حواشی سفرهای روسای جمهور امریکا و روسیه در نشست های بین المللی، همواره سوژهی قابل توجه رسانه های گروهی و حتی افکار عمومی جهان است؛ همانگونه که در سفر پوتین به تهران، از تیم حافظتی او تا خودروی ضدموشک و حتی کیف اتمی همراه وی از دید خبرنگاران و عکاسان دور نماند. در آستانه سفر روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه به تبریز، جزئیاتی از تیم حفاظتی ولادیمیر پوتین را می خوانید.
به گزارش آذر صبح، پوتین سالانه هزینههای هنگفتی را صرف تجهیز تیم حفاظتیاش میکند. چیزی در حدود ۴۰۰ هزار نیروی شبهنظامی و پلیس تنها برای خدمت به خود او تربیت شدهاند.
العالم در این خصوص می نویسد: ولادیمیر پوتین معمولا با سه هواپیمای همشکل سفر می کند و معلوم نمی شود سوار کدامیک از آنها شده است. در کنار هواپیماهای حامل وی، حداقل ۲ تا ۳ فروند جنگنده پیشرفته روسی مانند مدل SU-35 به عنوان اسکورت حضور دارند. در این سفرهای تیم همراه و حفاظتی وی حدودا بین ۱۸۰ تا ۲۰۰ نفر را تشکیل می دهند. روی زمین نیز علاوه بر ۷ اتومبیل اختصاصیاش ۳ الی ۴ خودرو شاسیبلند هم در خیابانهای اصلی شهر به اسکورت او میپردازند.
هواپیمای اختصاصی ولادیمیر پوتین
نکته جالب توجه آن است که خودرویی هم که خود او بر آن سوار میشود، اتومبیلی نه تنها ضدگلوله که ضد موشک است. همچون اس -۵۰۰ شش دری که سوار بر آن مهرآباد را به قصد ولنجک ترک کرد.
خودروی ضد موشک پوتین که در سفرهای وی همواره مورد استفاده قرار می گیرد
در جریان سفر ولادیمیر پوتین به تهران برای شرکت در دومین اجلاس روسای جمهوری ایران، آذربایجان و روسیه، صحنهای در خور توجه، توسط لنزهای دوربینهای عکاسان خبری شکار شد. بالغ بر ۲۰ اتومبیل در انتظار مرد شماره یک کرملین به صف ایستاده بودند تا همگی او را به ولنجک برای دیدار با حسن روحانی مشایعت کنند.
ثبت این لحظه در قاب تصاویر روز گذشته فارغ از نشستها و گفتوگوهای سران تهران و مسکو از این حیث چشمگیر مینمود که کمتر سیاستورزی در این دنیای پهناور از این میزان خودروهای محافظ و بادیگارد برخوردار است.
تیم حفاظتی رئیس جمهور روسیه در خیابان های تهران
البته رکورد این تعداد اتومبیل برای اسکورت پوتین در تهران، پیشتر شکسته شده بود؛ به طوری که در سفر او به جمهوری چچن، میزان اتومبیلهایی که او را برای رساندن به مرکز ریاستجمهوری همراهی میکردند، تقریبا ۵برابر تعداد خودروهایی بود که مالک کاخ کرملین را به ولنجک میرساندند؛ در آن سفر ۹۶ اتومبیل رئیسجمهوری روسیه را همراهی میکردند!
برخورداری از تیم محافظت و خودروهای اسکورت برای هر بازیگری در صحنه سیاست جهان امری بدیهی و منطقی است اما انگار در این وادی پوتین بیش از سایرین دغدغه حفاظت از جانش را دارد که این چنین اسکورت و از او مراقبت میشود.
راز تیم حفاظتی پوتین
پوتین سالانه هزینههای هنگفتی را صرف تجهیز تیم حفاظتیاش میکند. چیزی در حدود ۴۰۰ هزار نیروی شبهنظامی و پلیس تنها برای خدمت به خود او تربیت شدهاند. مردانی که همگی عینک آفتابی به چشم میزنند و تکواندوکار و بوکسورهای حرفهای هستند. نهاد حفاظتی حکومت روسیه(FSO) مسئول شناسایی و تربیت این افراد و همچنین آموزش رانندههای حرفهای که همگی در مسابقات رالی مدالآور بودهاند، است.
رنگ مورد علاقه سازمان « FSO» مشکی است و بیشتر ماموران آن در لباسهایی به رنگ سیاه دیده میشوند اما گاهی هم ملبس به لباسهای معمولی میشوند و در تجمعها در میان مردم عادی حضور مییابند.
سرتیم حفاظتی پوتین کیست؟
سرتیم حفاظتی ولادمیر پوتین کسی نیست جز ویکتور زولوتف. این افسر بلندپایه سابق “کا.گ.ب” امروزه امین پوتین و همینطور سرتیم حفاظتی او به شمار میرود.
برخلاف پوتین که فضای مجازی پر است از داستان ها و افسانه های مختلف در خصوص زندگی وی، زولوتف اما چندان شناخته شده نیست و اگر اینترنت را هم شخم بزنید، بیشتر از ۱۰ سطر متن فارسی در باره اش پیدا نمی کنید.
ژنرال “ویکتور زولوتف” همراه همیشگی رئیس جمهور روسیه، به “سایهی پوتین” معروف شده است
قدس آنلاین از سرتیم حفاظتی رئیس جمهور روسیه با عنوان “سایهی پوتین” نام برده و می نویسد: «ویکتور زولوتف» سالهاست که کار حفاظت از «پوتین» را به عهده گرفته است. اما در تشکیلاتی امنیتی و بشدت پیچیده که حتی مولکولهای هوا هم نمیتوانند از آن به بیرون نشت کنند ، سخت است باور کنیم مختصر اطلاعاتی که در سایتهای روسی و انگلیسی از «زولوتف» پیدا می شود، واقعاً خود به خود و به دلیل کنجکاوی خبرنگاران نشت کرده باشد.
چه قصه سازی ها در باره توانایی ها و روابط پشت پرده اش را باور کنیم و چه نکنیم به هر حال «زولوتف» مهم ترین و اصلی ترین یار و همراه امنیتی «پوتین» است. رئیس جمهور روسیه حالا مدتی است که جایگاه محافظ خاص و شخصی اش را بازهم ارتقا داده است. پوتین «گارد ملی» روسیه را مانند یک ارتش بزرگ و سری، با امکانات باور نکردنی تجهیز کرده و فرماندهی آن را به «زولوتف» سپرده است.
همه به دنبال کیف اتمی پوتین
در همین حال، باشگاه خبرنگاران هم کیف اتمی تیم حافظتی پوتین را سوژه کرد و می نویسد: از دیگر حواشی ورود پوتین به تهران ماجرای کیف اتمی معروف رئیس جمهور روسیه بود که برخی به هنگام ورود ولادیمیر پوتین کنجکاوانه در تصاویر به دنبال آن میگشتند.
ورود “ولادیمیر پوتین” رئیس جمهور روسیه به فرودگاه مهرآباد و اسکورتش چند دقیقهای طول کشید که حواشی جالبی به همراه داشت.
از جمله این حواشی میتوان به چند دقیقه معطلی پوتین در داخل خودروی مخصوصش در فرودگاه اشاره کرد که در طول این مدت رئیس جمهور روسیه برای دوربینها دست تکان میداد.
یکی دیگر از حواشی این ورود تعداد خودروهایی بود که پوتین را اسکورت میکرد در تصویر مشاهده میشود بیش از ۲۰ خودرو از جلو و عقب خودروی حامل پوتین را همراهی میکنند.
کیف اتمی چیست؟
چمدان یا کیف اتمی وسیلهای است که در آن دادههای رمزی و سری لازم جهت صدور فرمان حمله با بکار گیری تسلیحات هستهای کشورهای ایالات متحد آمریکا، فرانسه و روسیه، توسط رئیس جمهور نگهداری میشود.
این وسیله «کمکی» طی بحران موشکی کوبا در دهه ۱۹۶۰ میلادی، بخاطر نگرانی رئیس جمهور آمریکا جان اف کندی در رابطه با توانایی نسبتاً مطلق صدور فرمان حمله، توسط رئیس ستاد مشترک سه قوا طراحی شد تا اولاً: رئیس جمهور مملکت هر زمان و بدون تلف شدن وقت بتواند فرمان حمله یا دفاع با تسلیحات هستهای را صادر کند (بعلاوه یک نفر دوم که بیش از سه جانشین دارد) و دوما: امرای ارشد ارتش نتوانند سرخود عمل کرده و عامل جنگ هستهای بشوند.
در محافل آمریکایی این چمدان را «توپ فوتبال اتمی » یا «کیف مدرسه اضطراری رئیس جمهور» مینامند.
روسها سه چمدان موازی دارند. چمدانها «چگت» نام دارند. اولی در دست رئیس جمهور، دومی در دست رئیس ستاد مشترک سه قوا و سومی در اختیار وزیر دفاع قرار دارد. این سری چمدان بخشی از سیسیتم ارتباطات و فرماندهی کل ارتش روسیه «کازبک» است. این نام از نام سیگار برگ مورد علاقه استالین گرفته شده. روسها میبایستی الزاماً سه نفره و پشت سر هم فرمان حمله را صادر کنند. در رابطه با سیستم فرانسه هنوز اطلاعات مفیدی در دست نیست و حقیقت موجودیت چنین چمدانی در بریتانیا، خود سری محسوب میشود.
در این چمدان وسایل ارتباط کاملاً امن با یک ماهواره بخصوص، نقشههای کشورهای مختلف، سناریوهای مختلف جنگی، آمار احتمالی تلفات در منطقه مورد هدف، رمزهای صدور مجوز حمله و برخی اسرار دیگر جای داده شدهاند. محتوی چمدانهای سه کشور نامبرده تفاوت چندانی ندارند.
سردار هدایت البرزی، فرمانده یگان حفاظت از شخصیتهای ناجا درگفتگو با تسنیم، ضمن اشاره به پیچیدگیهای حفاظت از شخصیتهای خارجی در تهران، به ماجرای حفاظت از پوتین در تهران اشاره کرده می گوید: در سالهای اخیر شاهد سفر چندین تن از مقامات ارشد کشورهای روسیه و برخی دیگر از کشورهای اثر گذار منطقه و دنیا بودیم که حفاظت از این سران، یک امر مهم تلقی میشود و قطعاً ابعاد بینالمللی زیادی دارد.
وی در این گفتگو با اشاره به حضور ده ها خودرو با پلاک خارجی به عنوان اسکورت گفته که: تعداد محافظان یک شخصیت اعم از داخلی و خارجی بستگی به تهدیداتی که متوجه این فرد در هر زمان و مکان دارد فرق داشته و در برخی موارد طبق هماهنگیهای به عمل آمده محافظان خودشان استفاده میشود؛ البته یک شخصیت خارجی ممکن است در خارج از کشور ۵۰ تا ۱۰۰ نفر به عنوان تیم حفاظت داشته باشند ولی وقتی میخواهد وارد ایران شود، هماهنگیهای لازم انجام میشود تا تعداد معدودی به عنوان تیم حفاظت وی، او را همراهی کنند و بقیه کارهای حفاظتی بر عهده کشور ایران به عنوان کشور میزبان است.
به طور حتم سفر روسای سه کشور قدرتمند منطقه از جمله ولادیمیر پوتین به تبریز با پیچیدگی ها و حساسیت های زیادی همراه خواهد بود. امید که این کهن شهر میزبان شایسته ای برای چنین نشست مهم بین المللی باشد.