“قارچ سمی در اثر قطعه قطعه شدن تغییر رنگ میدهند، اگر در یک آب جوش جوشانده شود بخارات حاصل از قارچ سمی، قاشق نقره ای را سیاه می کند، اگر قارچ سمی را در شیر خوراکی بیاندازیم شیر را می برد، قارچهایی که پایه آن در کیسه ای قرار دارد سمی است” این قضاوتهای عجولانه در کمتر از دو ماه گذشته ۱۵ نفر را به کام مرگ کشانده است.
آذر صبح/ زهرا حیدری آزاد: قارچ سمی هیچ پادزهری ندارد، این روشنترین پاسخ مراکز درمانی درباره اپیدمی است که براساس آخرین آمار اعلامشده، تاکنون ۱۰۱۷ را مسموم و جان ۱۵ نفر را گرفته است.
“در نیمه غربی کشور بارندگیهای بهاری افزایش داشته است، به دنبال این شرایط جوی ، قارچهای خودرو فرصت مناسبی برای رشد پیدا کردهاند” ؛ توضیحی کوتاه برای مسمومیتهای عجیب قارچی در کشور که این روزها از سوی مسئولین پزشکی و سلامت در رسانهها منتشر میشود.
نه تنها آمار مسمومیت ها کاسته نشده بلکه جدیدترین آمار از افزایش تعداد مسمومیت به ۱۰۱۷ نفر و فوت ۱۵ نفر خبر میدهد. این مسئله نشان از این دارد که مسموم شدگان هم چندان با این دلیل ارائه شده برای افزایش مسمومیت ها موافق نیستند. آنها معتقدند همان !قارچهای همیشگی و هر ساله را مصرف کردهاند و دلیل مسمومشدنشان را نمی دانند!
متأسفانه عدم اطلاع از عوارض خطرناک مصرف قارچها و برخی تصورات غلط درباره قارچها مثل این تصور که در صورت پختن قارچهای سمی، سم موجود در آنها از بین خواهد رفت(!) باعث تهدید جان بسیاری از مردم کشورمان شده است.در همین رابطه، دبیر انجمن سمشناسی و مسمومیتهای ایران گفته است: اینگونه قارچها بر اثر پختن، کبابی یا آبپز کردن، باز هم سمی میمانند و مواد سمی آنها تخریب نمیشود.
مسمومیت قارچ های سمی به آذربایجان شرقی هم رسیده و در تازه ترین اخبار منتشره سرپرست روابط عمومی مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی آذربایجان شرقی گفته مسمومیت قارچ های سمی در آذربایجان شرقی جان ۱۳ نفر را به خطر انداخته است.
وحید شادی نیا، در گفت و گو با آذر صبح افزود: ۴ نفر از مسموم شدگان که یک نفر پیرمرد ۸۰ ساله نیز میان آنهاست در قسمت ICU و ۳ نفر دیگر در بخش مسمومیت بیمارستان بستری هستند، مابقی ترخیص شده اند.
شادی نیا یادآور شد: این قارچ ها به صورت دست چین از طبیعت ورزقان، اهر، تبریز، بناب تهیه شده اند.
وی در تشریح علائم این مسمومیت گفت: علائم در همه بیماران به صورت گوارشی، ولی به صورت های مختلف بروز داده شده است مثل تهوع، استفراغ و در برخی موارد شاهد کما رفتن بیمار نیز بوده ایم .
این مقام مسئول در خصوص پیشگیری گفت: با توجه به این که فصل رشد قارچ و تنوع قارچ ها نیز زیاد است به هیچ وجه از قارچ فله ای استفاده نشود چون تشخیص قارچ خوراکی و غیر خوراکی کار سختی بوده و مصرف کنندگان باید برای حفط ایمنی خود و عزیزانشان از قارچ های بسته بندی شده استفاده کنند.
وی گفت: علائم مسمومیت در کسانی که قارچ های سمی خوردهاند ، بین ۴ تا ۵ ساعت و گاهی ۱۲ تا ۱۶ ساعت علائم مسمومیت را نشان میدهند، بنابراین باید بسیار مراقب بود.
شادی نیا با تاکید براینکه در آن ها ظاهر می شود، تصریح کرد : این نشانه ها شامل استفراغ، بی حالی، عطش زیاد، دل درد، سرگیجه و همچنین عوارض روحی است که در این مواقع باید فورا بیمار مسموم را به مرکز درمانی برسانیم.
توصیه های ستاد پدافند غیرعامل وزارت بهداشت در خصوص مصرف قارچ
ستاد پدافند غیرعامل وزارت بهداشت توصیه میکند هشدارهای زیر را جدی بگیرید.
۱ ــ اگر سلامتی خود را دوست دارید نهتنها باید از خوردن قارچهای وحشی و ناآشنا خودداری کنند، بلکه به آنها دست هم نزنید زیرا خطر مسمومیت از طریق پوست نیز در برخی گونههای قارچها وجود دارد.
۲ ــ تشخیص سمی یا خوراکی بودن قارچ کار سادهای نیست و تنها راه دقیق از طریق آزمایشگاه امکانپذیر است بنابراین به هیچ عنوان نباید آن را در زیر زبان آزمایش کنید.
۳ ــ تنها از قارچهایی که در فروشگاههای معتبر و در بستهبندیهای بهداشتی عرضه میشوند استفاده کنید.
۴ ــ در صورت مصرف قارچ خودرو و یا قارچهایی که از افراد متفرقه خریداری کردهاید و مشاهده علائمی شبیه مسمومیت مانند درد شکم، تهوع، استفراغ و سرگیجه، سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کنید.
۵ ــ در صورت حضور در طبیعت مراقب کودکان و تماس آنها با قارچها و گیاهان باشید.
۶ ــ بهداشت فردی را رعایت نموده و در صورت لمس قارچ، دستها را با آب و صابون بشویید.
۷ ــ در صورت مشاهده علائم مسمومیت و وجود تهوع و استفراغ و اسهال، آب و مایعات فراوان مصرف نموده و سریعاً به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنید.
سخن آخر اینکه تشخیص قارچ سمی از قارچ خوراکی در طبیعت کار بسیار سختی است؛ بهتر است هنگام گذر در طبیعت، از چیدن و خوردن هرگونه قارچی، خودداری و علاوه بر آن از خرید قارچ فله ای نیز اجتناب کرد.