تابحال نقلی از غذاهای تبریزی شنیده اید! بعید است به عنوان یک ایرانی اهل سفر، تابه حال گذرتان به دیار آذربایجان و شهر تبریز نیفتاده باشد،تبریز علاوه برجاهای دیدنی معروف به شهر غذا و شیرینی است.
آذر صبح/ وقتی پای صحبت به غذاهای محلی ایران برسد، تبریزی ها قبل از هرچیزی به شیرینی جات و کوفته های خوشمزه شان اشاره می کنند، هرجای ایران که باشید، لابد در رستوران های سنتی ایرانی بوی کوفته های خوش آب و رنگ تبریز به مشام شما رسیده، اما کوفته ای که شما در تبریز نوش جان کنید، جدا چیز دیگری ست.
به همین جهت خوردنی های خاص و غذاهای تبریزی خوش طعم را، معرفی می کنیم که در ادامه می آید…
کوفته تبریزی
کوفته تبریزی یکی از غذاهای مشهور ایران و منتسب به شهر تبریز است، انواع کوفته در نقاط مختلف خاورمیانه تهیه میشود و نقطه تمایز کوفته تبریزی بیشتر در طرز تهیه و مواد استفاده شده در آن است.
در این غذا از انواع سبزیجات معطر استفاده میشود و بهطور سنتی گوشت این کوفته در یک هاون سنگی و با دستههاونی چوبی کوبیده شده و رفته رفته سبزیجات و لپه به آن اضافه میگردد. امروزه اغلب برای آسانتر کردن روند کار بهجای کوفتن گوشت در هاون، آن را چندین بار چرخ میکنند. در آخر تخممرغ آبپز، گردو و آلو خشک را داخل آن گذاشته و با مخلوطی از پیازداغ و زرشک تزئین میگردد. در آب این غذا از رب گوجه فرنگی و زعفران به عنوان چاشنی استفاده میشود.
دیزی سنگی (آبگوشت)
آبگوشت(شوربا یا دیزی یا پیتی) یکی از غذاهای سنتی ایران است، در طبخ آبگوشت از گوشت و دنبه گوسفند، گوجه فرنگی (و یا رب گوجه فرنگی) و برخی حبوبات از قبیل نخود و لوبیا استفاده میشود.، خوراکی رقیق که از پختن گوشت و پیاز و سیب زمینی و حبوبات درست میشود که در دو مرحله میخورند اول آب آن را با تکههای نان مخلوط نموده، میخورند (تلیت).
بقیه مواد را میتوان با گوشتکوب کاملاً کوبیده یا نکوبیده با نان، پیاز و چاشنی مانند ترشی و سبزی خوردن میل میکنند. در صورت پخته شدن در ظروف سنگی آن را دیزی سنگی مینامند، برخی افراد از طریق ترید کردن، نانهای خشک را به مصرف مفید میرسانند.
دلمه برگ مو
دلمه برگ مو یکی از انواع دلمه بوده و به عنوان یکی از غذاهای سنتی ترکی شناخته میشود، دلمه برگ بیشتر در فصل تابستان تهیه میشودوبرای تهیه این غذا برگ مو (انگور)، لپه، برنج، بلغور، و برای سبزیجات معطر از گشنیز، مرزه، شوید و تره استفاده میشود، ادویههای مورد استفاده دارچین، پودر گل محمدی، پودر فلفل سیاه، پودر فلفل قرمز و نمک و زردچوبه است.
کوکو لوبیا
هرجای ایران بروید، شهرهای مختلف کوکو و شامی های خاص خود را دارند، تبریزی های خوش ذوق هم از این قافله عقب نمانده، در میان غذاهای تبریزی ، کوکو لوبیا با تزئین زرشک و بوی دل چسب آن طعم خاص و به یاد ماندنی زیر زبان شما خواهد نشاند، در تهیه این غذا از لوبیا سبز، هویج، پیاز، گوشت چرخ کرده، سیب زمینی، زرشک و تخم مرغ استفاده میشود.
آش گوجه فرنگی
آش یکی از از غذاهای اصیل ایرانی است که تقریباً در تمام نقاط ایران پخته میشود، آش چندین نوع متفاوت دارد: از جمله آش رشته، آش ماست، آش شله قلمکار، آش جو، آش دوغ، آش گوجه فرنگی و… است.
آش گوجه فرنگی نوع دیگری از انواع آشهای ایرانی است، در طبخ این نوع آش از سبزیجات آش شامل تره، جعفری، گشنیز و نعناع و حبوبات چون لپه و برنج و گوجه فرنگی و روغن و نمک و فلفل استفاده میشود، میتوان به این آش هم کوفته ریزه اضافه کرد، این آش با نعناع داغ تزئین و میل میشود.
آش کشک یا آش رشته
آش رشته از معروفترین آشهای ایرانی است، که تبریزی ها نیز در پخت این آش تعریف بسیاری دارند، این آش را غالباً با کشک و گاهی با سرکه و حتی ترشی میخورند، بسته به عادتهای خانوادگی از این غذا به عنوان پیش غذا یا غذای اصلی استفاده میشود. همچنین گاهی در مهمانیها در فصل زمستان یا در مراسم افطار مسلمانان در ماه رمضان از آش رشته به عنوان پیش غذا استفاده میشود، آش رشته در ماه رمضان جایگاه ویژهای بین خانواده های ایرانی دارد و از جمله غذاهای مناسب این ماه است.
آش اوماج
اوماج در آذری به معنی خمیرهای خرد و کوچکی در اندازه ماش اسن که در آش می ریزند، درواقع طبخ این آش قلق های خاص خود را دارد و اگر دیر بجنبید اوماج و یا همان خمیر های کوچکی که درست می کنید به هم می چسبد و باقی ماجرا چیز جالبی نیست، اما اگر دستی در آشپزی دارید و یا آذری هستید احتمالا غذای لذیذی خواهید پخت، تبریزی ها غالبا این آش را در زمستان و برای رفع کسالت و سرماخوردگی طبخ می کنند.
خورش هویج
خورش هویج نام یک غذای ایرانی شامل مرغ یا گوشت (گوسفند یا گاو)، هویج و آلو بُخارا است، خورشت هویج یکی از بهترین خورشتهای ایرانی است و طرفداران زیادی در اقصی نقاط دنیا دارد.
آش کلم
تبریزی ها با ترکیب گوجه، لوبیا، سبزی، تره، سبزی محلی به نام کروز، جعفری و بالاخره کلم قمری باز هم دست به ابتکار خوشمزه ای زده اند، در بین آش و غذاهای تبریزی بعضی ها را اگر در تبریز پیدا نکنید بعید است در جای دیگری از ایران به چشمتان بخورد.
کباب بناب
نوعی از کباب کوبیده منسوب به شهر بناب در استان آذربایجانشرقی است، این کباب از گوشت تازه و چربیدار گوسفند، در اندازهای بسیار بزرگتر از کباب کوبیده معمولی تهیه میشود، هر پرس این نوع کباب بر خلاف کباب کوبیده معمولاً یک سیخ است.
کوکوی تره
در میان غذاهای تبریزی، کوکوها تنها به کوکوی لوبیا ختم نم یشود، کوکو تره هم یکی از غذاهای لذیذ تبریزی ست بایستی بدانید تبریزی ها علاقه بسیاری دارند که غذاهایشان را با گردو تزئین کنند،کوکوی تره هم از این حسن جداافتاده نیست و معمولا با یکی دوتا گردوی خوشمزه تزئین می شود.
خاگینه مغز دار
خاگینه نوعی خوراک ایرانی است که به عنوان دسر نیز سرو میشود. خاگینه نعنا نیز شکل تغییریافتهای از این خوراک است که بهویژه بین مردم آذربایجان رواج دارد. ترکیب تخم مرغ با ترهٔ کوهی در مناطقی مثل (اشن) به عنوان غذا یا عصرانه رواج دارد.
دویماج
دویماج غذایی است که تبریزیها در وعدهی صبحانه یا عصرانه میل میکنند، البته شهرها و استانهای دیگر هم از این غذا درست میکنند، اما کمی با دویماج تبریزی متفاوت است. تبریزیها این غذا را با نان خشک تبریزی، پنیر محلی، کره، سبزی خوردن یعنی تره، جعفری، ترخون، پونه (توصیه میکنم پونهی آن را بیشتر بریزید) و گردو درست میکنند. به عنوان یک نویسندهی خوشخوراک به شما توصیه میکنم حتما و حتما طعم ناب این غذای خوشمزه و راحت را بچشید.
آش شیله عدس
شیله هم مثل شوربا از غذاهای قدیمی تبریز هستش که امروزه کمتر کسی میپزه. بلغور، برنج، پیاز، عدس، رب گوجهفرنگی و نوعی سبزی محلی به نام «کالش» مواد تشکیلدهندهی این غذای خوشمزه هستند.
گردآورنده: سمیه گل محمدی