افطاریهای مجلل بلای معنویت ماه مبارک رمضان شده است، دیگر کمتر میهمانی افطاری را میتوان یافت که سادگی رکن اصلی آن باشد، انگار فراموش کردهایم که این ماه، ماه نیکی و سادگی است نه ماه تجمل و سفرههای میلیونی….
آذر صبح/زهرا حسین زاده: بچه که بودیم، روزه کله گنجشگی میگرفتیم و برای میهمانیهای افطاری فامیل دلمان غنج میرفت، دست بزرگترها را میگرفتیم و راهی میهمانی میشدیم، سفرهها زیبا، ساده و با صفا بودند، عطر نان تازه، تیکه های خوشمزه نان و پنیر و خرما و یک لیوان چای؛ این تمام چیزی بود که روزهداران با آن افطار میکردند، یک سوپ و آش ساده هم بعدها به سفره افطار ما اضافه شد، اگر اشتهایی باقی میماند صاحب خانه شام مختصری را هم تدارک میدید و بعد نوبت به نماز و گفتوگو و بازیهای بچگانه ما میرسید.
الان دیگرکمتر چنین سفرههایی گشوده میشود، میهمانیها بسیار مجلل و در رستورانها و تالارها برگزار میشود، نه آن صمیمت و صفای لازم را دارد و نه سادگی گذشته را.
متاسفانه از مهم ترین مسائلی که همه ساله با آغاز ماه مبارک رمضان شاهد آن هستیم ورود اسراف و تجمل گرایی در پای سفره های افطاری است که گاها نتیجه عکس از آن چه که همسو با فضیلت ماه مبارک رمضان است روی می دهد .
با توجه به اینکه روایات و توصیه های زیادی نسبت به ساده بودن سفره های افطار داریم، اما سفره های این روزگار ما هر ساله رنگین تر از سال قبل می شود و مسؤولیت بیشتری بر گردن میزبان و افطاری دهندگان می افتد .
سفره های افطاری زمانی با خرما، پنیر و سبزی و مقداری زولبیا و بامیه و شاید گاهی هم با آش و شله تزیین می شد، این روزها رنگ دیگری به خود گرفته است و پای غذا های بین المللی را به سفره های افطاری بازکرده ایم.
متأسفانه تجملات و تشریفات این روزها در افطاری برخی از مردم، با گرفتن عکس از غذاها و انتشار آن در فضای مجازی به نمایش خوراکی های متنوع تبدیل شده و رنگ و لعاب سفره های افطاری به میدانی برای چشم و هم چشمی ها تبدیل شده است.
میزبانان رمضان می پندارند هر که سفره اش رنگین تر باشد، اجرش افزون تر است!
چشم و همچشمی تا حدی است که برگزاری مراسم افطار در تالارهای مجلل، رستورانها و لابی های هتلها مرسوم شده و برخی گسترانیدن سفره افطاری در منزل را کسر شأن خود می دانند.
با اندکی تامل می توان گفت با هزینه هر یک از این نوع میهمانی های میلیونی ، می توان برای ۱۰۰۰ خانواده محروم افطاری با قیمت متوسط تهیه کرد، اما در حال حاضر ، سرو کردن ۶ نوع پلو و انواع خورشت ها نشان افتخار برای افطار دهنده است .
حجت الاسلام عادل انصاری کارشناس مذهبی در گفت و گو با آذر صبح در خصوص برگزاری افطاری های مجلل ، گفت : دین مبین اسلام مومنان را نسبت به اسراف و پهنکردن سفره رنگین آنچنانی که بعضا به دنبال ثواببردن نیستند، پرهیز داده است.
وی افزود : سادهزیستی یکی از رفتارهایی است که هم باعث آرامش روانی میشود و هم انسان را از رقابتهای ناسالم اجتماعی در امان نگه میدارد. تشریفاتگرایی و اشرافیگری، از عارضههای اجتماعی است که بعضی از افراد گرفتار آن شدهاند و برخی دیگر برای عقب نماندن از قافله جامعه از دیگران تقلید میکنند.
وی با بیان اینکه عامل همه اسراف های سفره های افطاری بی تقوایی و تشریفات است ، افزود: اگر مهمانی های سازمان ها از پول بیت المال باشد ، این کار صحیح نیست .انصاری افزود : اگر بخواهند می توانند با پول مهمانی افطار، به چند خانواده بی سرپرست کمک کنند اما این کار را در ماه رمضان اغلب انجام نمی دهند و سفره های آنچنانی افطار را ترجیح می دهند .
وی خاطر نشان کرد: اسراف همیشه و در همه اوقات حرام است و حرمت آن در ماه رمضان چندین برابر میشود یعنی، همانطور که عبادت و نیکی در ماه رمضان نزد خدا ثوابی بیشتر از سایر ماهها دارد، اسراف و تبذیر نیز گناهی مضاعف است
انصاری با بیان اینکه برای مقابله با اسراف در کشور باید فرهنگ سازی شود، افزود : لازم است در مرحله اول ضرورت مقابله با اسراف در جامعه نهادینه شود و به صورت فرهنگ درآید، در این صورت است که بهتدریج آثار و نشانههای اسراف و تبذیر در کشور کمرنگ میشود.
علاوه بر اسراف و تجملات که متاسفانه در میان برخی خانوادهها به اسم افطاری انجام میشود، از سوی دیگر تغییر چندانی در رفتارهای شهروندی برخی از ما به وجود نمیآید، تنها کافی است به میزان زبالههای تولید شده هر خانواده در این ماه نگاهی بیندازیم!
رضا کهولی فعال محیط زیست در گفت و گو با آذر صبح در این خصوص گفت: یکی از مهمترین درس آموخته های ماه رمضان برای ما پرهیز از اسراف و صرفه جویی است ،اگرهمین اصل مورد توجه واقع شود، منجر به تولید کمتر زباله و مصرف بهینه تر و توجه بیشتر به محیط زیست می شود .
وی افزود: رمضان باید بهانه ای باشد برای کم شدن فاصله فقیر و غنی نه آشکار شدن و نشان دادن فاصله ها با افطاری های لاکچری ، این کار ها هم لطمه های اجتماعی به جامعه می زند هم محیط زیستی که شاید جبران پذیر نباشند .
کهولی خاطر نشان کرد :یکی دیگر از موارد دراین ماه ، مصرف بیش از حد ظروف پلاستیکی یک بار مصرف است .
وی با اشاره به اینکه با وجود تلاش های زیادی که کمپین ها و فعالان محیط زیستی مختلف انجام داده و می دهند ما شاهد گسترش این فرهنگ غلط هستیم، گفت: مردم باید توجه کنند که استفاده از ظروف پلاستیکی علاوه بر آسیب هایی که برای محیط زیست دارند شدیدا سلامتی افراد را نیز به خطر می اندازند و یک باره باید ریشه این فرهنگ غلط خشک شود .
کهولی تاکید کرد: بنده به عنوان یک فعال محیط زیستی کوچک از صداسیما و رسانه ها دعوت می کنم که دراین خصوص هرچه بیشتر مردم را در جریان بگذارند و فرهنگ ساز ی کنند و تلاش کنیم یک رمضان سبز و محیط زیستی سالم داشته باشیم.