در طول ایام و مناسبت های مختلف سال ، تبریزی ها به خاطر داشتن تنوع مختلف غذایی و طبخ مختلف غذا ها ، دسر ها و نان ها به خوش خوراک های ایران معروفند.
به گزارش آذر صبح ،نان رمضان تبریز در ایام ماه مبارک رمضان زینت بخش سفره افطار روزه داران در تبریز هست ودر همه قنادی های شهر پخته می شود.
تبریزی ها این نان را فقط در ماه رمضان تهیه می کنند که طرز تهیه آن به این ترتیب می باشد:
مواد لازم:
تخم مرغ ۳ عدد و یک عدد زرده برای رومال
آرد پنج الی شش لیوان
ماست شیرین یا شیر نصف لیوان
شکر ۱۵۰ گرم معادل دو سوم لیوان (معادل ۹ قاشق غذاخوری)
روغن مایع نصف لیوان
کره ۵۰ گرم
آب ۱/۴لیوان
خمیر مایه یک و نیم قاشق غذاخوری
بهبود دهنده نان ۱ قاشق چایخوری (بهبود دهنده رو میتونید از لوازم قنادی یا نان فانتزی ها تهیه کنید، اگه در دسترس نداشتید میتونید با همون مقدار بکینگ پودر جایگزین کنید)
نمک یک دوم قاشق چایخوری
شیره انگور یا عسل مقداری برای رومال نان
نکته: همه مواد باید به دمای محیط رسیده باشند.
طرز تهیه:
۱-برای درست کردن نان رمضان ابتدا کره را ذوب کرده و داخل کاسه ای که خمیررا میخواهیم درست کنیم میریزیم.
۲- روغن مایعرا اضافه کنید .ماست و شکر رو هم اضافه می کنیم.خمیر مایه را هم با آب عملآورید وروی ماست وشکر بریزید.
۳- بهبود دهنده یا بکینگ پودر را بریزید و با چنگال خوب هم بزنید تا یکدست بشود.نمک را اضافهکنید.تا جایی که ممکن است از بهبود دهنده کمتر استفاده کنید چون شیمیایی بوده وضرر دارد.
۴- تخم مرغ ها را هم اضافه کنید. اگه تخم مرغ هایی که استفاده میکنید درشت هست میتوانید
یکی از زرده ها را نگه داشته و برای رومالی نان استفاده کنید ولی اگر کوچک باشند از یک زرده جدا برای رومال
استفاده کنید.
۵- هم بزنید تا مایع یکدست بشود، آرد را اضافه کنید، حدود پنج الی شش لیوان(برای نچسبیدن خمیر به دست کمی آرد به دستانتان بزنید)
۶- پنج لیوان از آرد را بریزید و لیوانششم را کنار دستتان بگذارید.
۷- باانگشت شروع کنید به مخلوط کردن خمیر کناره های خمیر را بگیرید و به وسط بکشید و با کف دستتان خمیر را به بیرون هل بدهید.
۸-تا جایی که لازم است آرد اضافه کنید،ممکن است همه آرد استفاده نشود.
۹- ده دقیقه تا یک ربع باید خمیر ورز داده بشود، اگه ورز دادن خمیر برایتان سخت است صد بارخمیر را برداید و به ظرف بکوبید که همان نتیجه را میگیرید.
۱۰- خمیر آماده شده را گرد کرده وداخل کاسه بگذارید.
۱۱- روی کاسه را با نایلکس یا سلفون بپوشانید و در جای گرم استراحت بدهید.در فصل گرما درمحیط آشپزخانه میتواند بماند ولی در فصل سرما بهتر است کنار شوفاز یا بخاری بگذارید و رویش رابا پتو بپوشانید
۱۲- وقتی حجم خمیر دوبرابر شد آماده است. زمان دقیق نمیتوان گفت که در چه مدتی حجم خمیر دو برابر میشود. بستگی به نوع خمیر و دمای محیط یک الی دو ساعت زمان بر است
۱۳- چون داخل خمیر استفاده شده است زمان بیشتری لازم است تا حجمش دوبرابر بشود.وقتی خمیر آماده شد در حد سی ثانیه دوباره ورز بدهید تا هواگیری شود..
۱۴- نصف خمیر را داخل سینی فر که چرب شده است یا کاغذ روغنی انداختیم به شکل دایره یامستطیل باز کنید.نصف دیگر خمیر را چند قسمت کنید و هر قسمت را به شکل نواری باز کنید.
۱۵- یک سر نوار رو بگیرید و با دستتان بالا ببرید تا نوار باریک شود.بعد برش بزنید و به شکلحصیری روی خمیر بچینید.
۱۶- اول یک ردیف نوارهای موازی بعد عمود برآنها تا به شکل ضربدری در بیاید.باقیمانده خمیر راباز نواری باز می کنیم. به صورت مارپیچ دور نان شکل میدهیم.
۱۷-روی خمیر را با کیسه فریزر بپوشانید و بیست دقیقه استراحت بدهید تا دوباره خمیر حجم بگیرد.
۱۸- فر را با حرارت صد و هشتاد درجه در فرهای گازی و صد و شصت در فرهای برقی روشن کنید
تا گرم شود.
۱۹- بعد از استراحت دوم روی خمیر را با مخلوط زرده تخم مرغ و دو قاشق شیره انگور یا عسلرقیق رومال کنید.روی نان را کنجد بپاشید.
۲۰- خمیر را داخل فر که گرم شده بگذارید و روی بیست دقیقه تنظیم کنید. در طبقه پایین بایدیک سینی فر خالی باشد تا حرارت زیاد باعث سوختن زیر نان نشود، یک کاسه آب جوش درطبقه پایین و سینی نان را در طبقه وسط بگذارید.
۲۱- بعد از بیست دقیقه پنج دقیقه هم گریل را روشن کنید تا روی نان طلایی شود .البته اینزمانها در فرهای مختلف ممکن است کمتر یا بیشترباشد و باید خودتان چک کنید تا زمانی که نان بهاندازه دلخواه طلایی شد از فر در بیاورید .
۲۲- بعد از اینکه از فر در آوردید باز روی نان را شیره انگور یا عسل یا شیره شکر بزنید.
گردآوری: زهراحسین زاده