از سالهای اخیر اشتغال زایی یکی از دغدغه های مردم ایران بخصوص قشر جوان به شمار می رود بعد از سال ۹۶ که اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال نام گرفت، امسال نیز حمایت از کالای ایرانی نامیده شد پس در شرایطی که بیکاری یکی از مهمترین مشکلات کشور و مردم جامعه شمرده می شود برای ایجاد اشتغال ، از کوچکترین فرصت ها هم نمی شود به راحتی چشم پوشی کرد و به راحتی از آنها رد شد.
آذر صبح /زهرا حسین زاده : دراین میان یکی از مشکلات ایجاد شده برای برخی از اشتغال ها فیلتر کردن تلگرام بود این کار آسیب هایی را به این نوع از اشتغال وارد کرد، چرا که گسترش استفاده از پیام رسانها نشان داد می تواند بستری برای شکل گیری و گسترش فعالیت برخی کسب و کارها و ایجاد اشتغال باشد.
گسترش استفاده از تلگرام مخصوصا برای ترویج و رشد مشاغل خانگی نیز تاثیر مثبتی داشته است اما مسئله این است که با فیلتر کردن تلگرام این شغل های به وجود آمده نیز آسیب دیده اند و کسی پاسخگوی این مشکلات نیست .
شبکه اجتماعی تلگرام با رد و بدل کردن روزانه ۱۵ میلیارد پیام پرطرفدارترین شبکه اجتماعی در ایران است و یکی از مزیت هایی که تلگرام برای کاربران داشت این بود که هر کاربر ایرانی بطور میانگین در ۱۰کانال عضویت دارد و روزانه بیش از ۱۰۰مطلب را از تلگرام مطالعه می کنند. که در نوع خود در جامعه ایرانی که به پایین بودن سطح مطالعه مشهور است، قابل تامل است.
به صراحت می توان گفت : سرعت انتقال اخبار دست اول در شبکه های اجتماعی بسیار بیشتر از شبکه های تلویزیونی که گاها ممکن است بخشی از خبر را هم بنا به مصلحت سانسور نمایند.
دراین میان با توجه به اینکه تلگرام در ایران فیلتر شده است، کاربران ایرانی باز هم ازاین شبکه اجتماعی در اطلاع رسانی سریع اخبار کمک می گیرند و شاهد فعالیت کانالهای خبری با تعداد اعضای بالا هستیم که اخبار روز ایران و جهان را ثانیه به ثانیه در آنها می توان مشاهده کرد.
هر چند می توان برای هر شبکه اجتماعی نقاط منفی نام برد اما همانطور که حتی بسیاری از دولتمردان معتقدند نقاط مثبت این پیام رسان بسیار بیشتر از منفی بوده است.
حمایت از تولیدات ملی بسیار امر پسندیده ای است اما این امر تنها با ایجاد محدودیت حاصل نمی شود و راه هایی دیگری هم برای جذب مردم به پیام رسان های داخلی وجود دارد.
تلگرام یک شبکه اطلاعاتی است درواقع می توان گفت که یک اتوبان بی انتهاست همانطور که نمی توان چاقو را به خاطر خطراتی که دارد کنار گذاشت و از فوایدش استفاده نکرد ، شاهراه های اطلاعاتی هم اینگونه هستند و اگر از آن ها استفاده نکنیم به ضرر ماست و اکنون با فیلتر کردن تلگرام ،برخی کسب و کار های تلگرامی به بن بست خورده اند .
با فیلتر تلگرام شغل ده ها هزار نفر که از این طریق به اشتغال مشغول بودند خدشه دار شد . خیلی از خانواده ها از این طریق کالاهایشان را برای فروش تبلیغ می کردند و بسیاری از دانشجویان از راه دور با هزینه بسیار کم از این طریق با خانواده هایشان در ارتباط بودند.
اگر بتوانیم شبکه داخلی بسازیم که توان رقابت با شبکه های جهانی را داشته باشد و در سطح جهان شناخته شود بسیارعالی است اما در حال حاضر فیلترینگ تنها باعث استفاده بیشتر مردم از فیلتر شکن می شود و تجربه ثابت کرده که مردم از پیام رسان های داخلی بعد از فیلترینگ شبکه های جهانی استقبال نمی کنند و فقط بازار فیلتر شکن ها داغ تر می شود .
یک فعال عرصه مجازی در گفت و گو با آذر صبح در این خصوص گفت: با فیلتر شدن تلگرام کسب و کار های اینترنتی از بین رفته و تنها ۲۰ درصد درآمد قبل از حالتِ فیلترینگ ( آن هم در خوشبینانه ترین حالت ) از کانال حاصل می شود ، با این اوضاع به وجود آمده ، درآمد حاصل از کانال کفاف هزینه های جاری مانند اینترنت ، بسته اینترنتی و … را نمی دهد.
وی در خصوص آسیب های به وجود آمده از فیلترینگ ،گفت : آسیب ها هیچگاه در کشور ما جبران نمی شود ، ما سه سال تمام روی کانال ، به صورت شبانه روز زحمت کشیدیم و آن را از صفر به شصت و شش هزار نفر رساندیم ، هزینه های ما در این مدّت ، بیش از سیصد میلیون ریال بوده است ، که البته بیش از هفتاد درصد آن ، از خود مجموعه حاصل شده بود.
وی با بیان اینکه با سرمایه گذاری های کلان برای کانال های تلگرامی با فیلترینگ آن تمامی سرمایه ها از دست رفته است ،گفت : ما مشتی نمونه از خروار هستیم ، باور کنید بوده اند کسانی که چند صد میلیون تومان شاید برای مجموعه شان هزینه گذاشته اند که دیگر جبران شدنی نیست و کسی هم جبران نخواهد کرد.
وی خاطر نشان کرد : با فیلتر شدن تلگرام ، تعداد اعضای کانال ، کاهش ملموسی نداشته و چون مردم دائما آنلاین نیستند ، بازدیدهای پست ها با کاهش روبرو شده و این موضوع ، آسیب های وارده به ما ادمین ها را دو چندان می کند ، جون تبلیغات ما مبتنی بر بازدید است.
این فعال عرصه مجازی در خصوص انتقال کانال های تلگرامی به پیام رسان داخلی گفت : بحث اول کشش پیام رسان های داخلی است که در حیطه ی ما نیست و نمی توانیم در مورد آن ، اظهار نظر کنیم ؛ بحث دوم این است که به خیلی ها اجازه ی کسب و کار در پیغام رسان داخلی داده خواهد شد .
وی گفت : ما کاربر هفت – هشت ساله داریم تا هفتاد ساله و بالاتر ؛ از محروم ترین روستاها و از کشاورز ، کارگر معدن و … گرفته تا مسئولان استانی ، کشوری و … در مجموعه حضور دارند .
وی افزود : دختر یا پسری که در مقطع تحصیلی ابتدایی هست ، با فیلترشکن به تلگرام می آید ، پاسخگوی این آسیب اجتماعی که به بدنه ی کودک و نوجوان جامعه وارد می شود، چه کسی خواهد بود؟
این فعال مجازی با اشاره به اینکه درآمد تلگرام ، منحصر به ادمین های کانال ها و گروه های گسترده نیست ، عنوان کرد : افراد زیادی هستند که محصولات خود را از طریق تلگرام معرفی می کنند و مشتری جذب می کنند ؛ طیف درآمد بسیار گسترده است. من سؤالی می پرسم از شما و مسئولان ، این مبلغ هایی که ما ادمین کانال ها به عنوان درآمد داشتیم و هم اکنون از بین رفته است ، کجا می رود؟!
وی افزود : بنده کارشناس مسائل اقتصادی نیستم ،اما وقتی این مبالغ از گردش و چرخش حذف می شود ، اقتصاد ضربه می بیند ؛ درآمد امثال ما از بین می رود ، خریدهایمان کمتر می شود ، خوب مسلم است که به شغل های مجاور نیز به صورت غیرمستقیم ضربه می زند.
وی در خصوص ادامه فعالیت کانال تلگرامی خود گفت : وقتی درآمدمان کفاف هزینه های جاری را نیز نمی دهد ، باید روز به روز فعالیت ها را کم کنیم ، اما عشق و علاقه ای که داریم ، بر این وضع غلبه می کند و به روحیه ی ما اجازه ی شکست خوردن را نمی دهد .
مجید حسینی نژاد بنیان گذار سایت علی بابا (خرید و فروش بلیط آنلاین هواپیما،قطار، اتوبوس) درگفت و گو با آذر صبح درخصوص فیلترینگ تلگرام گفت : تلگرام به خاطر اقتصاد فیلتر می شود ارزی که قرار بود خرج شود ، این موضوع ضربه اقتصادی به کشور می زد
وی افزود : فیلتر شدن تلگرام دلیل بر این نیست که نتوانیم به اتجام کارها ادامه دهیم حتما شبکه های دیگری نیز جایگزین می شود .و کسب و کارها دوباره شکل خواهند گرفت
وی تاکید کرد : اگراین کار مانند جایگزینی وایبر با تلگرام نرم تر انجام می شدمی توانست تاثیر بهتری داشته باشد.
حسینی نژاد گفت :فیلتر کردن در همه جای دنیا اتفاق می افتد چین پیام رسان های غربی را در مرحله اول فیلتر می کند و در شبکه های اجتماعی خودشان به فعالیت می پردازند چون موضوع امنیت ملی است یک نرم افزار داخلی می تواند اعتماد مردم را به خود جلب کند .
یک مدیر کانال تلگرامی نیز در گفت و گو با آذر صبح ، با بیان اینکه بعد از فیلترینگ تلگرام به عنوان کسی که از این محیط در آمد داشتیم و به کسب و کار های نوپا کمک می کردیم ضربه ای وارد شد که شاید غیر قابل جبران باشد گفت : افرادی که فروشگاه های اینترنتی داشتند کسب و کارهای آنها تا حدودی از بین رفت و نتوانستند مثل سابق درآمد داشته باشند .
وی افزود : این افراد با سرمایه اندک با کسب و کاری که راه انداخته بودند می توانستند خدماتی را برای مردم ارایه دهند و کسب درآمد کنند ، ولی باتوجه به شرایط اقتصادی بیرون از فضای مجازی برای ایجاد کسب و کار برخلاف تلگرام سرمایه های کلانی نیاز هست و به این سادگی نمی شود راه اندازی و جبران کرد .
وی با اشاره به اینکه در ۱۰روز اول فیلترینگ تلگرام کاهش بازدید کننده داشتیم ، ادامه داد : بعد از مدتی مردم به سمت تلگرام بازگشتند و بازهم تبلیغات خودرا به کانال های تلگرامی می سپارند.
این فعال مجازی افزود : متاسفانه مردم از پیام رسان های داخلی استقبال نکردند ، سرعت اینترنت و زمینه فعالیت ها و طراحی اپیلیکیشن جذاب نبود چراکه اگر جذابیت داشت خودمان به پیام رسان های داخلی پیام رسان های داخلی منتقل میشدیم .
وی خاطر نشان کرد :پیام رسانی که در مدت زمان کمی چندین بار آپدیت بخواهد موجب نارضایتی مخاطب می شود ، همچنین هیچ امتیازی برای مدیران کانال ها در نظر گرفته نشد.
وی تصریح کرد : بحث پیام رسان داخلی صرفا یک اپیلیکیشن نیست و باید خدمات دهی آن در نظر گرفته شود .
وی با بیان این که دنیا به سمت فضای مجازی در حال حرکت است ، گفت : نمی توانیم از دنیا عقب بمانیم .
مدیر کانال تلگرامی با بیان اینکه با فیلتر کردن شبکه های مجازی مردم نمی توانند به روش سنتی محصولات خود را معرفی کنند ، افزود : در شبکه های اجتماعی با حداقل امکانات می توانند محصول ایرانی خود را معرفی کنند اما در غیر این صورت باید ۱۰میلیون برای اجاره بیلبورد خرج کنند که در توان هر تولید کننده ای نیست.
علیرضا جباریان فام رییس اتحادیه کفاشان تبریز نیز در گفت و با خبرنگار آذر صبح در خصوص آسیب فیلترینگ تلگرام در صنعت تولید و فروش کفش تبریز، افزود : فروش کارخانه ای کفش تبریز در تلگرام صورت می گرفت که اکنون بامشکل مواجه شده ایم چرا که در نبود فروش مجازی عده ای نمیتوانند دسترسی مستقیم به بازار کفش داشته باشند، تاثیر منفی در فروش کالا به وجود آورده و اگر اینگونه پیش برویم فضای فروش ، کسب و کار را ازدست میدهیم.