وقتی سخن از اشتغال بانوان به میان میآید، همیشه تعداد زنانی که به طور رسمی کارمند اداره یا ارگان و سازمانی هستند به ذهن ما خطور می کند، در حالی که به گفته مسئولین زنان روستایی و خوداشتغال و کارآفرین شهری آمار قابل توجهی در جامعه ایرانی دارند.
آذر صبح / زهرا حسین زاده: به صراحت می توان گفت یکی از مهمترین معیارها جهت سنجش درجه توسعه یافتگی یک کشور، میزان اهمیت و اعتباری است که زنان آن کشور دارا میباشند. با توجه به اینکه نیمی از کل جمعیت جهان را زنان تشکیل می دهند و دو سوم ساعات کار انجام شده توسط زنان صورت می پذیرد، تنها یک دهم درآمد و فقط یک صدم مالکیت اموال و داراییهای جهان به زنان اختصاص یافته است. عدم مشارکت زنان در فعالیتهای اقتصادی میتواند مانع بر سر راه توسعهی کشور تلقی گردد.
موفقیت زنان کارآفرین در جوامع نه تنها سبب سودهای اقتصادی میشود، بلکه منافع اجتماعی و فرهنگی هم ایجاد مینمایند. زنان به دلایل متعدد از جمله بیکاری و کاهش دستمزدها و نارضایتی از شغل قبلی، وارد کارآفرینی میشوند. چون کارآفرینی راهی برای برون رفت از بیکاری معمول است.
منیژه جعفری بانوی موفق کارآفرین و مدیرعامل شرکت گلخانه ای امید به خدا یکی از زنان موفق استان ماست که از سال ۹۳ کار خود را آغاز کرده است ، عرصه فعالیت او فراز و نشیب های بسیاری داشته است که بدون شک شنیدن آن خالی از لطف نخواهد بود در ادامه مصاحبه آذر صبح با این بانوی کار آفرین می آید .
ایده اولیه تاسیس شرکت گلخانه ای امید در چه سالی و از کجا شکل گرفت؟
برای سپری کردن اوقات فراغت خود به کلاس های فنی و حرفه ای مراجعه می کردم برای اینکه زندگی تکراری شده بود و باید تغییراتی به آن داده می شد کلاسهای گلخانه ای که در آنجا دایر بود باعث شد تا به طرف آن جذب شده و گلخانه احداث کنم ، این گلخانه شهریور ۱۳۹۳ تاسیس و از سال ۹۴ مورد بهره برداری قرار گرفته است، محصولات ما، گوجه فرنگی خوشه ای و فلفل دلمه و شمشیری است .
منطقه آزاد ارس با زمین هایی که به قیمت تعاونیدر اختیار ما گذاشت، متراژ زمین ها هم مناسب برای احداث گلخانه بود و تمامی زیر ساخت ها مهیا بود، حتی استخر ها را ایجاد کرده بودند که حمایت بزرگی بود، به غیر از آن اما حمایت خاصی از طرف ارگانی نداشتیم.
تمامی کارها مشکلات دارند کسانی که گلخانه دارند باید پشتکار و بنیه قوی داشته باشد تمامی ارگان ها و جهاد کشاورزی و… تبلیغات زیادی برای کشاورزی و کارآفرینی انجام می دهند، اما این تمام ماجرا نیست، این راه پستی ها و بلندی های بسیار دارد.
افزایش قیمت دلار چه مشکلاتی را در زمینه کشاورزی برای شما به وجود آورد ؟
در این زمینه مشکلات از جمله نبود کود در بازار که به علت افزایش قیمت دلار ایجاد شده و برای تهیه ی آن با مشکل مواجه شده ایم، چرا که کودهای ایرانی نامرغوب بوده و ناخالصی زیادی دارند و کودهای خارجی نیز به دلیل افزایش قیمت دلار ثبت سفارش نمی شوند و فروشگاه هایی که از قبل کود ها را تهیه کرده بودند نیز کودها را احتکار کرده اند که با افزایش قیمت دلار آنها نیز قیمت های خود را بالا ببرند .
می توان گفت کود ما را با مشکل روبه رو کرده است چون سیستم ما هیدروپونیک است و مصرف کودهای مرغوب از مهمترین گزینه های ماست.
از مشکلات دیگری که در این عرصه با آن روبه رو بوده اید چه بود؟
اگر یک دوره ۴۵ روزه را درنظر بگیریم چه مصرف سوخت داشته باشیم و چه نداشته باشیم، هزینه آن حدودا ۱میلیون و۲۰۰هزار تومان هزینه مازاد است، که چه مصرف شود و چه نشود تعلق می گیرد و ارزش افزوده و مالیات و آبنمان را نیز اضافه کنید روی این هزینه؛ هزینه نسبتا بالایی است.
مشکل بعدی مشکل تسهیلات است سالهای قبل تسهیلاتی که به گلخانه داران و کشاورزان داده می شد، بازپرداخت آن ۳سال تنفس داشت، اما چنین شرایطی برای ما تعریف نشد.
اگر ۳هزار ۲۰۰متر سطح مفید گلخانه را در نظر بگیریم حدود ۱۳۵میلیون تومان هزینه بازپرداخت سالیانه وام میشود، باتوجه به هزینه های جاری نظیر هزینه کود و کارگر و سوخت و اقساط وام، در شرایط سختی برای بازگرداندن وام دریافتی قرار می گیریم.
مشکل اصلی که دامن گیر ماست بحث وام است. سال به سال پیشرفت خوبی داریم؛ اگر از طرف دولت ارفاقی برای مشکل وام ها قائل شوند و مثلا مدت بازپرداخت را طولانی مدت کنند می توانیم با خیال آسوده به کار خود ادامه دهیم .
محصولات تنها در داخل کشور به فروش می رسند یا مشتری های خارجی نیز دارید ؟
حدود ۲سال پی در پی صادرات داریم ، این نقطه قوت ماست که محصولات در دستمان نمی ماند به کشورهای همسایه صادر می کنیم از جمله ارمنستان ، آذربایجان و نخجوان و مقصد اصلی کشور روسیه است که با ۳۰۰میلیون جمعیت مصرف گوجه فرنگی و فلفل زیاد است .
محصولی که این دوره کشت می کنیم در ایران طرفدار ندارد و ما نیز به بازار داخلی فکر نمیکنیم چرا که صادر خواهد شد و سودهی بالایی خواهد داشت.
دغدغه کاری شما در ارتباط با هم صنف های خود چیست؟
اتحاد و انسجامی که بین تعاونی داریم از رموز موفقیت به شمار می رود اگر با تعاونی همکاری نداشته باشیم محصولات می ماند و از بین می روند ولی خوشبختانه ما با چنین مسئله ای درگیری نداریم؛ با تعاونی همکاری داریم و محصولات خودرا صادر می کنیم.
زمانی که گلخانه ها با هم اتحاد و انسجام داشته و به کشت یک پارچه اقدام نمایند به موفقیت دست می یابند .
وجود نگاه های کارشناسان برای گلخانه از جمله عوامل مهم موفقیت آنها در این زمینه می شود زمانی که کارشناسان تجارب خودرا در اختیار گلخانه داران می گذارند نتیجه مثبتی خواهد داشت .
آیا به سیاست های الگوی کشت مناسب منطقه ای گرایش دارید ؟
الگوی کشت مناسبی در کشور وجود ندارد با کاشت بیش از حد یک میوه یا محصول باعث می شوند عرضه بر تقاضا پیشی بگیرد بازاراشباع شده و قیمت کاهش یابد، بنابراین باید خودمان از شرایط تقاضا و فروش ارزیابی داشته باشیم.
برای مقابله با کم آبی چه برنامه ای دارید ؟
آبیاری گلخانه ها مخصوصا در این بحران کم آبی با روش سیستم هیدروپونیک که روش گلخانه ای مانیز هست، انجام می شود، این روش در مصرف آب کامل صرفه جویی میکند یعنی یک سوم فضای باز مصرف داریم، به صورت قطره ای در فصل تابستان ۱۵هزار متر مکعب مصرف آب داریم در صورتی که برای فضای باز ۴۵تا ۵۰هزار تا نیاز است.
قطعی برق این روزها چه تاثیری بر فعالیت شما داشته است ؟
قطع شدن برق گلخانه دارانی را که موتور برق ندارند با مشکلات اساسی روبه رو کرده است و خساراتی را وارد می کند دماهای گلخانه ها باید به صورت اتومات از ۲۵تا ۲۹ باشد متاسفانه با قطع شدن برق دما به ۴۲درجه افزایش یافته و در نتیجه خساراتی را به گلخانه وارد می کند .
آیا همراه با کار گلخانه کارهای جنبی نیز دارید؟
در کنار گلخانه یک دامداری احداث کرده ایم که علوفه هیدروپونیک تولید میکنیم و به خوراک دام می دهیم بره هارا ۳۰کیلویی از بازار می خریم و ۷۰کیلویی به بازار می دهیم علوفه هارا از ضایعات گلخانه ها تامین می کنیم و به خوراک دام می دهیم و مقداری را هم از بیرون تهیه می کنیم.
برنامه ی آینده شما…؟
برای توسعه گلخانه برنامه هایی داریم که با موافقت سازمان منطقه آزاد انجام خواهد شد.
ایجاد اشتغال یکی از دغدغه های شخصی بنده است در حال حاضر این گلخانه به طور ثابت برای ۵نفر و به طور متغیر برای ۸نفر اشتغال زایی ایجاد کرده که امیدوارم در آینده این تعداد افزایش یابد .