افزایش قیمت دلار تقریبا همه محصولات صنعتی را دستخوش تغییرات قیمتی کرده اما در این میان، صنایع خوروسازی با جهش های چند برابری مواجه شده است!
آذر صبح/ امیررضا لوحی خسروشاهی: از ابتدای اردیبهشت ماه جاری قیمت ارز و طلا روند صعودی به خود گرفت، این روند افزایشی را در دو جهت سیاست خارجی و داخلی می توان بررسی کرد، عده ای دلیل این جهش قیمت ها را خارج شدن ترامپ از برجام و عده ای هم همکاری دلالان و یا محتکران داخلی با سیاست های ترامپ می دانند.
خودرو های سورای که یک عضو جدا نشدنی از خانواده های امروزی بشمار می رود، نیز دستخوش تغییر قیمت ها شد، به طوریکه بازار خودرو در این سه ماه گذشته جهش ۳ الی ۴ برابری را تجربه کرده و جالب تر از آن بازار علاوه بر افزایش قیمت با کاهش عرضه محصولات از سوی شرکت های خودرو سازی داخلی مواجه شده است و اکثر افراد این مسائل را به تحریم ها گره می زنند حال اگر در بازار چند قدمی پیاده روی کنید از کرایه تاکسی ها گرفته تا شیر خشک کودک تحت تاثیر قیمت دلار قرار گرفته است.
نمایشگاه های خودرو، نمایندگی ها داخلی و خارجی از عرضه خودرو به بازار امتناع می کنند و حتی در این ۳ ماه خبرهایی از پر بودن انبار های خودروسازی های داخلی و تصاویری از این انبار ها منتشر شد ولی با این همه خبری از فروش یا کاهش قیمت خودرو چه داخلی و چه خارجی بعید به نظر می رسد.
در این بین باید نقش شورای رقابت و قیمت گذاری و حتی مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت را نیز یاد آور شد که در این مدت که خودرو های داخلی تا دو برابر افزایش قیمت داشتند وظیفه این سازمان ها نظارتی چیست؟
اگر قیمت های ۳ ماه پیش و امروز را ورق زدید و شاخ در آوردید تعجب نکنید، محصولات کیا موتور، هیوندای و … تقریبا افزایش سه برابری داشتند و خودرویی ۱۵۰ میلیون تومانی به قیمت ۴۵۰ میلیون تومان بفروش می رسد، هر چند تکذیب می کنند ولی عمده دلایل این هش قیمتی را در واژه مذموم احتکار باید پیدا کرد.
احتکار ۶۰ هزار دستگاه خودرو داخلی !
نادر قاضی پور نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتگویی خبر از احتکار بیش از ۶۰ هزار خودرو داخلی داد و گفت: خودروسازان در آذر ماه سال ۹۶ با دلار ۳ هزار و ۲۰۰ تومانی خودروهای جدید تولید کردند، اما هیچ کدام از این خودروها را پیش فروش نکرده و یا به صورت نقدی نفروختند.
قاضی پور عملکرد سازمان تعزیرات حکومتی و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنند را مورد انتقاد قرار داد و اظهارداشت: سازمان تعزیرات و بازرسی کجا هستند که خودروسازان، خودروها را احتکار می کنند؟ آیا سازمان حمایت از مصرف کننده مدافع احتکارگران شده است؟
این نماینده مجلس اعتقاد دارد: در حال حاضر خودروسازان می توانند ۳۰ درصد قیمت خودرو را کاهش دهند و قطعه را به جای چند دست چرخاندن مستقیم به دست خودروساز برسانند.
تعطیلی صنایع خودروسازی تا شهریور ماه!
یکی از مسائل مطرح شده آزاد سازی قیمت گذاری روی خودرو هاست که مخالفان آزادسازی قیمت خودرو می گویند که خودروسازان به دنبال حذف شورای رقابت از قیمت گذاری هستند.
قطعه سازان از تعطیلی صنایع خودروسازی در صورت عدم آزادسازی قیمت خودرو ها خبر میدهند و میگویند: چراکه طبق تصمیماتی که در مجموعه دولت اتخاذ شده، قطعهسازان و خودروسازان باید مابهالتفاوت نرخ رسمی و آزاد ارز را پرداخت کنند و در غیر این صورت، امکان ترخیص کالا از گمرک را ندارند.
قطعهسازان معتقدند تولید خودرو با قیمتهای فعلی به هیچ عنوان واقعی نیست و بهعنوان مثال پژو ۴۰۵ که باید از رده خارج میشد، باید با قیمت ۷۰ میلیون تومان به فروش برسد و خودروی پراید ۳۰ میلیون تومانی در بازار به قیمت ۴۳ میلیون تومان برسد.
اصغر خسروشاهی مشاور خودرویی وزیر صنعت در گفتگویی اعلام کرد: درخواست افزایش قیمت از سوی دو خودروساز به رییسجمهوری رسیده است، اما چون این موضوع در شرایط غیرعادی اعلام شده، باید رییس جمهور خود در این رابطه تصمیمگیری کند. در این میان خودروسازان در نامه خود به وزارت صنعت درخواست آزادسازی قیمت خودرو و فروش محصولات ۵ درصد زیر قیمت بازار را دارند.
در این بین غلام محمد زارعی عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی اظهارداشت: در شرایطی آزادسازی قیمت میتواند توجیه داشته باشد که رقابت وجود دارد و حمایت از تولید داخل نباید به ابزاری برای عرضه بدون نظارت تبدیل شود. آزادسازی قیمتها در خودرو بازار این محصول را غیرقابل مدیریت میکند.
خودرو های دست دوم اولویت مصرف کنندگان / هر کس هر طور دلش میخواهد قیمت می گوید!!!
چین یکی از کشورهایی است که در چند سال اخیر بازار خوبی در سایه کیفیت پایین و همچنین قیمت تقریبا برابر خودرو های داخلی پیدا کرده است که در این آشفته باز خودرو های چینی هم با افزایش قیمت ۵۰ درصدی مواجه شدند، حال گزارش های میدانی خبرنگار آذر صبح نشان از به صرفه بودن خرید خودرو دست دوم در مقابل خرید خودرو های صفر است اما این دلیل به صرفه بودن صرفا بر اساس جیب مردم است یعنی توان خرید خودرو صفر در بین مردم کمتر شده و ناچارا رو به خرید خودرو های دست دوم می آورند.
نمایشگاه داران با مشکل قیمت گذاری مواجه شدند و جالب اینجاست که در خیابانی که ۵ نمایشگاه خودرو وجود دارد، برای یک خودرو داخلی L90 بیش از ده مدل قیمت می گویند و در توجیه این قیمت گذاری های خودسرانه می گویند خودرو تو بازار پیدا نمیشه، معلوم نیست الان می فروشیم بتونیم با همین قیمت بخریم، قطعه گرون شده، کارخونه تولید نمی کنه و از این قبیل حرف ها، هر کسی برای خودش شورای رقابت و مرکز قیمت گذاری شده و قیمتی قانونی در بازار خودرو وجود ندارد.
در این بخش قیمت برخی خودرو های دست دوم را می خواستیم بیاوریم که متاسفانه بخاطرچند قیمتی شدن و اختلاف فاحش قیمت های نمایشگاه ها ناچارا بیخیال شدیم!
خودرو دوباره گران میشود!
“خودرو دوباره گران میشود” این را رئیس شورای رقابت خبر می دهد و می گوید: قرار است هفته آینده در شورای رقابت بحث کنیم و شاید به این جمع بندی برسیم که از بانک مرکزی بخواهیم سبد خودروهایی را که برای آن دستور العمل قیمت ارائه می کنیم میزان تغییرات را در این چند ماه اندازه گیری کنیم و با توجه به درصد تغییرات و فرمول هایی که داریم به قیمت خودروها اضافه می کنیم و این کار، علمی و منطقی است!
خبر جالب تر استقبال ۵۰۰ هزار هموطن از پیش فروش ۱۶ هزار تایی خودرو توسط یکی از شرکت های خودروسازی داخلی است که در این رابطه رئیس انجمن قطعه سازان دلیل این استقبال را زیاد بودن سود حاشیه بازار عنوان میکند.
تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات قطعه خودرو
ولی ملکی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره اینکه مواد اولیه خودروساز ها در ۲ ماه اخیر ۷۳ درصد افزایش قیمت یافته است، گفت: در جلسه اخیر با وزارت صنعت، معدن و تجارت، ارز با قیمت ۴ هزار و ۲۰۰ تومان برای واردات قطعات خودرو تصویب شده است.
این عضو شورای رقابت گفت: در جلسه ای که با قطعه سازان و خودروسازان در اردیبهشت داشتیم آن ها اعلام کردند اگر قیمت خودرو ۱۷ درصد افزایش یابد، مناسب است.
آیا واقعا خودروساز ها با کاهش توان تولید مواجه شده اند؟
با این اوصاف حباب قیمت ها به این زودی ها نمیترکد و باز هم باید منتظر افزایش قیمت های دم به دقیقه ای باشیم از این پس باید خریداران دنبال آپشن نباشند همین که یک خودرو به دستشان رسید باید شکر به جای بیاورند.