چند فعال سیاسی و اقتصادی چین و ایران حضور روحانی در چین را علاوه بر تعمیق روابط دو کشور ، زمینه ساز فرصت های جدید اقتصادی برای بازرگانان دو طرف عنوان کردند.
به گزارش آذر صبح به نقل از ایرنا، تحلیلگر ارشد موسسه مطالعات بین المللی چین با اشاره به حضور حسن روحانی رییس جمهوری ایران در اجلاس سازمان همکاری شانگهای اظهار داشت: حضور روحانی در «شانگهای» به تعمیق روابط چین و ایران می انجامدم.
‘ لی گوفو’ تحلیلگر ارشد موسسه مطالعات بین المللی چین (china institute of international studies) افزود: دیدار ‘روحانی’ با ‘شی جین پینگ’ زمینه های پیشبرد توسعه و تعمیق روابط دو جانبه را فراهم می کند و در زمینه های استفاده بهتر و بیشتر از ظرفیت سازمان همکاری شانگهای را نمایان می کند.
او با اشاره به سفر سال ۲۰۱۶ رییس جمهوری چین به ایران و ارتقا سطوح روابط دو کشور به همکاری های راهبردی افزود: اجلاس شانگهای و حضور رییس جمهوری ایران د این اجلاس فرصتی برای تجدید روابط راهبردی دو کشور است.
مدیر مرکز خاورمیانه موسسه مطالعات بین المللی چین به ظرفیت های همکاری و سرمایه گذاری دو کشور در این سفر اشاره کرد و گفت: مترو، راه اهن، جاده سازی و صنایع حوزه انرژِ از جمله زمینه های توسعه همکاری های دو جانبه ایران و چین هستند.
تحلیلگر ارشد موسسه مطالعات بین المللی چین یکی دیگر از ظرفیت های دیدار دوجانبه دو رییس جمهوری ایران و چین را بررسی مشکلات خاوریمانه اعلام کرد و افزود: سازمان همکاری شانگهای با توجه به پتانسیل های بالایی که دارد می تواند به حل مسایل و مشکلات خاوریمانه کمک کند.
‘ لی’ تاکید کرد چین برای سازمان همکاری شانگهای نقش مهمی قایل است و کنفرانس سران چینگ دائو نقطه تاریخی روند پیشرفت سازمان همکاری شانگهای خواهد بود.
مدیر مرکز خاورمیانه موسسه مطالعات بین المللی چین اظهار امیدواری کرد با تشریک مساعی کشورهای عضو، سازمان همکاری شانگهای به سازمان جدید منطقه ای با راهنمای روحیه شانگهای توسعه می یابد.
او همچنین پیش بینی کرد در بیانیه پایانی اجلاس شانگهای ضمن محکوم شدن خروج امریکا از برجام بندی در حمایت از توافق هسته ای ایران گنجانده شود.
**فعال اقتصادی ایرانی: حضور روحانی در چین زمینه ساز فرصت های جدید اقتصادی است
یکی از فعالان جامعه تجاری و بازرگانی ایران در چین نیز حضور «حسن روحانی» در چین و شرکت در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای را فرصتی برای تعامل بیشتر و برطرف کردن بسیاری از مشکلات و ایجاد فضاهای جدید و چشم اندازهای بیشتر دانست.
مهرداد توکلی در گفت و گو با ایرنا سفر «حسن روحانی» رییس جمهوری ایران به چین را دستمایه ای برای طرح مسایل مختلف میان دو کشور دانست و بر اهمیت حضور وی در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای تاکید کرد.
او با تاکید بر زوایای اقتصادی این سفر گفت که دیدارهای مقام های ارشد کشورها می تواند منبع قدرت بخشی برای صاحبان امور اقتصادی در کشورهای دیگر باشد.
وی گفت که در شرایط ویژه ای که ایران قرار دارد و با توجه به چالش های فراوانی که موسسات و بنگاه های اقتصادی ایران با آن روبرو هستند، چنین سفرهایی می تواند بسیار مفید باشد.
توکلی گفت: در این شرایط ویِژه اقتصادی که فشارهای متعدد و محدودیت های فراوان امکان یک فعالیت معمولی را از جامعه تجاری و اقتصادی ما سلب کرده و باعث شده است حجم بیشتر انرژی این افراد برای حل این معضلات و مشکلات غیر طبیعی مسیر فعالیت های کاری صرف بشود، قطعا حضور دولتمردان و تصمیم گیرندگان ما می تواند راهگشا باشد.
وی گفت: فرهنگ چینی مبنا را بر دوستی می گذارد و روابط محترمانه و دوستانه در این فرهنگ بسیار پذیرفته و اثرگذار هست چینی ها برای ایرانیان احترام خاصی قایل هستند و واکنش مثبتی نسبت به ایرانیان دارند.
وی این دیدگاه مثبت چینی به ایرانی ها را یک نکته مثبت دانست و گفت: این فرصتی است که می تواند بدون هیچ دیپلماسی دیگری راهگشای بسیاری از مسائل ما باشد.
این فعال اقتصادی البته وجود پاره ای محدودیت ها مثل محدودیت های بانکی و غیره را متذکر شد و گفت که دوستی دیرینه دو کشور ظرفیتی است که می تواند باعث حل و فصل اختلافات و رفع چالش ها شود.
وی افزود: به نظر من تاثیراتی که این سفر و سفرهای متعدد این چنینی دارد بسیار زیاد و مهم است در واقع روابط ایران و چین را باید وسیع تر و به وسعت سابقه دیرینه این دو کشور بررسی کرد و برای ادامه آن تصمیم گرفت، فرصتی که رییس جمهوری چین در قالب برنامه «یک کمربند یک راه» پیشنهاد دادند و برنامه های زیادی برای معرفی و توسعه آن با همه کشورها انجام شده که بسیار هوشمندانه و رافع بسیاری از معضلات کوچک و بزرگ فعلی است.
وی ابراز امیدواری کرد ما هم بتوانیم به نحو احسن به عنوان یکی از مهمترین کشورهای این مسیر، فعالتر ظاهر شده و با تشریک مساعی مشکلات فعلی را هم برطرف کنیم.
توکلی بر گسترش روابط دو کشور در عرصه های تجاری و گردشگری تاکید کرد و گفت که گردشگران چینی از ثروتمندترین توریست های دنیا هستند که ما هنوز برنامه قابل قبولی برای جذب آنها ارایه نکرده ایم و زیرساخت های مناسبی برای بهره گیری از این گردشگران و استفاده از سرمایه بزرگ این عرصه نیستیم.
وی گفت که به رغم وجود سرمایه های بسیار زیاد منتظر خروج از چین و سرمایه گذاری خارجی، ما درصد جذب بسیار اندکی از این سرمایه را داشته ایم که در واقع باید بپذیریم که روش های برگشت سرمایه و قراردادهای سرمایه گذاری ما جذابیت ایجاد نمی کند.
**تحلیلگر موسسه مطالعات بین المللی چین: اجلاس شانگهای فرصتی برای تقویت روابط ایران با جهان است
تحلیلگر ارشد موسسه مطالعات بین المللی چین با اشاره به برگزاری هجدهمین نشست «سازمان همکاری های شانگهای» با حضور رییس جمهوری ایران گفت: این نشست «فرصت مناسبی برای تقویت روابط ایران و کشورهای عضو سازمان» بعد از خروج ترامپ از توافقنامه هسته ای است.
خانم ‘سو شیائو خویی’ (su xiaohui) معاون مرکز مطالعات استراتژیک موسسه مطالعات بین المللی چین(ciis) اظهار کرد: ایران نقش مهمی در خاورمیانه دارد و از «فاکتورهای تاثیرگذار» در منطقه به حساب می آید.
به گفته وی حضور ایران در کنار کشورهای قدرتمندی مانند چین، هند، پاکستان و روسیه در این اجلاس نقش مهمی در تحکیم روابط سیاسی و اقتصادی تهران با این کشورها دارد.
تحلیلگر موسسه مطالعات بین المللی چین با اشاره به حضور روسیه در کنار ایران در این اجلاس افزود: «ایران با کمک دو کشور چین و روسیه می تواند فعالیت های خود را بدون وابستگی به سایر قدرت ها در جهان ادامه دهد».
خانم ‘سو’ در مورد آینده برجام بعد از خروج آمریکا از آن نیز گفت: چین و روسیه همیشه از برجام حمایت کرده اند و خواهند کرد و اکنون نیز علیرغم خروج آمریکا به حمایت خود ادامه می دهند.
در نشست سازمان همکاری شانگهای که روزهای شنبه و یکشنبه ۱۹ و ۲۰ خرداد در ‘چینگ دائو’ واقع در استان ‘شاندونگ’ در شرق چین برگزار می شود رهبران و سران ۸ کشور عضو و ۴ کشور ناظر و همچنین مسئولان سازمانهای بین المللی حضور دارند.
‘حسن روحانی’ رییس جمهوری ایران نیز به دعوت ‘شی جین پینگ’ رییس جمهوری خلق چین در این اجلاس حضور دارد علاوه بر ایران، روسای جمهوری روسیه، قزاقستان و قرقیزستان نیز به طور رسمی در این نشست شرکت خواهند کرد.
سازمان همکاری شانگهای یک سازمان بینالمللی است که در ۱۵ ژوئن سال ۲۰۰۱ میلادی در شهر «شانگهای» توسط قزاقستان، چین، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان تاسیس شد.
در نشست این سازمان در سال ۲۰۱۶ میلادی در «تاشکند»، نمایندگان هند و پاکستان یادداشتهایی را برای عضویت ثابت در سازمان همکاری شانگهای امضا کردند و در هفدهمین نشست در آستانه قزاقستان این دو کشور به عضویت کامل این سازمان پذیرفته شدند.
اکنون جمهوری اسلامی ایران، افغانستان، مغولستان و بلاروس نیز از اعضای ناظر این سازمان هستند.
این سازمان با افزایش جمعیت به سه میلیارد نفر و پهنه سرزمینی به ۳۵ میلیون و ۹۷۲ هزار کیلومتر مربع به یکی از بزرگ ترین قدرت های منطقه ای جهان تبدیل شده است که منافع دو جانبه و چندجانبه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برای اعضا و شرکای اقتصادی غیر عضو دارد.
چین علاوه بر اینکه اولین شریک تجاری ایران است و در یک دهه گذشته این سطح را در روابط حفظ کرده است همچنین اولین و بزرگترین خریدار نفتی و بزرگترین مشتری صادرات غیر نفتی ایران به عنوان عضو اصلی گروه ۱ + ۵ به شمار می رود.
حجم مبادلات تجاری دو کشور ایران و چین در سال ۲۰۱۷ حدود ۳۷ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار بود که به نسبت سال ۲۰۱۶ حدود ۱۹٫۳ درصد رشد داشته است.
در سال ۲۰۱۷ ایران روزانه حدود ۶۳۰ هزار بشکه نفت به چین صادر کرده است و در چهار ماهه اول ۲۰۱۸ نیز تقریبا سطح فروش نفت در همان سطح باقی مانده است اما حجم روابط حدود ۱۰ درصد رشد داشته است.