یکی از فعالان حوزه سینما با بیان اینکه تبریز همواره مهد سینما و تئاتر بوده و هنرمندان شاخصی را پرورش داده است، گفت: این شهر پتانسیلهای بین المللی هنری نیز دارد.
الدار بورا یکی از فعالان حوزه سینمایی در زمینه کارگردانی ، نویسندگی و سینماتوگرافر ایرانی مقیم کشور ترکیه، که فعالیت هنری خود را از سن نه سالگی در زمینه تئاتر شروع کرده و بعدها با ورود به عرصه کارگردانی فعالیت هنری خود را در راستای سینما دوچندان کرده است.
وی در کشور ترکیه با شبکه های تلویزیونی همچون show tv، tnt و بسیاری دیگر از آنها همکاری داشته که موفق به کسب جوایز از سوی دولت ترکیه و شبکه های آن کشورشده است، ناگفته نماند الدار بورا از جمله فیلمسازان موفق تبریزی بوده که توانسته موفقیت هایی در سطح کشوری و بینالمللی به دست اورد.
در همین راستا، آذر صبح گفت و گویی با کارگردان موفق عرصه سینما (الدار بورا) صورت داده است که در ادامه میآید…
*فعالیت هنری خود را از چه سنی آغاز کردید؟
فعالیت هنری را از سن نه سالگی و با حمایت مادرم شروع کرده ام، از تئاتر وارد سینما شده و سپس کارگردانی را تحت عنوان شغل کاری قرار دادم و پس از گذراندن دوران نظام وظیفه تصمیم به مهاجرت گرفتم.
* دلیل مهاجرت شما از تبریز چیست؟
آدمی در نظر دارد که در کارهایش سیر صعودی داشته باشد، در همین مسیر گاهی مجبور به ترک دیار می شود من نیز به دلیل پیشرفت در کارهایم اقدام به مهاجرت کردم، اگر همدلی و همکاری در عرصه سینمایی وجود نداشته باشد، هنرمندان مجبور به ترک دیار خواهند بود.
متاسفانه برخی عوامل در شهر تبریز موجب بی مهری در عرصه ی سینما و فیلم است که این عامل نوعی بی حرمتی به هنر است، معتقدم در تبریز پسرفت بیشتر از پیشرفت بوده که باعث ناراحتی می شود، به قول یکی از اساتید اگر هنر و انسانیت نتوانند در کنار هم زندگی کنند بگذارید هنر بمیرد.
تبریز همواره شهری هنرپرور بوده که هنرمندان شاخصی را در خود جای داده است همچنین با تلاش و همکاری این هنرمندان می توان یک شهری با فرهنگ بسیار غنی به بار آورد که این کار از خود آدمی نشات می گیرد.
سینمای شهر تبریز جشنواره کن خاورمیانه به شمار می رود چرا که تبریز همواره مهد تمدن سینما و تئاتر بوده است، به صراحت تمامی می توان گفت سینمای تبریز از قدرت بسیار بالایی برخوردار است.
*به نظر شما جهت رشد و ارتقاء سینما چه عواملی ضروری است؟
بودجه کلان و آموزش و تولید مستمر برای ارتقای سینمای استان ضروری است، ستاره سازی نیز در این راستا تاثیر چندانی ندارد، ستاره سازی از دهه ی ۱۹۰۸ در برخی کشورهای خارجی از آثار ادبیاتی وارد سینما شده و تاکنون تداوم یافته است، بر این باورم سینمای ما به ستاره سازی نیاز ندارد و همدلی اولویت اصلی برای پیشرفت آن است.
* در خصوص سینما، کتابی نگارش کردید، در این خصوص توضیحاتی بفرمایید..
کتاب به زبان ترکی استانبولی نگاشته شده که در شهر استانبول به چاب خواهد رسید، نام این کتاب “۳۵میلی متر و اونجه سینما” بوده که در آن تاریخ ، اسناد و حقیقت های سینمایی شرح داده شده است.
* به نظر شماعلت گرایش زیاد به ساخت فیلم در کشورهای مختلف جهان چیست؟
فیلم سازی ۵ مرحله توسعه، پیش تولید، تولید، پس تولید و توزیع را شامل می شود در این راستا بزرگترین مشکل در شهر ما نبود توسعه است که باید رعایت گردد.
همچنین ارائه پروژه از عوامل اصلی فروش فیلم به شمار می رود که درصورت ضعف این امر موجب کم شدن مخاطب می شود.
*باتوجه به بضاعت سینمای کشور، آیا میتوان به اکران بینالمللی هم امیدوار بود؟
در تمامی کشورهای جهان هنرمندان با لیدرهای سینمای جهانی همکاری می کنند و این عامل موجب اکران بین المللی است که سینماگران کشور مانیز می تواند با همکاری در این زمینه موفقیت چشمگیری را کسب کنند.
* تفاوت هنر سینما درترکیه نسبت به سینمای ایران چگونه است؟
فعالیت سینمایی در کشور ترکیه در عین آسانی دشوار ی های بسیاری را به همراه دارد، در این کشور یک سیستم کاپیتالیستی وبورژوالیستی در عرصه هنر سینمایی حاکم است، ناگفته نماند سیستم سینمایی در برخی موارد شبیه کشور ایران بوده و برخی از هنرمندان با سرمایه گذاری در این زمینه وارد عرصه سینمایی شده اند.
فعالیت های کارگردانی وتهیه کنندگی در کشور ترکیه به صورت قراردادی از سوی دولت بوده که به ثبت قانونی می رسد.
اساسی ترین مشکل سینمای ایران فرهنگ سازی برای تشویق مردم برای حضور در سینماهاست، که باید با همکاری هنرمندان تغییر یابد تا سینما مخاطبان خود را جذب کند.