ژن چاقی در خانواده ای وجود دارد باید پدر و مادر بیشتر مراقب تغذیه فرزندانشان باشند.
به گفته این متخصص تغذیه، مناسبترین میزان لاغری نیم کیلو در طول هفته و در مجموع ۲ کیلو در ماه است به جز افرادی که به توصیه متخصص و به دلیل برخی بیماریها نیاز به کاهش سریع وزن دارند، که در این صورت نیز نباید بیشتر از یک کیلو در طول هفته و ۴ کیلو در ماه وزن کم کنند.
سعید اصولی، با بیان اینکه خانمهای جوان از مصرف داروهای لاغری بدون توصیه پزشک متخصص و اعتماد به تبلیغات برخی شرکتها و شبکه های تلویزیونی اکیدا خودداری کنند، می گوید: در خبرهای علمی هم مطرح شده است که برخی از داروهای لاغری محتوی کریستال و شیشه بوده و در آینده در سیستم بدنی فرد مصرف کننده و فرزند وی تاثیر منفی ایجاد خواهد کرد.
دکتر آناهیتا ناظم پور، متخصص زنان و زایمان در این زمینه می گوید: وقتی خانمی در دوران پیش از بارداری با رژیم های سفت و سخت در کوتاه مدت کاهش وزن پیدا می کند، در سیستم بدنی وی برخی اختلالات متابولیسم ایجاد می شود که روی محور مغزی – تخمدانی اثر گذاشته و تخمدان را از فعالیت نرمال قبلی خارج می کند، در نتیجه موجب بروز مشکلاتی می شود که از جمله آنها می توان اختلالات قاعدگی، تخمک گذاری و بارداری و … را نام برد.
وی این اختلالات را چنین تشریح می کند: فردی که بر اثر رژیم های سفت و سخت غذایی دچار اختلالات جسمی شده با بروز اختلالات قاعدگی شاید مدتی طولانی قاعده نشود، همچنین تخمک گذاری نرمال فرد در هر ماه با مشکل مواجه شده و با ایجاد اختلال بارداری، حاملگی به تعویق می افتد.
این متخصص بیماربهای زنان با بیان اینکه در چند سال اخیر مصرف خودسرانه قرصهای لاغری خیلی شایع شده است، این اختلالات در صورت عدم مشورت با متخصص و مصرف خودسرانه قرصهای لاغری و رژیم های سفت و سخت غذایی در اغلب گروه های سنی ایجاد می شود، یادآوری می کند: بیمارانی دارم که از دختران ۱۶ تا زنان ۳۵ یا ۴۰ ساله را شامل می شود که با استفاده از قرصهای لاغری دچار اختلالات متابولیسم شده و تخمدان بیمار نارسا می شود؛ دخترانی که با کاهش ۲۰ کیلو وزن در طول ۲ ماه بدن خود را به شکل زنان یائسه دچار کرده اند.
ناظم پور با بیان اینکه متاسفانه ایرانیان در جذب نکات منفی هرچیزی استاد هستند، می گوید: اپیدمی کاهش وزن و افزایش وزن در کشور بوجود آمده و خانمهای ایرانی با دیدن مانکن های غربی تشویق می شوند تا بدن خود را به همان سایز درآورند غافل از اینکه ما، ژن متفاوتی داریم خانم ایرانی اجباری ندارد که وزنش انقدر پائین آید.
دکتر آناهیتا ناظم پور، تاکید می کند: وقتی خانمی در دوران پیش از بارداری به میزان زیادی لاغر می شود به همان میزان که چربی از دست می دهد ویتامین و مواد لازم سلامتی اش را نیز از دست می دهد، وقتی مدتی بعد با همین سیستم بدنی و وزن زیر استاندارد حامله می شود بچه هایی به دنیا می آورد که رشد جنینی کمتر از سطح استاندارد دارند که اصلاحا گفته می شود IUGR رشد جنینی داخل رحمی عقب افتاده است.
وی ادامه می دهد: در این صورت SGA (نسبت رشد جنین به سن حاملگی) عقب می افتد و بچه ای که کمتر از وزن استاندارد به دنیا می آید، سیستم ایمنی ضعیف تر دارد، در طول زندگی در مقابل عفونتهای محیطی آسیب پذیرتر بوده و شرایط مستعدی در برابر عفونتها دارد. این کودک از نظر قد و وزن نیز نسبت به حد نرمال جامعه پائین تر است.
×××××
با این حال، با وجود گرایش زنان و دختران جوان به لاغری و داشتن اندام باریک علیرغم شیوع بیماریهایی چون کم خونی در میان همین دختران سرنوشت و سلامتی فرزندانی که در سالهای آینده از مادران ضعیف به دنیا خواهند آمد جای درنگ دارد.
مقایسه ای ساده میان نسل جوان امروز و دیروز وضعیت نسل آینده را در سایه ای از ترس نشان می دهد. جوانان امروز از مادرانی سالم و قوی بنیه به دنیا آمده اند، مادرانی که تغذیه درست و تنی سلامت داشته اند فرزندانی کم خون، ضعیف و بیمار بزرگ کرده اند اما مادرانی که قوت غالبشان پیتزا و ساندویچ و نوشابه است و نیمی از سال با رنگی پریده، تنی ضعیف دچار سرماخوردگی و سردرد و عضله درد و … هستند با کودکانشان چه خواهند کرد؟